Válságálló lakáshitel – menj biztosra igényléskor!

Válságálló lakáshitel – menj biztosra igényléskor!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-08
 

A hitelek drágulásának lendülete nem veszített erejéből és a közeljövőben nem is látszik mérséklődni. Mit tehetsz, ha nem akarsz folyamatosan azon aggódni, hogy a futamidő alatt drágul lakáshiteled? Van megoldás!

A jelentős éves áremelkedés mértéke a jegybanki alapkamat-emelést is magával hozta, a jegybank több lépésben 10,75 százalékra emelte az alapkamatot. A bankok – eltérő mértékben és ütemben -, de reagálnak a helyzetre, mégpedig a hitelkamatok emelésével. 

Ez a helyzet sok lakáshitel igénylést tervező magyart elbizonytalanít, illetve olyan megoldások felé tereli, amik a hitelpiac változásaira kevésbé érzékenyek. 

“Válságálló” lakáshitel? – Ilyen is van!

A lakáshitel piacon számos banki termék megtalálható, amelyek közül több szempont alapján is választhatnak az érdeklődők. Ugyanakkor érdemes minden fontos tényezőt figyelembe venni a választáskor, nem csak egyiket, vagy másikat. A lakáshitel teljes hiteldíj mutatója se minden esetben lehet önállóan mérvadó. 

Ha azt a konstrukciót szeretnénk, amivel biztosan kizárhatjuk a hitelünk drágulásának kockázatát, akkor célszerű olyan ingatlanhitelt választanunk, ahol a kölcsön kamatozása a teljes futamidő alatt fix. 

Így a szerződéskötéskor megállapított költségek maradnak velünk egészen a futamidő végéig, a törlesztőrészlet változatlan marad, a kiadás pedig hosszú távon is jól tervezhető az igénylők számára.

A végig fix kamatozású lakáshitelek tehát megadják a kívánt biztonságot a költségek kapcsán, ezért gondolhatnánk, hogy ennek bizony ára van, vagyis hogy ezek a hiteltermékek jellemzően drágábban érhetők el a bizonyos időközönként (például 5, 10 évente) változó kamatozású lakáskölcsönöknél. A bankok eltérő árazása miatt ez ugyanakkor nem minden esetben van így. 

Érdemes tehát összehasonlítani a pénzintézetek ajánlatait, hiszen a legkedvezőbb és legdrágább hitelek költsége között óriási különbségek lehetnek. 

Hirdetés

Hirdetés

Melyek most a legolcsóbb végig fix kamatozású ingatlanhitelek?

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátorával összehasonlítottuk, melyek most a legkedvezőbb futamidő végéig fix lakáshitelek használt lakás vagy ház vásárlására, 20 millió forint hitelösszegre, 20 éves futamidőre, 500 ezer forint nettó jövedelem esetén.

Válságálló lakáshitel kamatok.

Mi a helyzet a támogatott hitelekkel?

Ha élethelyzeted lehetővé teszi és megfelelsz a feltételeknek, nagyon is megéri körülnézni az elérhető támogatások és kedvezményes hitelek háza táján. A CSOK mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel (CSOK+hitel) és a Babaváró Program is kihasználható, ráadásul nem csak az idei év végéig. 

A CSOK hitel konstrukció fontos előnye, hogy a futamidő végéig fix kamattal érhető el, ami ráadásul igen kedvező, csupán 3 százalékos.

A Babaváró hitel pedig kamatmentes és végig az is marad, ha a házaspár az igénylést követő 5 éven belül gyermeket vállal, vagy fogad örökbe. A szabad felhasználású Babaváró program számos lakáscélra kihasználható, például népszerű hitelcél a lakásvásárláskor az önerőbe forgatni az akár 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt.

Nem éri meg halogatni az igénylést

Ha tehát fontos a biztonság, érdemes minél előbb elindítani az igénylési folyamatot, ugyanis egy lakáshitelnél ez jellemzően több hetet is igénybe vesz. A kamatok száguldása pedig továbbra sem látszik mérséklődni, a törlesztőrészletek hétről-hétre egyre magasabbak lehetnek, mint ahogy azt az elmúlt időszakban is megfigyelhettük. 

Az elmúlt mindössze egy hét alatt a fenti táblázat 3 legolcsóbb lakáshitelének THM-je emelkedett, a legelőkelőbb helyen ugyanakkor maradt az UniCredit Stabil Kamat Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele, annak ellenére, hogy a konstrukció THM értéke 0,65 százalékkal nőtt ez idő alatt.

Ha Babaváró hitelt is igénybe vennél, akkor pedig a feltételek meghiúsulása esetén lehetsz nagyobb bajban, ha vársz a hiteligényléssel, hiszen a büntető kamatok is jelentősen növekedtek a program indulása óta.

Kalkulálj
Hasonlítsd össze a legjobb lakáskölcsönöket a Bankmonitor kalkulátorával, és tudd meg, hogy mennyi hitelt igényelhetsz!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés