Betöltés

Így hallgatnak a jegybankok

szerző: Singer Zoltán
2018-10-13

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt is hasonló dolgok történtek. Akkor a bankok elszabadulásából egy hatalmas hitelbuborék keletkezett. Hogy utána mi történt, az pedig már nagybetűs történelem. Most a pénznyomtatással és a mesterségesen alacsonyan tartott kamatszinttel az összes eszközosztályban megágyaztak az árfolyambuborékok kialakulásának, ami természetesen nem is váratott sokat magára. A lakásárak elszállásával pedig óriási társadalmi feszültségek keletkeztek. A Citadella alap portfóliómenedzsere, Zsiday Viktor az Alapblogon írt a témáról.

A kereskedelmi bankok hitelezési számaira már odafigyelnek a döntéshozók. Azonban az eszközárakban kialakuló buborékok kialakulását nem igazán igyekeztek megelőzni. Ez annak ellenére van így, hogy a jegybankok döntései nem csak a fogyasztói árakra, hanem az eszközárakra is hatnak. Ha ezekre is vetnének néhány pillantást, nem kerülné el a figyelmüket, hogy mi történik körülöttünk. Európában – ellentétben az USA-val – a lakásárak nem nagyon szerepelnek az inflációs kosárban. Ha például 30%-os súllyal szerepelnének, mint például az USA-ban, akkor Magyarországon idén és az előző években is 6%-ot megközelítő infláció lett volna kimutatva.

A lakásárakon kívül sok eszközpiacot lehet még vizsgálni. A jegybankoknak az eszközárakkal is kellene törődniük. „Egyrészt az eszközárinfláció vagyoni különbségeket és ezáltal társadalmi feszültségeket generál – erre jó hazai példa, hogy nagyon komoly szülői segítség nélkül ma a fővárosban lakást venni fiataloknak gyakorlatilag Mission Impossible. Másrészt az eszközárbuborék definíciószerűen egyszer ki fog pukkadni, aminek komoly negatív gazdasági hatásai lesznek. Ezenkívül az extrém alacsony kamatok torzulásokat okoznak a megtakarításokban, túlzott kockázatvállalást generálnak és gazdaságilag nem hatékony beruházásokhoz vezetnek.” – fogalmaz Zsiday Viktor.

Hogy az amerikai jegybank hogyan próbálja kezelni a problémát, és az európai gondolkodás meddig jutott el, arról olvasd el a részleteket Zsiday Viktor „Jegybanki inflációs szűklátókörűség – ismét” című bejegyzésében!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

A Mol erősíti piacvezető helyzetét

2018. 10. 20.

Nemrég szólt arról a hír, hogy a Mol két üzemanyagtöltő állomást vett át a Lukoiltól. Hogy mégis miért fontos ez a hír? Természetesen szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a világ egyik...

Blogajánló

  • alapblog

    Brexit mesterterv

    Az tuti, hogy 2020 végéig nem történik semmi, aztán meglátjuk. Átmeneti állapot lesz, mintha a britek az EU-tagjai lennének, fizetik a tagdíjat is, de már...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.