Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-21
 

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd a céljaidat!

Az előző esztendő nem a befektetések sikertörténetéről szólt. 2018-ban a befektetési alapok nagy része veszteséget termelt, és a részvények zöme is fejfájást okozhatott a befektetőknek, mivel a magyar piacon kívül szinte az egész világon nagyobb esések voltak megfigyelhetők. Tehát 2018-ban egy nagyobb korrekció már megtörtént, de a korábbi csúcsokhoz képest akár 15-30%-kal alacsonyabb árfolyamokról vajon újabb lendületet kap az emelkedés, vagy a kamatemelések hatására újabb esésekre kell számítanod? Miben lehet más 2019, mint 2018?

Először is, talán a geopolitikai kockázatok java már 2018-ban kiéleződött. Gondolj csak a kínai GDP előrejelzések visszavágására, a kínai gazdaság alapvető problémáira (árnyékbankrendszer, hitelbuborékok, a demográfiai adatok romlása), de például az USA és Kína közötti kereskedelmi adok-kapok sem segítette a tőzsdéket. Donald Trump ugyanis bevállalta, hogy megbolygatja a kontinensek és országok közötti kereskedelmet.

Kínának felrótta, hogy nem tisztességesen játszik, és egyenesen ipari kémkedést követ el (USA szankciók: Huawei és ZTE vásárlások megtiltása a kormányzati szektorban; a Huaweinek és a ZTE-nek történő alkatrészeladások tilalma a technológiai szektorban), és nemtetszését nyilvánította ki, hogy Kína csak közös kínai-amerikai vállalatoknak engedélyezi, hogy Kínában gyártsanak. Az importáruk megvámoltatása is az intézkedések részét képezte, de ennek egy részét Trump nemcsak Kínára, hanem más országokra is kiterjesztette volna. Végül egyes országok mentességet, míg más országok haladékot (átmeneti mentességet) kaptak, de néhányan nem úszták meg ennyivel. Trump szemét szúrta a német autógyártók amerikai sikere is. Kína pedig szintén vámok bevezetésével válaszolt az USA által előidézett helyzetre.

Ebben a kamatemelésekkel és politikai játszmákkal szegélyezett környezetben annyit tudsz tenni, hogy inkább értékalapon fekteted be a pénzedet! Hosszú távon ugyanis ez lehet a kifizetődő. Amikor befektetsz, gondolj arra, hogy akár évekig, évtizedekig is a befektetésben parkolhat a pénzed! Soha ne akarj mindenáron csak pár hétre vagy hónapra spekulálni! Ha befektetsz, ugyan könnyen előfordulhat, hogy pár hét vagy hónap múlva nyereséggel eladhatod a megvásárolt értékpapírokat, sőt, ilyenkor meg is teheted, amennyiben úgy látod jónak (sikeres spekuláció), de előzetesen ne erre az eshetőségre készülj! Csak olyan pénzt fektess be, melyet hosszabb távra is nélkülözni tudsz!

Az értékalapú megközelítés alkalmazása higgadt gondolkozást, nagyon sok türelmet, pénzügyi ismereteket és tájékozottságot igényel! Ismerned kell hozzá a vállalati eredmények, mint például az egy részvényre jutó nyereség (EPS), a saját tőkearányos nyereség (ROE), az eszközarányos nyereség (ROA) fogalmát, és azt is, hogy mit jelent a könyv szerinti érték (BV)! Így aztán az adott részvény piaci árfolyamának segítségével saját következtetést tudsz levonni a részvény szektortársakhoz képesti értékeltségét illetően. Ezt mutatószámok alapján tudod megtenni: P/E, P/BV, EV/EBITDA. (Például a P a jelenlegi tőzsdei árfolyamot jelenti, míg az E a fent említett EPS rövidítése.) Az értékeltség megállapításához az adott vállalatra vonatkozó historikus adatokat is érdemes figyelembe venned, azt már meg sem említve, hogy milyen fontos a cég növekedési potenciálja. Ámde ezekről hosszasan lehetne beszélni.

Azonban az értékalapon történő befektetés sem képes megvédeni az árfolyamesésektől, hiszen a tőzsdén a kamatemelésekkel kikövezett időszakok velejárója, hogy egy esetleges általános árfolyamesést nagyobb korrekció nélkül legtöbbször az alulértékelt vállalatok részvényei sem ússzák meg. A likviditás elpárolgása ki tudja húzni a szőnyeget a legszilárdabb alapokon nyugvó vállalat részvényárfolyama alól is. Védelmet egyedül az jelenthet számodra, ha hosszú távra, sok-sok évre fektetsz be!

