Betöltés

Bukhatok-e a magyar állampapíron pénzt?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-03

Az alábbiakban egy tipikus kérdéskört, illetve az arra adott válaszokat tesszük közkinccsé.

„Állampapírt szeretnék venni de elég tanácstalan vagyok még, nem nagyon tudom mit lenne érdemes vennem. A bankban a pénzem már elég keveset kamatozik szeretnék keresni jobb befektetési lehetőséget pl : állampapírt. De ahogy látom ebből is van sok féle és nem igazán tudom melyik lenne nekem a legkedvezőbb. Befektetni szeretnék kb. 1 millió ft-ot.”

Kérdés 1: bukhatok-e a
magyar állampapíron pénzt? pl. beteszek 1 milliót és kevesebb lesz a pénzem 4 év múlva? Én olyat szeretnék amin én nekem nincs kockázati tényezőm. 

Válasz 1: Ha valaki megvesz egy forintban kibocsátott magyar állampapírt és lejáratig megtartja, akkor arra a Magyar Állam teljes körű kifizetési garanciát vállal. Mind a befektetett összeget, mind az adott kötvény által fizetett kamatot meg fogja kapni. 

Emellett is érheti azonban veszteség. Pl. Ha a kamatszint az állampapír vásárlásunkat követően nő és mi fix kamatozású kötvénnyel rendelkezünk, akkor nem fogunk részesülni a kamatemelkedésből (potenciálisnál kisebb kamatot fogunk elérni). Változó kamatozású kötvények esetén évente kiigazításra kerül a fizetett kamat. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy mitől függ az adott kötvény változó kamata.
Erről részletesebben itt olvashattok. 

Kérdés 2: ha pl Magyarország államcsőd helyzetbe kerül elbukhatom a pénzem? 

Válasz 2: Az államcsőd megérne egy külön misét. Itt most álljon csak annyi, hogy minden állam a saját fizetőeszközében (ha az nem közös valuta, mint pl. az euró) korlátlan fizetési képességgel bír, azaz meg tud felelni az állampapírokból adódó fizetési kötelezettségnek is. Az már újfent egy másik történet, hogy ha mindez friss pénz nyomtatásával következik be, akkor a hiperinfláció elértéktelenítheti a befektetésünket…  

Ha őszinték vagyunk, akkor szembesülni kell vele: nincs hiper biztonságos befektetés. Csupán a kockázat mértéke a kérdés

Kérdés 3: Látom hogy
sok fajta állampapír van. Melyiknek a legmagasabb a kamatozása? Melyiket érdemes megkötni?!

Válasz 3: Adott pillanatban nem mindig a legmagasabb kamatozású kötvény kiválasztása lehet a jó megoldás. Ma pl. 4,89%-os kamatot fizet a 4 éves és a 6 éves államkötvény is (2018/O és 2020/P). Első ránézésre így rögtön a 4 éves választanánk a rövidebb futamidő miatt. Ha jobban megnézzük azonban a 2020/P kamatprémiuma 0,75%ponttal magasabb.
A részletekről itt olvashatsz. 

Még mindig bizonytalannak érzed, hogy önállóan dönts a kérdésben? Segítünk szívesen!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

  • alapblog

    Élet a www.szallas.hu után

    A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.