Nyugdíj: 2 millió forintot ér egy jó választás!

Nyugdíj: 2 millió forintot ér egy jó választás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-10 Frissítve: 2021-11-09
 

A csapból is az folyik, hogy megfelelő nyugdíjbiztosításban kell pénzt gyűjtened, hogy nyugodt nyugdíjas éveid legyenek. A pénz gyűjtésében egyet értünk: félre kell tenni, ha anyagi biztonságban szeretnél élni az arany éveidben. Viszont választhatsz olyan megtakarítási formát, amivel 2 millió forinttal többet fizet neked, mint a nyugdíjbiztosítás. Ráadásul még befektetéseket sem neked kell kiválasztani.

Melyik a legjobb nyugdíjbiztosítás?

Sokan kíváncsiak, hogy a félszáz nyugdíjbiztosítás közül melyiket érdemes választani. Több cikk, honlap és biztosítási ügynök keresi erre a választ. Ám erre a kérdésre nem létezik jó válasz. Ugyanis nem az az igazi kérdés, hogy melyik nyugdíjbiztosításban, hanem melyik nyugdíjcélú megtakarításban takarékoskodsz a nyugdíjas éveidre. És ebben az összehasonlításban bizony a nyugdíjbiztosítás alulmarad a többi lehetőséggel szemben. Méghozzá 20 év alatt több, mint 2 millió forintos különbség a lehetőségek között. És nem a nyugdíjbiztosítás javára…

Hirdetés

Hirdetés

nyugdijki20161110

Kik a versenyzők?

Ma Magyarországon három dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítás létezik:

  • nyugdíjbiztosítás,
  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és,
  • önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Ezek mindegyikéhez kapcsolódik adójóváírás, méghozzá az adott termékbe való befizetéseid 20%-át jóváírják. Ennek a jóváírásnak a maximuma termékenként eltérő, de közös korlátként évente maximum 280 ezer forintot kaphatunk vissza. A visszatérítés mértéke a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, NYESZ számlánál 100 ezer forint (a nyugdíjkorhatárt 2020 után elérőknél), míg az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150 ezer forint.

Nyugdíjbiztosítás

Átlagemberként legtöbbször az elsővel találkozhatsz, hiszen mindenkinek van egy biztosítási ügynök ismerőse. Korábban ugyanez az ismerős (vagy elődje) már biztosan téged is megtalált a befektetési egységekhez kötött biztosítási (úgynevezett unit-linked) ajánlattal. Erről a termékről már többször leszedtük a keresztvizet. Mára már annyi negatív töltet kapcsolódik ezekhez az elnevezésekhez, hogy némely értékesítő már egyszerűen letagadja, hogy a nyugdíjbiztosítás is egy unit-linked biztosítás. Pedig többségében valójában erről van szó. (Elképzelhető még úgynevezett vegyes biztosítás, de ezekre nem is lehet befektetési termékként tekinteni, hiszen szinte bizonyosan kevesebbet fog érni a pénzed a biztosítás végével.)

A unit-linked biztosítást úgy kell elképzelni, mint egy befektetési számlát, amit biztosításba csomagoltak. Azaz a nyugdíjbiztosítás hozama az általunk kiválasztott befektetetésektől függ. Befektetésekként eszközalapok (tulajdonképpen a befektetési alapok) közül válogathatunk. Hozamunk nagy mértékben függ, hogy az adott biztosítónál milyen alapokat érünk el, és hogy azok közül sikerül-e kiválasztanunk a legmegfelelőbbet.

De mivel biztosításba csomagolták, így a költsége rendszerint jelentősen magasabb, mint az önkéntes nyugdíjpénztárnak, vagy a NYESZ számlának. És a cikk elején megjelenített 2 millió forint különbség bizony ebből a költségből adódik.

Ráadásul hozzáférhetősége is általában korlátozott, és idő előtti megszüntetése magas pénzveszteséggel járhat.

Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

A nyugdíj előtakarékossági számla nagyon hasonlít unit-linked típusú nyugdíjbiztosításra: ebben az esetben is egy befektetési számláról beszélhetünk, ami viszont nem került becsomagolásba egy biztosításba (ezért jóval olcsóbb tud lenni). Viszont hasonlóan ahhoz, itt is attól függ a hozamod, hogy milyen befektetéseket választottál. Ám a NYESZ esetében a befektetési paletta szélesebb, egyedi részvényeket, kötvényeket, állampapírokat is választhatsz. Viszont pont amiatt, hogy hozzáértés és törődés szükségeltetik hozzá, kevésbé alkalmas az átlagembernek.

Viszont az egyik legolcsóbb, és legrugalmasabb, amennyiben megszüntetésről van szó: bármikor megszüntethető (adójóváírást viszont 20%-kal növelve kell visszafizetni), vagy TBSZ számlává alakítható (csak az utolsó két év adójóváírását kell visszafizetni növelt összegben).

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Az önkéntes nyugdíjpénztár ezzel szemben talán a legalkalmasabb az átlagembernek a nyugdíjra való felkészülésre. A befizetett összeg automatikusa befektetésre kerül a kiválasztott portfólióba. Általában 3 kockázati kategória közül választhatsz, ha ezt nem tennéd meg, akkor a kiegyensúlyozott portfólióba kerülsz. Illetve lehet még ezen felül több speciális portfóliót is elérni bizonyos szolgáltatóknál.

Költségterhelése összességében alacsony, viszont érdemes megnézni, hogy milyen feltételekkel juthatunk hozzá idő előtt a pénzünkhöz: 10 évig nem lehet kivenni az összeget belőle, és utána még 10 évig a tőke – egyre kisebb mértékben – adózik (a hozam adómentes).

Melyiket válaszd?

Korábbi írásunkban kifejtettük, hogy a nyugdíjbiztosítás mellett inkább a másik két terméket tartjuk megfelelőnek. Amennyiben megvan a tudásod, és szabadidőd, akkor NYESZ, amennyiben nincs, akkor önkéntes pénztár. És utóbbi mennyit hozhat neked a nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat, és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés