Vállalkozói hitel nulla százalékos kamattal – Újraindul a népszerű kkv-program

Vállalkozói hitel nulla százalékos kamattal – Újraindul a népszerű kkv-program
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-01
 

Újraindítja nulla százalékos forgóeszköz hitelprogramját a Magyar Fejlesztési Bank (MFB): uniós forrásból 100 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre. A vállalkozások működési költségeinek finanszírozására vehetik igénybe a forrást önerő nélkül, maximum öt éves futamidővel. A hitel az MFB Pontok hálózatában 2022. december 8-tól igényelhető.

A program a „Mikro- Kis- és Középvállalkozások Technológiai Korszerűsítése Célú Hitelprogram” (GINOP-8.3.5-18) keretében indul. A korábban is rendkívül sikeres program folytatása segítséget jelent a kis- és középvállalkozásoknak, hogy a növekvő működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák dolgozóikat. A forrás felhasználható készletbeszerzésre, likviditásnövelésre, illetve működési költségek finanszírozására is – jelentette be közleményében az MFB .

Saját erő nélkül igényelhető a kamatmentes hitel

A vállalkozások ügyletenként minimum 5 millió, maximum 150 millió forintra pályázhatnak, az igényelt hitelösszeg 100 százalékát előlegként kapják meg. A forgóeszköz kölcsön igényléséhez nincs szükség saját forrásra, a kamat pedig a teljes futamidőre nulla százalék.

A hitelkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön folyósításával összefüggésben semmiféle kezelési költséget vagy díjat nem számolnak fel. Ez alól kivétel az a tétel, amely harmadik felet illet (például értékbecslői, közjegyzői díj). Az igénylésnél alacsony a biztosítéki elvárás és lehetőség van költségek nélküli előtörlesztés igénybevételére is. A futamidő maximum 5 éves lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Fontos feltétel a hitel igényléséhez

A hitelkérelmeket 2022. december 8-tól lehet benyújtani az országszerte számos helyen megtalálható MFB Pontokon, a hitelkérelmi nyomtatvány kitöltésével és az előírt mellékletek benyújtásával. Feltétel, hogy az igénylőnek Magyarországon, de a Közép-Magyarországi régión kívül legyen bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe.

A Közép-Magyarországi régióban székhellyel rendelkező igénylő forgóeszköz finanszírozása is támogatható abban az esetben, ha a megvásárolni kívánt készlet, illetve a működési költség a Közép-Magyarországi régión kívül bejegyzett telephelyre vagy fióktelepre kerül beszerzésre vagy annak érdekében merül fel.

Vannak egyéb kedvezményes források is

A decemberben újrainduló hitelprogram mellett további finanszírozási lehetőségek is a vállalkozások rendelkezésére állnak jelenleg. A feldolgozóiparban tevékenykedő, energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak többek között lehetőségük nyílik vissza nem térítendő támogatást igényelni energiaköltségeik csökkentésére. Ezekről a lehetőségekről korábbi cikkeinkben már beszámoltunk. Így itt most csak tömören annyit, hogy a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022 keretében

  • az energiaköltségek növekményéhez és
  • energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerő kiegészítéséhez igényelhető támogatás.

A vállalkozások mindkét lehetőséget kihasználhatják, arra ugyanakkor fontos odafigyelni, hogy a hitelprogram keretében csak olyan működési költség számolható el, amelyre a vissza nem térítendő támogatás nem vonatkozik vagy nem fedezi annak teljes összegét – hívja fel a figyelmet az MFB közleménye.

Fontos
Az energiaintenzív feldolgozóipar kis- és középvállalkozások energiahatékonyság-javító beruházásokhoz rendkívül kedvező 0,5 százalékos kamatozású hitelt is igényelhetnek a Széchenyi Kártya Program keretében.

Jövőre is folytatódik a Széchenyi Kártya Program

A két előbbi kkv-program mellett érdemes arról is említést tenni, hogy az elmúlt hetekben azt is egyértelművé tette a kormány, hogy a vállalkozások a jövőben is számíthatnak arra, hogy működésüket kedvezményes hitelekkel támogatják majd. Október második felében jelentették be, hogy folytatódik a Széchenyi Kártya Program. Azóta az is kiderült, hogy a kamat 2023 első félévében fix 5 százalék lesz valamennyi konstrukciónál és kezelési költséget sem számíthatnak majd fel a bankok.

A portfolióban januártól 6 termék marad az eddig bejelentettek alapján:

  • folyószámlahitel
  • likviditási hitel
  • mikrohitel (ezt kisebb, akár induló cégek is igényelhetik)
  • Széchenyi Turisztikai Kártya
  • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
  • energiahatékonysági fejlesztéseket támogató Széchenyi Zöld Beruházási Hitel.

A program forrásellátottsága az eddig megjelent rendeletek alapján hosszú távon is biztosított lesz.

Jó tudni
A Széchenyi Kártya Program MAX (2022. második felében elérhető) konstrukciók többségénél a befogadási határidők jórészt lejártak, illetve a napokban zárulnak. A januártól elérhető termékekről a hirdetmények még nem jelentek meg. A Bankmonitornál folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket, ha kérdésed lenne, segítségre lenne szükséged, keresd bizalommal szakértőinket.
Hirdetés
Hirdetés