Megannyi kérdés közül talán a legfontosabb az, hogy mi fog történni az amerikai tőzsdéken. Folytatódik-e a beharangozott FED kamatemelések sorozata, vagy a kis lépcsőfokok stratégiája mellett lassított ütemre váltanak? Mi történik majd Európában? Az Európai Központi Bank és a Magyar Nemzeti Bank vajon mikor kezdi el az alapkamataik emelését?(Idehaza most már inkább az 1 napos hitel- és betét kamatláb az irányadó.) Mindenesetre figyelmeztető jelnek tűnik, hogy mindössze az eszközvásárlási program kivezetése miatt is méretes korrekciók bontakoztak ki az európai piacokon (hónapokkal az amerikai korrekció előtt). Mit fog okozni, ha az EKB az irányadó kamatot is elkezdi majd emelni?

Egy szó, mint száz, ha a geopolitikai feszültségek közül néhány megoldódik, akár javulhat is a hangulat a befektetők körében. Arról már nem is beszélve, ha a jegybankok meggondolnák magukat, és tovább halogatnák a kamatemeléseket. Képzeld csak el azt a helyzetet is, ha Kína és az USA hirtelen meggondolnák magukat, és mégsem lennének vámok, vagy legalábbis kevesebb termékre vetnék ki azokat, mint ahány termékre most valószínűsíthető!

Az is elképzelhető, hogy Kínában oldódik meg egy olyan probléma, amitől már sokan tartottak, de az is lehet, hogy az olaszok kerülnek végül egyenesbe, netán a britek nem lépnek ki mégsem az Európai Unióból. Sok félbemaradt ügy lebeg a levegőben, ezekből pedig bármi kisülhet. Ezért az előrejelzéseket készítők továbbra is az árfolyamok nagy volatilitását (ingadozását) prognosztizálják.

Azonban ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy az olajkitermelő országok 2018 végén alaposan csökkentették az olajkitermelés volumenét, hogy az árakat a 2018-ban bekövetkező nagy árfolyamesések után stabilizálni tudják. Az olaj ára 2018 Karácsonya után tényleg el is kezdett emelkedni, de ne feledd, hogy ezt volt honnan megtennie!

Talán a legfontosabb, hogy egyéni kockázatviselési képességednek megfelelően fektesd be a pénzedet! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindenkinek mást jelent a kockázat, arról nem is beszélve, hogy mindenki más összetételű befektetési portfólió mellett érzi jól magát a saját bőrében!

A tendenciákat is nagyon fontos ismerned, hiszen a kamatemelési törekvések elvonják a tőzsdéről a pénzt a fix kamatozású eszközök irányába. A sorozatos, netán nagyobb kamatemelések gyorsabb pénzkivonást eredményeznének a tőkepiacokról, ami akár nagyobb esésekben is végződhet, ezért folyamatosan érdemes nyitott szemmel járnod, hogy észrevedd, mikor adódik egy-egy igazán kedvező befektetési lehetőség! Egy-egy nagyobb árfolyamesés után lehet érdemes meggondolnod a hosszabb távra (akár évtizedekre) történő befektetést.

Nemrég például a lakossági állampapírok kamatemelésének lehettünk szemtanúi. Ezért máris van egy pénzügyi eszköz, amivel jobban járhatsz 2019-ben, mint 2018-ban! Ezeket úgy hívják, hogy kétéves magyar állampapír és a 2024/I sorozatú prémium magyar állampapír. Előbbinek évi 3,25% a kamata, míg utóbbi 2019.02.21-ig évi 4,1% kamatozásnak megfelelő időarányos kamatot fizet, az azt követő 1 évre pedig a friss, 2,8%-os inflációs adat következtében várhatóan 4,5% kamat ütheti a markodat. Erről ide kattintva olvashatsz részletesebben!

Befektetési alap kalkulátorunk segítségével böngészd át az alapok kínálatát is, biztosan találsz érdekességeket! Javasoljuk azt is, hogy ismerd meg az ETF-eket is, ezeket úgynevezett tőzsdén kereskedett alapoknak nevezzük!

Használd ki az adóelőnyt biztosító termékeket is! A tartós befektetési számlán kívül megannyi lehetőséget tudsz igénybe venni, melyek az egészség- és önsegélyező pénztári, az önkéntes nyugdíjpénztári, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. Ezek mind a rendelkezésedre állnak! A részleteket ide kattintva olvashatod!

Ha spórolni szeretnél a jövőbeli hiteleddel, azt pedig úgy tudod legkönnyebben megvalósítani, ha még addig igényled, ameddig ezt olcsón megteheted! Ehhez nyújt némi támpontot néhány napja megjelent cikkünk is, melyet ide kattintva tudsz elolvasni! Ha pedig a településenkénti lehetőségekre vagy kíváncsi, arról ide kattintva gyűjthetsz információkat!

Amennyiben már van meglévő lakáshiteled, de az változó kamatozású vagy nem hosszú kamatperiódusú, és a hátralévő futamidő még legalább 5 év, akkor minél hamarabb érdemes megnézned (és/vagy a segítségünket kérned), hogy megérhetné-e számodra a hiteled biztonságosabb lakáshitelre történő kiváltása!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés