A hét, amikor reményt kaptak a régi szocpolosok!

A hét, amikor reményt kaptak a régi szocpolosok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-11 Frissítve: 2021-08-06
 

Hogyan változik a korábban szocpolt igénylők helyzete a CSOK igénylésénél, vagy éppen hogyan spórolhatsz adót a befektetéseiden? A héten többek között ezekkel a pénzügyi témákkal foglalkoztunk, most pedig egy kis ízelítőt adunk belőlük.

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Így tudsz adót spórolni a befektetéseden

Olyan időszakot élünk, hogy az alacsony hozamok miatt minden tényezőre érzékenynek kell lenni, ami a nyereségünk csökkenti, így az adókra is. Márpedig a 15%-os adóval minden esetben (bankbetét, lakossági állampapír, befektetési alap, részvény) megsarcolnak, ha nem élsz azokkal a lehetőségekkel, ahol az adókedvezmények járnak. Ehhez ugyan hosszabb távon kell gondolkodni, de 5 év alatt már egy tartós befektetési számlával is lenullázható az adófizetés. A nyugdíjcélú-megtakarításokkal pedig nemcsak adómentességet, hanem pluszban még 20%-os adó-visszatérítést is el lehet érni.

Hirdetés

Hirdetés

Új reménysugár a korábban szocpolt igénylőknek

Március 15-től megújul a CSOK, aminek köszönhetően egyszerűsödik és gyorsul is az állami támogatás igénylése. Ráadásul kedvező ponton változik azok számára is a szabályozás, akik korábban vettek fel szocpolt, de most újra szeretnének támogatást kapni. Az új szabály szerint ebben az esetében nemcsak egy fajta számítási mód lesz, hanem kettő, és azzal élhet az igénylő, ami a számára kedvezőbb. Úgy is meg lehet majd állapítani a CSOK összegét, hogy azokat a gyermekeket figyelmen kívül hagyják, akik után az igénylő korábban már támogatást vett igénybe (akár megszülettek, akár nem). Cikkünkben egy valós példán keresztül mutattuk be, hogy milyen lehetőségekkel lehet élni.

Élethelyzettől is függ, hogy melyik a jobb lakástakarék

A lakástakarék termékeket több tényező mentén is összehasonlíthatjuk egymással, mint az EBKM, a szerződéses összeg, a lakáskölcsön kondíciói valamint az akciók és kedvezmények. Cikkünkben két népszerű megoldást hasonlítottunk össze, mégpedig a Fundamenta és az Erste konstrukcióit.  Az biztos, hogy mindkét lakástakarékpénztár termékeinek megvannak az előnyei és hátrányai. Ugyanakkor megállapításunk alapján az Erste ajánlatival megtakarítási célzattal járhatsz jól, míg a Fundamentánál a kedvező feltételek miatt akkor, ha hitelre is szükséged van a lakáscélodhoz.

Olvass utána ennek is:

A CSOK-nál már használt lakásvásárlásnál sem probléma a lakástulajdon

Hogyan spórolhatsz a bankköltségeiden, ha vállalkozó vagy

A tévhittel ellentétben KATA-sként sem csúszol le az állami támogatásról

Ha személyi kölcsönöd van, akár ingyen is csökkentheted a tartozásod

Hirdetés
Hirdetés