Betöltés

5 jó tanács a felsőoktatásban most kezdőknek

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-02

A szeptember fordulópontot jelent sokak számára: elkezdődik a főiskolás vagy egyetemista lét. Ehhez sokszor ki kell repülni a családi fészek melegéből és egyedül kell helytállni a valódi világban. Ha neked is most kezdi felsőoktatási tanulmányait gyermeked, vagy te magad leszel főiskolás, egyetemista akkor jól fog jönni a következő 5 pénzügyi tanács.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

1.) Rendes munkahely

Sokaknak nem adatik meg, hogy a szüleik minden felsőoktatási költséget álljanak, így a diákok egy részének egyébként is dolgozni kell. De még, ha valaki nincs is rászorulva, hogy dolgozzon a tanulmányai alatt, akkor is érdemes munkát vállalnia. És ha már valaki munkát vállal, akkor érdemes diákmunka helyett normál munkahelyek közül válogatnia. Ez több szempontból is előnyös:

 • „interjúrutin”: nem az iskolapadból kikerülve kell túlesni az interjú tűzkeresztségén: vizsgarutin mellett ez is kialakul
 • tapasztalatszerzés: még egy részidős recepciós állással is közelebb vagyunk ahhoz, hogy hogyan működik egy adott cég, mintha nem dolgoznánk
 • kapcsolatépítés: ha bevalljuk, ha nem, a mai Magyarországon a pozíciók egy jelentős részét meg sem hirdetik: informális úton betöltésre kerülnek (sokszor a recepcióról kerülnek feljebb az emberek…)
 • időbeosztás: az órák látogatása, tanulás és munka sokkal kevesebb szabadidőt eredményez, így meg kell tanulni beosztani azt
 • papírmunka: a munkavállalói szerződést és a személyi jövedelemadó bevallást is érdemes kevesebb adattartalommal még az elején megismerni

Na meg persze a bérjövedelemből származó pénz minden egyetemistának/főiskolásnak jól jön. Viszont a munkavállalás megköveteli, hogy legyen egy bankszámlád. Ahhoz, hogy ebből a legolcsóbbat válaszd, használd keresőnket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

2.) Ösztöndíjra fel

Senki nem ellensége a saját pénzének. Bármilyen anyagi körülmények közül is érkezünk, a különböző ösztöndíjakkal ugyanúgy érdemes élni, mint a munkavállalással. Bizonyos ösztöndíjak elnyerése az önéletrajzunkban is jól mutat, és a későbbi munkavállalási esélyeinket is növelheti. Nem beszélve, hogy az ösztöndíjak egy része a költségtérítés helyett szabadon eliható felhasználható pénzösszeg.

3.) Hitelfelvétellel óvatosan

Akinek nem adatott meg, hogy családja finanszírozza az iskolás éveit és ösztöndíjra sem jogosult, annak egyetlen megoldás a hitelfelvétel. Viszont nem mindegy milyen formában és hogyan adósodunk el. Jelzáloghitel, személyi kölcsön vagy hitelkártya mind megoldás lehet, de a diákoknak egyértelműen a diákhitel lehet a legjobb választás. Ebből két változat létezik, az egyiket bármire (akár lakhatásra is) lehet költeni, míg másikból csak a tandíjat lehet finanszírozni.

Ám bármelyik diákhitelt is veszi fel az ember, ahogy kikerül az iskolapadból, gőzerővel el kell kezdeni a törlesztést (nem csak a minimum összeggel), különben sohasem fogja visszafizetni!

Akiknek aktuális a hitelfelvétel, ebben a cikkünkben megtalálja a diákhitelek részleteit: Fontos döntés előtt az egyetemisták – Így működik a Diákhitel)

4.) Pénzzel csak ügyesen

Aki a zsebpénzt nem tudta beosztani, annak igazi kihívás lesz a költségekkel és bevételeivel (jövedelem, családi támogatás, ösztöndíj, hitel) zsonglőrködni. Pedig nem árt ezt is megtanulni, amire megint csak jó időszak a főiskolás/egyetemista évek. Nem árt egy kockás füzetben vagy egy exceltáblában összeírni milyen bevételekre és kiadásokra számítunk. Ha pedig a kiadások felé billen a mérleg, akkor ezek között meg kell teremteni az egyensúlyt. Például munkavállalással, vagy a költségek racionalizálásával.

Érdemes némileg pozitív költségvetést készíteni, hogy ne legyen probléma, ha egy-egy várt bevétel (például a nagymamától) kiesik. Amennyiben a váratlan kiadásokra is fel szeretnél készülni (vagy egy bevétel csúszásra) nem árt némi biztonsági tartalékot is kialakítanod.

5.) Szülői kérdés: bérelni, vagy megvenni?

Elérkeztünk a lista utolsó, ámde legnagyobb pénzügyi döntést taglaló pontjához. Akik nem tudnak, vagy nem akarnak kollégiumi ellátást kapni, azok saját lakással vagy albérlettel járnak jobban? A kérdés igen összetett, több millió forintot érintő döntés, aminek már különálló cikkeket is szenteltünk. A legutóbbi ilyen vonatkozású írásunkban megadjuk a konkrét választ is!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

1 Hozzászólás

 1. Boglárka

  Nagyon hasznos tanácsok, további tippeket találtam elsőéves egyetemistáknak az alábbi oldalon:
  link to munkahet.hu

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Csak én nem értem a bankszámlakivonatomat?

2019. 05. 06.

A magyarok egy sor olyan banki díjat fizetnek, amelyek külföldön jószerivel ismeretlenek, ráadásul ezek nagy részével az emberek többsége nincs is tisztában. Sokaknak még az is gondot okoz, hogy eligazodjanak...

A legtöbb bankszámla olcsóbb lett 2019-re

2019. 05. 02.

Nemrég körbejárt a médiában a hír, miszerint drágulnak a bankszámlák. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történt a banki költségekkel az elmúlt egy évben, többet vagy éppen kevesebbet kell fizetnünk? Az egyes...

hiteltanácsadás

Ma már nagyon egyszerű akár ingyenes bankszámlára váltani

2019. 04. 04.

Tudtad, hogy évente tízezreket spórolhatsz egy jó bankszámla kiválasztásával? Tudtad, hogy léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknél egy sor tranzakciónak nincs díja? És azt tudtad, hogy nagyon egyszerű a bankváltás, ugyanis...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.