Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-07-14 Frissítve: 2021-07-01
 

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk kell a kondíciókon. További részleteket a témáról megtudhatsz az Alapblog friss bejegyzéséből.

A feltörekvő piacokat érintő átmeneti vihar megfejtéséhez az alábbi egyszerű logika mentén jutunk el. Már évekkel ezelőtt az amerikai gazdaság annyira jó passzban volt, hogy már nem volt szüksége a historikusan alacsony kamatokra. Nyugodtan el lehetett indítani a kamatemelési ciklust 2015 decemberében, mert a gazdaság kibírta, viszont a jobb hozamkilátások miatt ez a befektetőket idővel a feltörekvő országok felől Amerikába irányította.

Egy ideig ez nem okozott problémákat a feltörekvő piacokon, viszont 2018 eleje alapvető változást hozott, amikor is nagyobb mértékű tőkekiáramlás indult el. Valószínűleg most realizálódott a befektetőkben, hogy a korábban várnál gyorsabb dollárkamat emelés is valós forgatókönyv. A dominó eldőlése magával rántotta az olyan sérülékeny országokat, mint Argentína, Törökország vagy Brazília.

A szigorúbb amerikai jegybanki politikai a világ többi részén is hasonló folyamatot indíthat el, nem véletlen, hogy több ország vagy kamatemelésre vagy éppen a saját deviza védelmére kényszerült. A globálisan magasabb kamatszint viszont a növekedést fékezi. Nem árt résen lenni az Alapblog „Dőlnek a dominók” című bejegyzése szerint, mert általános befektetői félelem és pánik még nem alakult ki.

Hirdetés
Hirdetés