Te is ilyen befektetésre vágysz: szárnyalnak a nyugdíjpénzek hozamai!

Te is ilyen befektetésre vágysz: szárnyalnak a nyugdíjpénzek hozamai!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-01
 

A nyugdíjcélú megtakarítás az egyik leghosszabb befektetés, amibe életünk során belevághatunk. Ezért roppant fontos, hogy tisztában legyünk az elérhető hozamok mértékével. Nem mindegy, hogy milyen nyereséget érünk el a futamidő alatt: ezen múlhat a nyugdíjas éveink biztonsága!

A közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank számos kimutatást tett közzé az önkéntes nyugdíjpénztárakról. Legutóbb például a friss hozamadatok láttak napvilágot: ezek alapján elmondható, hogy a 2020-as évben is voltak komoly befektetési sikerek! Még fontosabb, hogy a hosszú távú (10-15 éves) múltbeli hozamok is bőven az infláció felett alakultak – tehát a pénztárak két válsággal is eredményesen meg tudtak birkózni.

A koronavírus ellenére is voltak nagy sikerek!

A 2020-as világjárvány a befektetési piacot sem kímélte: 10 éve nem látott zuhanásnak lehettünk szemtanúi. Ennek ellenére a legtöbb nyugdíjcélú portfólió talpra tudott állni, és 2020. év végére sikerült pozitív hozamot elérniük. A legjobban muzsikáló 15 portfólió teljesítményét az alábbi grafikon mutatja.

A 15 legjobb ÖNYP-portfólió hozamai 2020-ban

Látható, hogy a legeredményesebb portfóliók a válság évében is kétszámjegyű hozamot tudtak produkálni! A 2020-as infláció 3,3% volt, így a top 15 portfólió mindegyike pozitív reálhozamot termelt a befektetők számára. Említést érdemel, hogy a legjobb portfóliók szinte kivétel nélkül felülteljesítették az úgynevezett „referenciaindexet”: ez az a hozam, amelyhez az adott befektetés teljesítményét mérni szokás.

A tavalyi évet tehát szép befektetési eredményekkel zárták a pénztárak. Ez a világpiacokon eluralkodó pozitív befektetői hangulatnak is köszönhető, továbbá jótékony hatást gyakorolhatott erre az ÖNYP-portfóliók részvényhányadának emelkedése is.

Hirdetés

Hirdetés

Mitől függ az elérhető hozam mértéke?

A legjelentősebb nyugdíjpénztáraknál általában 3-5 befektetési portfólió közül lehet választani, melyek különböző kockázatot hordoznak. A kötvényportfóliók biztonságosabbak, viszont a várható hozamuk is alacsonyabb. A részvényportfóliók kockázatosabbak, de magasabb hozampotenciállal rendelkeznek.

Elsősorban a kockázattűrő képesség szerint érdemes portfóliót választani: akik nem riadnak vissza a hozamok ingadozásától, ők a jobb eredmények elérése érdekében választhatnak részvénytúlsúlyos portfóliót. A konzervatívabb kötvényportfóliók a biztonsági játékosoknak valók: a hozam itt stabil és kiszámítható, de alacsony.

Miben tartják a pénzüket a magyar megtakarítók?

A pénztárak befektetési politikájában az elsődleges szempont, hogy a tagok megtakarításait hosszútávon, biztonságosan és fenntartható módon fektessék be úgy, hogy a lehető legmagasabb hozamot érjék el, ezzel biztosítva a legjobb nyugdíjszolgáltatást. A pénztárak által kezelt vagyontömeg több mint fele állampapírban, 30%-a befektetési jegyekben, és kb. 8%-a részvényekben van elhelyezve.

Milyen hozamokat lehetett elérni hosszú távon?

A nyugdíjcélú megtakarítások hosszú távra szólnak, ezért a hosszú távú hozamokból lehet igazán jó következtetéseket levonni. Most megnéztük, hogyan alakultak a hozamok az elmúlt 10-15 évben!

A 15 legjobb ÖNYP-portfólió hozamai az elmúlt 10 évben

Megjegyzés: az első helyen látható Prémium Irány 2045 portfólió csak 2018. júliusban indult.

Látható, hogy az elmúlt 10 évben 2,3% volt az évesített infláció. Eközben a piaci átlaghozam elérte az éves nettó 5,5%-ot, tehát a pénztártagok reálhozamra tehettek szert. A legjobb 15 portfólió befektetési eredményeivel pedig többszörösen is felül lehetett teljesíteni az inflációt!

A 15 legjobb ÖNYP-portfólió hozamai az elmúlt 15 évben

Megjegyzés: az első helyen látható Prémium Irány 2045 portfólió csak 2018. júliusban indult.

Nettó hozamok szerint hasonló képet mutatnak a 15 éves hozamadatok is. Azonban az éves átlagos infláció itt már 3,3%-ra tehető, így a 15 éves reálhozamok némileg alacsonyabbak a 10 éveseknél. Fontos, hogy a vizsgált időszakban két világválság (2008., 2020.) is szerepel, tehát az adatok reális képet mutatnak a portfóliók hosszú távú teljesítőképességéről.

Összefoglalás

A pénztártagok gyakran találkozhattak 7-8%-os hozamokkal az elmúlt 10-15 évben. Eszerint az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók a válságok ellenére megbízható és kiegyensúlyozott befektetést jelentettek. További előnyük az igen kedvező díjszabás: az MNB adatai szerint a költségek hosszú távon nem érik el az évi 1%-ot.

A nyugdíjcélú megtakarítások vonzó tulajdonsága az állami támogatás is. A magyar állam évi 20%-os SZJA-visszatérítéssel „jutalmaz” minden befizetést. Ennek köszönhetően a megtakarítás lejáratakor akár 2-3 millió forinttal is több pénz állhat rendelkezésre!

Számold ki a kalkulátorral, hogy mennyi pénzed gyűlne össze idős korodra!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés