Mennyit tegyél félre, ha nem akarsz elszegényedni idős korodra?

Mennyit tegyél félre, ha nem akarsz elszegényedni idős korodra?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-14
 

A nyugdíjcélú megtakarítások mögötti legfőbb motiváció az időskori szegénység elkerülése. Másfél millió magyar ember már rendelkezik valamilyen megtakarítással erre a célra, de nem biztos, hogy elég pénzt tesznek félre. Kiderítettük, mi az okos magatartás attól függően, hogy az adott megtakarító milyen életszínvonalat szeretne elérni idős korában.

Köztudott, hogy a magyar nyugdíjrendszer egyre kevésbé képes kielégítő életszínvonalat biztosítani az idősek számára. Aki 65 év felett nem szeretne elszegényedni, neki saját magának kell gondoskodnia egy kiegészítő jövedelemforrásról. A nyugdíjcélú megtakarítások szerencsére egyre népszerűbbek, de kevesen tudják, hogy pontosan mennyi pénzt kellene félretenniük. Most bemutatjuk, mire számíthat majd idősként az átlagember, és mit kell ma megtennie a céljai elérése érdekében.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen anyagi helyzetben vannak a mostani idősek?

Általánosságban kijelenthető, hogy az idősek jövedelmi helyzete messze elmarad az aktív dolgozókétól. Az átlagnyugdíj és az átlagbér aránya (az úgynevezett „helyettesítési ráta”) most mindössze 50% körül alakul, azaz egy nyugdíjasnak feleannyi pénzből kell megélnie, mint egy aktívnak. Az egyéni nyugdíj megállapítása bonyolult metódus alapján történik, így a kapott eredmény bármelyik irányba eltérhet a fenti aránytól. Az előrelátóknak ezzel együtt is arra kell készülniük, hogy az állami nyugdíjból nem tudják majd fenntartani a korábban megszokott életszínvonalukat.

Mikor kell elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot?

A Bankmonitor tapasztalatai szerint a magyarok jellemzően 45-50 éves korukig szokták halogatni a nyugdíjcélú megtakarítás elindítását. Ez súlyos probléma, hiszen így nem igazán tudják kihasználni a hosszú távú megtakarítások legfőbb előnyét, a kamatos kamat hatását! Szerintünk az öngondoskodást már jóval korábban, akár 30 évesen érdemes elkezdeni, így sokkal alacsonyabb havi összegekből is el lehet érni ugyanazt a célt. Az alábbiakban egy 40 éves aktív dolgozó élethelyzetét vizsgáljuk: ebben a korban még van reális lehetőség arra, hogy valaki kellő mértékű tőkét halmozzon fel saját időskorára.

Havonta mennyit kell félretenni 40 éves kortól a kívánt időskori jövedelem eléréséhez

Mennyi pénzt kellene félretenni aktív korunkban?

Az optimális megtakarítás összege a saját céljainktól függ. Elsőként azt kell megállapítani, hogy mennyi pénzből szeretnénk megélni idős korunkban: ezt érdemes az aktív korban megszokott jövedelemhez viszonyítani. Kézenfekvő cél lehet például fenntartani ugyanazt a jövedelmi szintet, amit aktív éveinkben kerestünk. Az is elképzelhető, hogy valaki bármilyen okból magasabb jövedelemre vágyik idős korában, ezért ezeket az eshetőségeket is megvizsgáltuk. A magyar mediánbér 2020-ban havi nettó 213 000 forint volt, ezért az alábbiakban ezt az értéket vesszük alapul.

Látható, hogy egy mediánbéres esetében már ahhoz is megtakarításra van szükség, hogy az aktív kori jövedelem 90%-át megkaphassa idős korában! Ha pedig azt szeretné, hogy egyáltalán ne csökkenjen a jövedelme, akkor már havi 22 000 forintot kell megtakarítania 40 éves korától kezdve. Fontos, hogy a befizetéseket minden évben indexálni (emelni) is kell, különben a megtakarítás az infláció révén veszít az értékéből.

Hogyan lehet kiszámolni a szükséges megtakarítást?

A példában azt feltételeztük, hogy a 40 éves mediánbéres összesen 38 évnyi szolgálati időt fog tudni igazolni a nyugdíjigénylés idején. Ebben az esetben az életpályája során megszerzett (és valorizált) havi nettó átlagkereset 77%-át fogja megkapni nyugdíj formájában. Ha ez az átlagkereset az egyszerűség kedvéért pontosan megegyezik a mostani bérével, akkor az ő várható állami nyugdíja kb. 164 000 forint lesz. Ebből már könnyedén kiszámítható, hogy mennyi nyugdíjkiegészítésre lesz szüksége a különböző célok esetén.

Mennyi pénzt kell félretennie egy 40 éves mediánbéresnek, különböző nyugdíjcélok esetén

Nézzük azt a helyzetet, amikor 65 éves kora után is szeretné elérni a havi 213 000 forintos összesített jövedelmet. Ekkor az állami nyugdíján felül havi 49 000 forint kiegészítésre lenne szüksége, amelyet nyugdíjmegtakarítás segítségével tud előteremteni. A még várható élettartamot 20 évnek tekintettük, így összesen 11,8 millió forintnyi saját vagyont kell összegyűjtenie. (Ezt mai értéken értsük, hiszen az a cél, hogy az infláció ne menjen a nyugdíjkiegészítés rovására!) A múlt tapasztalatai alapján 6%-os nominális hozammal számolhatunk, így jön ki, hogy 40 éves kortól kezdve havi 22 000 forinttal kell elindítani ezt a nyugdíjcélú megtakarítást. Ez az összeg nagyjából megegyezik az aktuális jövedelmének 10 százalékával.

Most kell cselekedni, ha nem akarsz elszegényedni!

A demográfiai válság miatt szinte borítékolható az idősek anyagi helyzetének rosszabbodása. Az egyéni életpályától függően akár drasztikus jövedelemcsökkenésre is fel kell készülniük a mai aktívaknak! Akik 40 éves korukban elkezdik, ők viszonylag alacsony összegekből is elérhetik a kitűzött célt. De mindazok, akik sokáig halogatják a döntést, ők saját maguknak okoznak súlyos problémát. Bizonyos életkor felett már nincs reális mód arra, hogy valaki elkerülhesse az időskori elszegényedést. Vedd kézbe az irányítást te is, és gondoskodj a saját időskori megélhetésedről, amíg nem késő! Az előrelátók ráadásul állami támogatást is élveznek: jelenleg 20%-os adóvisszatérítés jár a nyugdíjmegtakarításokra.

A legmegfelelőbb nyugdíjmegtakarítás kiválasztásához használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés