Tippek lakásvásárláshoz a külföldről hazaköltözőknek

Tippek lakásvásárláshoz a külföldről hazaköltözőknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-12 Frissítve: 2021-08-06
 

„Angliában élek a feleségemmel és egy gyermekünkkel. 4 év múlva tervezünk Magyarországra költözni, amikor a fiúnk 7 éves lesz. Szeretnék házat vásárolni a hazaköltözés után közvetlenül, de ahhoz a lakástakarék nagy segítség lenne. Kölcsön felvételében viszont nem gondolkozom. Mi a véleményük? Mi az, ami nekem a legjobban megérné? Milyen állami támogatás lehetséges?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a választ is megadjuk rá.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Sokan próbáltak szerencsét tartós vagy ideiglenes külföldi munkavállalással az utóbbi időszakban, mi is rendszerint kapunk megkereséseket, amelyben a hazai ingatlanvásárlás, vagy éppen hitelfelvétel lehetőségeiről érdeklődnek. Nyilvánvaló, hogy a magasabb külföldi jövedelem magasabb megtakarítás képzését teszi lehetővé, ami adott esetben a saját, vagy akár befektetési célú ingatlanvásárlásra is alapot adhat.

Jelen esetben arról van szó, hogy az érdeklődő szeretné az összegyűjtött önerőt kiegészíteni, és jó helyen is keresgél, hiszen a lakástakaréknál 30%-os állami támogatás jár. A kérdezőnk helyzetében az a fontos, hogy mit mondanak a szabályok arra az esetre, ha valaki külföldön élőként (dolgozóként) venné igénybe a lakástakarékot.

A lakástakarék megkötéséhez először is rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, amit lakcímkártyával is tud igazolni (előfordul, hogy a tartózkodási lakcím nem elegendő a szerződés megkötéséhez), valamint hazai adóazonosító jellel is. Tehát azok számára nem lehetséges a lakástakarék igénybevétele, akik mielőtt kiköltöztek, a hazai szálakat már teljesen elvarrták.

További megkötés, hogy az állami támogatással növelt összeget csak hazai lakáscélra lehet felhasználni. Az aktuális kérdés kapcsán egyértelműen hazai felhasználásról van szó, viszont érdemes hangsúlyozni, hogy az országhatáron kívüli lakáscél esetében lényegében nincsen mozgásterünk.

A kérdezőnk szempontjából nagyon fontos, hogy hol lesznek 4 év múlva az ingatlanárak, ugyanakkor erre nyilvánvalóan senki sem tudja a választ. Csak az aktuális állapotokról lehet mindig nyilatkozni, most pedig az látszik, hogy hazánkban csúcson vannak a lakásárak, persze óriási különbségekkel a fővárosi és a vidéki régiók között. Budapesten átlagosan 500-600 ezer forintos négyzetméterárakról lehet beszélni, míg országosan 250-300 ezer forint körüliről.

Egy 20 ezer forintos 4 éves lakástakarékkal 1,25 millió forintot lehet összegyűjteni, egy korábbi cikkünkben meg is néztük, hogy ez mennyit tesz hozzá a lakáscélhoz. Tehát ennek fényében kell elgondolkodnia a kérdezőnknek, hogy mennyi önerőt tud összesen az ingatlanra szánni, ha lakáshitelt egyáltalán nem szeretne felvenni.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy mennyit tesz a lakástakarék a céljaidhoz!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Ha van olyan közeli hozzátartozója, aki megfelel a feltételeknek (hazai lakcím, adóazonosító jel), természetesen azt is megteheti, hogy a részére is nyit lakástakarékot. Ekkor a bevonható családtagok függvényében lehet feltornászni a lakástakarékkal összegyűjthető összeget. A megtöbbszörözött állami támogatással már jóval nagyobb segítséget tud jelenteni a lakástakarék az ingatlanvásárlás szempontjából is.

    Mivel van egy kisfiuk is, valamilyen családtámogatásra is számíthatnak. Bár a hazánkba való visszaköltözést csak évek múlva tervezik, így addig nem tudni, hogy történik-e valami változás a rendszerben. A külföldről hazatérők számára kedvező változás, hogy március közepétől már a 180 napos TB jogviszony külföldről is igazolható, ha vállalja valaki, hogy 180 napon belül munkát vállal itthon. A jelenlegi CSOK feltételei alapján 600 ezer forintra lennének jogosultak, ami felhasználható lenne új vagy használt lakás vásárlására.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés