Bukhatok-e a magyar állampapíron pénzt?

2014. 07. 03. szerző: bankmonitor

Az alábbiakban egy tipikus kérdéskört, illetve az arra adott válaszokat tesszük közkinccsé.

„Állampapírt szeretnék venni de elég tanácstalan vagyok még, nem nagyon tudom mit lenne érdemes vennem. A bankban a pénzem már elég keveset kamatozik szeretnék keresni jobb befektetési lehetőséget pl : állampapírt. De ahogy látom ebből is van sok féle és nem igazán tudom melyik lenne nekem a legkedvezőbb. Befektetni szeretnék kb. 1 millió ft-ot.”

Kérdés 1: bukhatok-e a
magyar állampapíron pénzt? pl. beteszek 1 milliót és kevesebb lesz a pénzem 4 év múlva? Én olyat szeretnék amin én nekem nincs kockázati tényezőm. 

Válasz 1: Ha valaki megvesz egy forintban kibocsátott magyar állampapírt és lejáratig megtartja, akkor arra a Magyar Állam teljes körű kifizetési garanciát vállal. Mind a befektetett összeget, mind az adott kötvény által fizetett kamatot meg fogja kapni. 

Emellett is érheti azonban veszteség. Pl. Ha a kamatszint az állampapír vásárlásunkat követően nő és mi fix kamatozású kötvénnyel rendelkezünk, akkor nem fogunk részesülni a kamatemelkedésből (potenciálisnál kisebb kamatot fogunk elérni). Változó kamatozású kötvények esetén évente kiigazításra kerül a fizetett kamat. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy mitől függ az adott kötvény változó kamata.
Erről részletesebben itt olvashattok. 

Kérdés 2: ha pl Magyarország államcsőd helyzetbe kerül elbukhatom a pénzem? 

Válasz 2: Az államcsőd megérne egy külön misét. Itt most álljon csak annyi, hogy minden állam a saját fizetőeszközében (ha az nem közös valuta, mint pl. az euró) korlátlan fizetési képességgel bír, azaz meg tud felelni az állampapírokból adódó fizetési kötelezettségnek is. Az már újfent egy másik történet, hogy ha mindez friss pénz nyomtatásával következik be, akkor a hiperinfláció elértéktelenítheti a befektetésünket…  

Ha őszinték vagyunk, akkor szembesülni kell vele: nincs hiper biztonságos befektetés. Csupán a kockázat mértéke a kérdés

Kérdés 3: Látom hogy
sok fajta állampapír van. Melyiknek a legmagasabb a kamatozása? Melyiket érdemes megkötni?!

Válasz 3: Adott pillanatban nem mindig a legmagasabb kamatozású kötvény kiválasztása lehet a jó megoldás. Ma pl. 4,89%-os kamatot fizet a 4 éves és a 6 éves államkötvény is (2018/O és 2020/P). Első ránézésre így rögtön a 4 éves választanánk a rövidebb futamidő miatt. Ha jobban megnézzük azonban a 2020/P kamatprémiuma 0,75%ponttal magasabb.
A részletekről itt olvashatsz. 

Még mindig bizonytalannak érzed, hogy önállóan dönts a kérdésben? Segítünk szívesen!

Állampapír kalkulátor

step-1
A maximális befektetési biztonság
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Évi 3%-os hozam a dollárra kockázatmentesen?

2018. 04. 30.

Magyarországon gond nélkül el lehet érni állampapírral 3% feletti hozamot kisbefektetőként. Igen ám, de a világban nem mindenhol állnak ilyen lehetőségek a befektetők részére. Amerikában például nem régóta törte át...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.