Tátva marad a szád, hogy milyen rugalmas a lakástakarék!

Tátva marad a szád, hogy milyen rugalmas a lakástakarék!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-02
 

„Felhasználható a megtakarítás a feleségem tulajdonában lévő ház felújítására is? A 48 hónap lejárata után mennyi ideig parkoltathatom a megtakarítást a takarékszámlán? A 48 hónap után esetlegesen folytathatom-e a befizetéséket, kiterjeszthetem a megtakarítási időszakot díjmentesen? A megtakarítás kivétele után mennyi időm van számlákkal igazolni a felhasználást? Anyagköltségre (pl. új kazán vásárlása) is elszámolhatom a megtakarítást?” – ilyen és ehhez hasonló kérdések érkeznek nap, mint nap a Bankmonitorhoz.

A méltán egyre népszerűbb lakástakarék kapcsán záporoznak a kérdések a Bankmonitorhoz. Nem csoda, hogy ilyen nagy az érdeklődés, hiszen garantáltan 10% feletti hozamot csak ezzel a megtakarítással lehet kockázatmentesen elérni. Ez a befizetésekre járó 30%-os állami támogatásnak köszönhető, aminek persze feltétele is van: kizárólag lakáscélra lehet költeni.

A képlet tehát egyszerű:

 1. A nekünk megfelelő összegű, rendszeres havi befizetést teljesítünk (egy szerződés esetén pár ezer forinttól maximum 20 ezer forintig terjedhet),
 2. amelyre a befizetéseink 30%-ának megfelelő, maximum évi 72 ezer Ft állami támogatást, és betéti kamatot kapunk,
 3. és az így összegyűjtött pénzt (lakáskölcsönnel vagy anélkül) valamilyen lakáscélra költjük, amit igazolni is kell.

A legtöbb kérdés a szerződés módosításával, és a felhasználással kapcsolatban merül fel, amelyeket az alábbiakban összegyűjtöttünk.

Hirdetés

Hirdetés

Felhasználható a megtakarítás a feleségem tulajdonában lévő ház felújítására is?

Igen. A lakástakarék a lejáratkor fordítható bármelyik közeli hozzátartozó, azaz az alábbi családtagok lakáscéljára:

 • szülő (örökbefogadó-, mostoha- és nevelőszülő is)
 • nagyszülő
 • gyermek (örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek is)
 • unoka
 • testvér (mostohatestvér is)
 • házastárs.

Így megoldható az is, hogy egy családban több lakástakarékot kötnek, mindegyik szerződésre kihasználják az állami támogatást, és a végén egyetlen egy családtag lakáscélját finanszírozzák belőle. Ezáltal összegyűjthetnek annyi pénzt is, hogy lakáshitel nélkül egy kisebb ingatlant is meg tudnak vásárolni.

Ha szeretnéd megtudni, mennyi pénzt gyűjthetsz össze a lakástakarékkal, használd az alábbi kalkulátort!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  A 48 hónap lejárata után mennyi ideig parkoltathatom a megtakarítást a takarékszámlán?

  Amennyiben letelt a megtakarítási időszak, tulajdonképpen bármeddig állhat a pénzed a lakástakaréknál. Ha ezután nem teljesítesz több befizetést, akkor állami támogatást már nem kapsz, viszont egy minimális (évi 0,1-3%) betéti kamatot jóváírnak a pénzedre.

  A 48 hónap után esetlegesen folytathatom-e a befizetéséket, kiterjeszthetem a megtakarítási időszakot díjmentesen?

  Igen, de ennek van egy apró hátulütője! Köthetsz 4 éves lakástakarékot, és ha letelt a 4 év, szerződésmódosítás nélkül folytathatod a befizetéseket. Maximum 10 évig csinálhatod ezt, eddig jár ugyanis az állami támogatás, viszont mivel az eredetihez képest több befizetést teljesítesz, kevesebb lakáshitelt kaphatsz a lakástakaréktól, vagy egyáltalán nem kapsz (ha egyáltalán igényelnél a lakástakaréktól a végén lakáskölcsönt is, ami soha nem kötelező, csak egy lehetőség).

  A megtakarítás kivétele után mennyi időm van számlákkal igazolni a felhasználást?

  Felújítás, korszerűsítés, lakásvásárlás esetén 120 nap, építés, bővítés (vagy új építésű ingatlan vásárlása esetén egyes lakástakarékoknál) 18 hónap. Ennek menetéről részletesen is írtunk az alábbi cikkekben:

  Lakásfelújítás 30%-os állami támogatással: Ezt tudja a lakástakarék!

  Lakástakarék: így működik vele a lakáshitel törlesztés

  Lakást vennél? Így teheted meg lakástakarékból

  Anyagköltségre (pl. új kazán vásárlása) is elszámolhatom a megtakarítást?

  Igen, kazánra is költhető, és ezen kívül számos egyéb dologra a lakáson belül és kívül is. A teljesség igénye nélkül pár példa:

  20160224_ltphaziko

   

  Hirdetés

  Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

  Hirdetés