Néhány tipp az adóbevalláshoz – Mit ne mulassz el?

Néhány tipp az adóbevalláshoz – Mit ne mulassz el?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-14 Frissítve: 2021-08-06
 

Jócskán benne vagyunk az adóbevallási időszakban, még május 22-ig beküldheted a dokumentumot, illetve a NAV által készített tervezetet is igény szerint javítani lehet. Érdemes is leellenőrizni a bevallást, főként, ha adókedvezményekre is jogosultak vagyunk ,mint például a nyugdíj-megtakarítás után járó 20%-os adójóváírás. A CashMester legújabb részében néhány gyakorlati tudnivalót szedtünk össze az adóbevallásról.

Mi történt pontosan?

A személyi jövedelemadó bevallás május 22-i határideje ugyan még messzinek tűnik, azonban nem éri meg halogatnod az ezzel kapcsolatos teendőket. Fokozottan érdemes ügyelned az adóból visszaigényelhető állami kedvezményekre (például a nyugdíj-megtakarítás után járó 20%-ra), hiszen ezek a te javadat szolgálják. Meglepő, hogy az előző években az emberek mintegy harmada maradt le a neki járó adókedvezményről…

Mit jelent ez magyarul?

Nagyon sokaknak ma már a NAV automatikusan elkészíti az adóbevallás tervezetét (még március 19-ig levélben, sms-ben, vagy a NAV honlapján is kérhető!), amit azért érdemes tüzetesen áttekinteni és nem zsigerből elfogadni. A tervezet kapcsán, ha valamit kifogásolsz, akkor javítást, kiegészítést tehetsz, egyébiránt május 22-én érvényes szja-bevallássá válik.

Különösen érdemes azokra a sorokra pillantást vetni, amelyek az adó-visszatérítésre vonatkoznak. Márpedig a nyugdíjcélú megtakarítások is abba a körbe tartoznak, amit célszerű leellenőrizni. A NAV tervezetben már előre szerepelnie kell az ilyen formában kapott kedvezménynek is, hiszen az adóhatóság megkapja a szükséges információkat a szolgáltatótól.

Azt, hogy ez megfelel-e a valóságnak, az önkéntes pénztártól/biztosítótól/befektetési szolgáltatótól kapott értesítő alapján le tudod ellenőrizni. Ha valami okból nem szerepel a neked járó összeg a tervezetben, akkor magadnak kell beírni a bevallásba.

Érdemes minél hamarabb jóváhagyni, vagy korrigálni a tervezetet, mert az adóbevallás beérkezése után 30 napon belül a NAV utalja is az adó-visszatérítést. Ezt az összeget automatikusan be is fektetik és a hozam is jár rá (kivétel ez alól a NYESZ). Ráadásul az előző években „elfelejtett” adókedvezmény is pótolható utólagosan önellenőrzés keretében, így erről a pénzről sem csúszol le.

Külön megjegyeznénk, hogy a lakástakaréknál kapott állami támogatással nincs különösebb dolgod. De egy banknál tartott bankbetét, állampapír, befektetési alap esetében sem merül fel többletmunka. Egyedül az egyedi részvény kereskedés, és az 5 év előtt feltört tartós befektetési számla esetében szükséges az adóbevallással foglalkoznod.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

A nyugdíjcélú-megtakarítások esetén az előző évben teljesített befizetések 20%-át igényelheted vissza adójóváírásként. Az önkéntes pénztárak esetén az adójóváírás maximuma 150 ezer forint, ugyanakkor többféle nyugdíj-megtakarítás esetén összesen 280 ezer forint igényelhető vissza. Természetesen csak annyi visszatérítéssel lehet élni, amennyire az szja-befizetésed lehetőséget ad (amibe a családi adókedvezmény is beleszámít).

Egy átlagos, havi 10-20 ezer forintos befizetés esetében az adójóváírás összege 24-48 ezer forint lehet évente. Ekkora összegről semmiképp sem érdemes megfeledkezni, vagy éppen elmulasztani a bevallás ellenőrzését. Ez a pénz is a későbbi nyugdíj-kiegészítésedet növeli, és jól tudjuk, hogy sok kicsi sokra megy.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés