Ez most Magyarország kedvenc befektetése. Nem véletlenül.

Ez most Magyarország kedvenc befektetése. Nem véletlenül.
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-10 Frissítve: 2021-11-09
 

Az egész ország állampapír lázban ég. Az év eleje óta annyit adtak el belőle, ami az éves értékesítési terv 80%-a volt. (Meg is emelték a tervet.) A Kamatozó Kincstárjegy névre keresztelt verzió az abszolút kedvenc. Ám hiába veszik az állampapírokat, mint a cukrot, sokan nem hoznak megfelelő döntést. Te dönts okosan: milliónként több, mint 10 ezer forintot dobsz ki az ablakon, ha nem optimálisan választasz!

Melyik állampapírt vedd?

A magyarok többsége rövidtávon gondolkodik. Ezt a mentalitást követve milliónként évente több mint 10 ezer forinttal kevesebb hozamot realizálhatsz! Ugyanis, ha rövid (maximum egy éves) állampapírt veszel (amit folyamatosan hosszabbítasz), akkor több, mint 1 százalékpontos kamatelőnyről mondasz le!

Ez milliónként 10 ezer forintot jelenthet! Tehát ne ess a tipikus hibába, hogy csak rövidtávon mersz gondolkozni, miközben évek óta nem nyúltál a befektetéseidhez. Nyugodtan válogass a hosszabb papírok között is, hiszen az állampapír egyik előnye, hogy idő előtt is eladható, és nem kell teljes kamatveszteséggel számolnod, ha mégis szükséged van a pénzedre.

Összefoglaltuk a legnépszerűbb lakossági papírok kamatozását, ami segít a döntésben:

Állampapír kamatok

Hirdetés

Hirdetés

Veszi a magyar, mint a cukrot

A lakossági állampapírok nem véletlenül népszerűek: minimum 2,25%-ot kapsz a pénzedért, de akár 3,8%-ot is elérhetsz. Mindeközben a legjobb lekötött betétek sem érik el 3%-os kamatot. Az áltagos lekötés pedig inkább az 1% (vagy az alatti) hozammal sokkolja a megtakarítókat. Ennek is köszönhető, hogy csak februárban 260 milliárddal növekedett az állampapírok állománya.

Mire számíthatsz, ha most fektetsz be? Kalkulátorunk megmondja!

1

A grafikonon látszik, hogy leginkább a rövid, egy éves futamidejű, Kamatozó Kincstárjegyet vásárolták a megtakarítók.

Elég meredek emelkedésen ment keresztül a 3, illetve 5 éves Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) állománya is, de a rövid papír túlsúlya szembeötlő.

Ami a számok mögött van

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) és Féléves Kincstárjegyek (FKJ) kiugró februári értékesítése annak is köszönhető volt, hogy az Államkincstár csökkentette a kamatukat és ezt előre bejelentette. A hajrában, amikor még a magasabb kamatozású papírt lehetett vásárolni, nagyon sokan ugrottak rá a lehetőségre.

Az FKJ és a KKJ0,25 százalékponttal magasabb hozammal találtak gazdára korábban, míg a Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK)-ok kamata márciusban ugrott meg.  Látszik, hogy az Államkincstár is szeretné, ha a lakosság inkább a hosszabb futamidejű befektetéseket keresné, hiszen a rövidebb futamidőnél csökkentették a kamatozást, a 4-6-8 év futamidejű BMÁK-ok esetében viszont növelték.

Ettől függetlenül az állományok aránytalanul a rövid papírok túlsúlyát mutatják a lakossági papírok között. Pedig a hosszabb papírokat tartós befektetési számlára (TBSZ-re) vásárolva, akár a kamatadómentes befektetésre is szert tehetsz!

állampapír állományok

Hirdetés
Hirdetés