LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi

LTP: több állami támogatást akarok, de van egy bibi
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-05 Frissítve: 2021-07-01
 

„Amennyiben az adószámom már foglalt, akkor közeli hozzátartozóm adószámát felhasználva indíthatok új szerződést? Milyen kötelezettségekkel jár ez az eljárás az adószám tulajdonosára nézve?” Egy érdeklődőtől kaptuk a kérdést, amit egy szakértőnk meg is válaszol.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

A lakástakarék legnagyobb előnye a befizetésekre járó 30%-os állami támogatás. A támogatásnak azonban van felső határa, évente egy szerződéshez 72 ezer forintot lehet érvényesíteni. Ezt az összeget havi 20 ezer forintos befizetés mellett érjük el.

A kérdező és még sokan mások viszont magasabb havi összeget is félretennének a lakástakarékban, hogy többszörözzék az állami támogatást. Egy személyhez (adószámhoz) viszont csak egy szerződés kötődhet, ezért is érkezett a kérdés hozzánk. Szerencsére, a jogszabályok alapján van lehetőség több szerződés kötésére is.

A lényeg, hogy valóban köthet egy újabb szerződést a sajátján felül a kérdező, viszont ekkor a kedvezményezett nem ő lesz, hanem a közeli hozzátartozója. Érdemes körültekintően eljárnia a kérdezőnek, mert a kérdésfeltevésből adódik, hogy a felhasználásról ő szeretne dönteni.

Igen ám, de a lakástakarék szerződés felhasználásáról mindig a kedvezményezett dönt. Ha nyit egy új szerződést a kérdező, akkor a közeli hozzátartozója fog majd rendelkezni az összegről. Megteheti persze azt a hozzátartozó, hogy a kérdező javára lemond a pénzről. De neki kell ezt megtennie, és persze nem kényszeríthető semmire sem.

Ezért is szokott lenni az a gyakorlat, hogy a közeli hozzátartozó a szerződések többszörözése esetén a szülő vagy éppen a nagyszülő lesz. Érdemes hozzátenni, hogy az új kedvezményezettnek semmi kötelezettsége sincsen. Bárki teljesítheti a havi befizetést, nem fogják nézni, hogy éppen kitől és milyen bankszámlaszámról érkezik a befizetés.

Végül, de nem utolsó sorban azt se feledjük, hogy a közeli hozzátartozó ezzel a lépéssel röghöz köti magát, hiszen az ő adószáma ellövésre kerül. Vagyis, ha saját magának szeretne indítani lakástakarék szerződést, akkor nem fog tudni. Neki is keresnie kellene egy közeli hozzátartozót.

Hirdetés

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Hirdetés