loading

Mire számíthatsz a moratórium meghosszabbításával?

A kormány döntése alapján mindenkinek meghosszabbítják a hitelmoratóriumot 2021. június végéig – legalábbis azok számára akikre az eredeti törlesztési szüneteltetés érvényes volt -, vagyis újabb fél évig mentesülnek az adósok törlesztőrészletük megfizetése alól. Természetesen az adós eldöntheti, hogy tovább szeretné-e fizetni hitelét, vagy épp megkezdené a törlesztést januártól. A Bankmonitor szakértői bemutatják a különböző lehetőségek pénzügyi hatását.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A kezdeti tervekkel ellentétben – eredetileg csak meghatározott társadalmi csoportokra lett volna érvényes a hosszabbítás – mindenki számára meghosszabbítják a törlesztés szüneteltetését 2021. június végéig. Azaz törlesztési moratórium miatt újabb fél évig mentesülnek az adósok a havi részletek megfizetése alól.

Kikre érvényes a hitelmoratórium hosszabbítása? 

Természetesen csak azon hitelekre lesz érvényes a moratórium meghosszabbítása, amelyekre az eredeti szüneteltetés is érvényes volt.

Vagyis a  2020. március 18-ig folyósított kölcsönökre érvényes a meghosszabbított moratórium. A később folyósított és a már felmondott kölcsönök – ez akkor lehetséges, ha március 18-ig már felmondta a bank a kölcsönt – részleteit is fizetni kell az adósoknak.

Ezek alapján a márciusi időpontot követően igényelt, folyósított hitelek törlesztőrészletét fizetni kell a családoknak – ahogy eddig is rendezni kellett a havi részleteket -, ezekre a kölcsönökre nem terjed ki a moratórium hosszabbításának hatálya.

Milyen hatása lesz a hitelekre a meghosszabbított törlesztési moratóriumnak?

Továbbra  is dönthetnek úgy az adósok – a moratórium lejáratáig bármikor -, hogy a kölcsönüket tovább fizetik. Érdemes a  döntés meghozatala előtt átgondolni az egyes lehetőségek pénzügyi hatását.

A különböző lehetőségeket egy példán  keresztül mutatjuk be: egy családnak lakáshitele van, melynek fennálló tartozás 2020. március 18-án 10 millió forint volt, a hátralévő futamidő 10 év volt, a kamat nagysága 5%.

Négy lehetőséget mutatunk be:

 1. A család végéig fizeti a törlesztőrészleteket
 2. A család év végéig fizeti a törlesztőrészleteket, jövőre azonban belépnének a moratóriumba
 3. A család januárig nem fizet törlesztőt, de jövőre már szeretné a részleteket havonta rendezni
 4. A család végig a moratóriumban marad

A moratóriumot megelőző törlesztőrészlete a családnak 106 066 forint lenne. Ha egyből kilépett a család a törlesztés szüneteltetésének hatálya alól, akkor végig ezt kell fizetni, egészen 2030 márciusáig. A teljes visszafizetendő összeg pedig 12,7 millió forint lenne.

Aki eddig benne volt a moratóriumban, de jövőre már fizetni szeretné a törlesztőrészletét jelezheti ezt bankja felé. 9 hónapig nem fizetett semmit hitele után – ez ebben a nehéz helyzetben komoly segítség lehetett -, ezen időszak alatt a felhalmozott kamat 375 ezer forint lenne, melyet a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben kellene megfizetni. Annak érdekében, hogy a havi fizetnivaló nem haladja meg a 2020. március előtti nagyságát a futamidőt meghosszabbítják, emiatt a kölcsön 2031. májusában járna le, összességében 5 darabbal nőne a törlesztőrészletek száma. Emiatt a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne 13,2 millió forintra.

Az is elképzelhető, hogy a család eddig tudta fizetni a havi részleteket, de most inkább visszalépne a moratóriumba. (Ezt mindenképp jelezni kell a pénzintézet felé, hiszen az eddigi nyilatkozatán módosítana az adós) Ezt jeleznie kell a bankja felé, hiszen eddigi szándékát megváltoztatná a család. Jövőre fél évig nem kell fizetni semmit a családnak a hitelre, emiatt 235 ezer forint kamat halmozódik fel. A futamidőt ebben az esetben is meghosszabbítanák, a kölcsön új lejárata 2030 decemberében lenne. Összességében 3 darab részlettel kellene többet fizetni az adósnak az eredeti állapothoz képest, emiatt 309 ezer forinttal többet kellene rendeznie a családnak, mint ha nem éltek volna a moratóriummal.

Természetesen végig bent is lehet maradni a moratóriumban, ezt választva 15 hónapig nem kellene semmit fizetnie a családnak a hitelére. Azonban 625 ezer forint kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt, melyet utólag meg kell fizetni. A futamidőt közel két évvel – 23 hónappal – hosszabbítanák meg, emiatt a törlesztőrészletek száma 8 darabbal megnövekedne.  a teljes moratórium kihasználása miatt 13,5 millió forintra emelkedne a teljes visszafizetendő összeg.

Nem kell senkinek kapkodnia

A jelenlegi előírások nem rég léptek életbe, ettől függetlenül senkinek sem kell kapkodnia. Hiszen bármikor ki lehet lépni a moratórium hatálya alól, vagyis aki fizetni szeretné a hitelét az a bankja felé 2021. június végéig bármikor leadhatja a kérelmét. Sőt a váratlan pénzügyi nehézséggel szembesülők bármikor vissza is léphetnek a moratórium hatálya alá. Kapkodni tehát egyáltalán nem kell, hiszen a jövő évben is eldöntheti a család mit is szeretne meglévő hitelével.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

Kapcsolódó tartalmak
Sokan meglepődnek, amikor előtörlesztenék a moratóriumos hitelüket

Számos hírt, érdekességet lehetett az utóbbi napokban olvasni a hitelmoratóriummal kapcsolatban. Relatív kevés szó esett ugyanakkor a törlesztés szüneteltetéssel érintett kölcsönök előtörlesztéséről: a moratórium ugyanis nem csak a teljes visszafizetendő...

Megéri kilépni a hitelmoratóriumból?

Sokan most szembesülnek csak azzal, hogy a törlesztési moratórium hatására hitelük futamideje nőni fog, ennek következményeként pedig nagyobb összeget kell végül visszafizetniük a bank részére. Minél magasabb a hitel kamata...

Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu A Bankszövetség szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ingatlanhitelezés

  Hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség. A szervezet felidézte, hogy az érintetteknek sok könnyebbséget hozó csomag egyik elemeként a Pénzügyminisztérium a Magyar Bankszövetséggel egyeztetve februárban kibővítette az egyszerűsített, statisztikai alapú ingatlan értékbecslés lehetőségét, és módosította annak szabályrendszerét. Ennek alapján a hitelfedezetek rendszeres felülvizsgálata során, ahol a jogszabály...