Nagy változások az Erste lakástakaréknál: új megtakarítás is érkezik!

Nagy változások az Erste lakástakaréknál: új megtakarítás is érkezik!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-26 Frissítve: 2024-07-05
 

A nagy sikerű tavalyi piacra lépést követően némileg változik az Erste lakástakarék-kínálata. Júliustól új 5 és 10 éves módozatok érkeznek, a 4 éves változat pedig már csak néhány napig elérhető.

Nagy népszerűségnek örvend az Erste tavaly bevezetett lakástakarék-pénztári megoldása, az első évben 20 ezer megtakarítási szerződés kelt el. Mostanáig két konstrukció volt elérhető: a 4 év futamidejű megtakarítással 15%-os, a 8 év futamidejűvel 30%-os egyszeri kamatbónuszt lehetett megszerezni. A kamatbónusznak köszönhetően – és a számlanyitási díjkedvezmény kihasználásával – a megtakarítás évesített hozama mindkét módozatnál meghaladhatta a 6%-ot.

Melyek az LTP-k legfőbb előnyei?

A lakástakarék korábban államilag támogatott megtakarítási forma volt, azonban 2018-ban megszüntették a 30%-os támogatást, ezzel kiiktatták az LTP fő versenyelőnyét. A nagy érvágást követően csak 2023-ban kelt ismét életre a piac: ma már három szolgáltatónál (OTP, Erste, Fundamenta/MBH) is elérhető a népszerű lakáscélú megtakarítás. A fő különbség a korábbiakhoz képest, hogy a befizetésekre járó kamatbónuszt vagy prémiumot már nem az állam biztosítja, hanem saját zsebükből fizetik a szolgáltatók.

A piacon elérhető bármely LTP fő előnyei közé tartozik, hogy teljesen adómentes (sem SZJA, sem SZOCHO nem terheli), fix hozamot biztosító, havi rendszerességű megtakarítást ösztönző konstrukció. A befizetéseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garantálja, hasonlóképpen a bankbetétekhez. Fontos, hogy az LTP nem szabad felhasználású megtakarítás, hanem ingatlancélhoz kötött, tehát a futamidő végén nyilatkozni kell a lakáscélú felhasználásról, és a tulajdoni lapot is be kell mutatni.

Hirdetés

Hirdetés

Mi változik az Erste LTP háza táján?

Jó hír, hogy az Erste LTP legkedveltebb tulajdonságai nem változnak, továbbra is megmarad a befizetésekre járó 15%-os és 30%-os kamatbónusz, valamint a számlanyitási díj elengedésére irányuló kedvezmények. A legfőbb újdonság, hogy a 4 éves megtakarítás 2024. június 30. után nem lesz elérhető, a helyét egy 5 év futamidejű konstrukció veszi át. A 8 év futamidejű megoldás változatlanul megmarad, de 2024. július 1-től érkezik egy ennél is hosszabb (10 éves) rugalmas megtakarítás is.

Tehát 2024.06.30-ig elérhető:

  • 4 éves szerződés (15% kamatbónusszal),
  • 8 éves szerződés (30% kamatbónusszal).

2024.07.01.től elérhető:

  • 5 éves szerződés (15% kamatbónusszal),
  • 8 éves szerződés (30% kamatbónusszal),
  • 10 éves szerződés (30% kamatbónusszal).

Az elérhető hozamok némileg csökkennek

A futamidő meghosszabbításából és a változatlan nagyságú kamatbónuszból következik, hogy a megtakarítás évesített hozama enyhén csökken. A számlanyitási díjkedvezmény kihasználása esetén a 4 éves, havi 50 ezer forintos LTP hozama (egységesített betéti kamatláb mutató, EBKM) 6,22% volt. Ezzel szemben az 5 év futamidejű szerződés – számlanyitási díjkedvezménnyel és havi 50 ezer forintos befizetéssel – már csak 5,01%-os évesített hozamot produkál.

A jövőben 8 éves futamidővel és havi 50 ezer forintos befizetéssel lesz elérhető a legjobb hozam, ez esetben 6,10% lesz az EBKM. A 10 év futamidejű szerződés legmagasabb hozama ugyancsak havi 50 ezer forint befizetése esetén adódik, itt 4,91% az EBKM.

Rugalmas részkifizetési lehetőség lesz a 10 éves változatnál

Az Erste újdonsült 10 éves konstrukciója egy részleges kiszállási lehetőséget is tartalmaz, amely teljesen egyedülálló megoldás a piacon. Sokaknak jelenthet nagyobb biztonságérzetet, hogy nem szükséges 10 évet várni a megtakarítás felhasználásával, hanem 4 év után 1 alkalommal részkifizetést lehet igényelni.

Jó tudni
A részkifizetésre csak a 10 éves módozatnál van lehetőség, és a 4. év elérését követően (de a lejáratnál korábban) bármikor alkalmazható. A szerződés ilyenkor nem szűnik meg, és a 30%-os kamatbónuszra való jogosultság is megmarad. A részkifizetés összeghatára a teljesített saját befizetések 40%-a, tehát aki az első 4 évben 2,4 millió forintot fizetett be, ő a 4. év elérésekor legfeljebb 960 ezer forintos kifizetést igényelhet.

Fontos, hogy ez sem szabad felhasználású kifizetés, hanem igazolni kell a lakáscélú felhasználást. Továbbá a kifizetésnek díja van, a kivett összeg 1%-a, azaz a fenti példában 9600 forint. A kifizetés 7 napon belül esedékes, feltéve, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll.

A részkifizetés következménye, hogy a 10. év végén a megtakarító még nem teljesíti a kiutalás feltételeit, ezért azon a ponton csak felmondással tudja megszüntetni a szerződést. Aki az LTP-hez kapcsolódó lakáshitelt is szeretné felvenni, ő kénytelen tovább fizetni a megtakarítást, hiszen a hitel csak kiutalásba kerülés esetén elérhető.

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor kalkulátorát, és kérd szakértőink segítségét a legkedvezőbb lakástakarék elindításában! Ha 4 éves megtakarítást szeretnél, érdemes sietned, ugyanis az Erste konstrukciója 2024. június 30. után már nem lesz elérhető.
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés
    Hirdetés