Betöltés

Összeraknál pár milliót a lakásra? Mutatjuk, hogy kezdj neki!

szerző: Bankmonitor
2017-06-08

Nagyon sokan ismerik már hazánkban a lakástakarékpénztárakat, amit jól mutat, hogy jelenleg a 30%-os állami támogatásnak (évente max. 72 ezer forintnak) összességében 1,3 millióan örülhetnek. Nem csak azért népszerű, mert bármilyen lakáscélra felhasználható, hanem azért is, mert a lakáshitelünk rendezésében is hatalmas segítséget jelent. Cikkünkben azokat a tudnivalókat gyűjtöttük össze, amit mindenképp érdemes tudni a lakástakarékokról.

Mi a lakástakarék és mire használható?

Ma, ha lakáscélra szeretnénk megtakarítani, mindenképp érdemes a lakástakarékpénztárak nyújtotta lehetőséggel megismerkednünk. A lakástakarék már havi 5 ezer forinttól elindítható takarékoskodási formát jelent, ahol a legnagyobb előnyt a befizetéseink után járó 30%-os állami támogatás jelenti (maximum 72 ezer forint évente, ami 20 ezer forint havi befizetéssel érhető el).

Legalább 4 évig szükséges a lakástakarékba fizetni a pénzünk, ami 20 ezer forintos befizetésnél 1,25 milliós lakáscélra költhető összeget jelent (ebből 288 ezer forint is lehet az állami támogatás). Amennyiben ez az összeg nem elegendő, egészen 10 évig kitolható a lakástakarék szerződés, amivel már több, mint 3 millió forint gyűjthető össze.

Az ilyen módon összegyűjtött pénzösszeg gyakorlatilag bármilyen lakáscélra felhasználható, legyen szó lakásvásárlásról, felújításról, bővítésről, korszerűsítésről. Ebbe olyan egyedi kívánságaink is beletartoznak, mint egy napelem rendszer, szigetelés, de akár egy jakuzzi beruházás is. A lényeg, hogy minden esetben számlával szükséges igazolni a lakáscél megvalósulását, így erre fokozottan szükséges figyelni!

A következő kalkulátorral rá is kereshetsz a legjobb lakástakarékra!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Hogyan férhetek hozzá a lakástakarékhoz?

Ahhoz, hogy a lakástakarékban lévő állami támogatással növelt megtakarításhoz hozzáférjünk, mindenképp ki kell várnunk a legalább 4 éves megtakarítási időszakot. Ennek lejártakor dönthetjük el, hogy mire használjuk fel az összeget, illetve igényt tartunk-e a lakástakarékhoz felvehető lakáshitelre. A 3 hónapos kiutalási időszakban (júliustól 2 hónap) pedig megkapjuk a lakástakaréktól a lakáscélunkra felhasználható összeget.

Ha úgy hozná a sors, hogy lakáscél hiányában nem tudjuk elkölteni az összeget, akkor sem ütközünk problémába. Ekkor maximum 10 évig kitolhatjuk a befizetési időt, és az állami támogatás is ugyanúgy jár a megtakarításunkra. Akkor is rugalmasan alakítható a lakástakarék, ha a havi befizetés összegét növelnénk meg. Amire viszont figyelni kell, hogy mind a futamidő, mind a havi megtakarítás változásakor ki kell fizetni a különbözetre eső számlanyitási díjat.

Egy példán keresztül: kötünk egy havi 20 ezer forintos, 4 éves lakástakarékot, amelynek a számlanyitási díja 25 ezer forint. A lejáratkor nem tudjuk elkölteni még a pénzt, és úgy döntünk, meghosszabbítjuk a szerződést 10 évesre, aminek a számlanyitási díja 75 ezer forint. Ekkor a szerződésmódosításért 75 ezer– 25 ezer = 50 ezer forint módosítási díjat kell fizetni, plusz adott esetben egy pár ezer forintos adminisztrációs költséget.

Feljebb tornászható az állami támogatás

A mai ingatlanárak mellett még a 10 éves szerződéssel összegyűjthető megtakarítás is kevésnek tűnik. Ugyan egy személynek egy szerződés után járhat csak az állami támogatás, viszont semmi sem akadályozza, hogy a közeli hozzátartozók részére is kössünk lakástakarékot, így a 20 ezer forintos befizetési plafon nem jelent korlátot.

Több szerződéssel már megtöbbszörözhető az állami támogatás és a megtakarítási összeg, ami így már érdemi segítség lehet lakásvásárláskor is. Például 2 db 20 ezer forintos szerződéssel 4 év alatt már 2,5 millió forint gyűlik össze, míg ha 3-at is tudunk kötni, már 3,7 milliót költhetünk lakáscélra. A lényeg, hogy a lejáratkor a közeli hozzátartozónak jeleznie kell, hogy a mi lakáscélunkra szeretné az összeget fordítani.

Lakáshitellel is kiegészíthető a megtakarítás

A mai ingatlanárak mellett valószínűleg a lakáshitel felvételét sem kerülhetjük meg. A lakástakarékok végig fix kamatozású lakáshiteleket is kínálnak (előre ismert a törlesztőrészlet), aminek lehetséges összegét már a lakástakarék szerződés megkötésekor is látjuk. Ehhez mindösszesen a szerződéses összeget kell megnézni, amibe benne van a megtakarítási és hitel rész összege is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy automatikusan lakáshitelt is kapunk a megtakarítás mellé.

A lakástakarékpénztár által nyújtott hitel nem jelent kötelezettséget csak egy lehetőséget, így a megtakarítási idő végén dönthetünk úgy is, hogy nem vesszük fel a hitelt. Ugyanakkor a lakástakarékpénztár által támasztott hitelképességi feltételeinek is meg kell felelnünk, ugyanúgy, mint egy banki hitel esetében.

Ezenkívül a lakáshitel mellé is érdemes lakástakarékot kötni, mert jelentősen lefaragható a hiteltartozás, akár még 0%-os THM is elérhető. Ilyenkor a hitelünket egészítjük ki a lakástakarék befizetéssel, és az adott időközönként lejáró összeget beforgatjuk a hitelbe. Ezáltal csökken a hiteltartozás, ami azt eredményezi, hogy összességében kevesebb (vagy semennyi) kamatot fizetünk vissza.

Ha egyből szükségünk van a lakástakarék által összegyűjthető megtakarításra is, akkor célszerű egy áthidaló kölcsönben gondolkodni. Ez egy olyan hitelkonstrukciót jelent, ahol nem kell megvárni a lakástakarék legalább 4 éves megtakarítási időszak végét, hanem egyből megkapjuk a szerződéses összeget a hitellel együtt.

6 Hozzászólás

 1. Németh Beatrix

  75 ezer– 25 ezer = 15 ezer ??
  Ez sajnos így nem jó! Szóval 50 ezret kell fizetni szerződésmódosításért!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Németh Beatrix! Köszönjük az észrevételt, valóban elírás történt. Módosítottuk is a cikket.

 2. Matus László

  Ez is csak egy mézesmadzag! Havi húszezerrel és a hetvenkétezres “támogatással” évente összekaparható 312.000. Egy lakás 10-20 milla. Ha az ember nem teknősbéka akkor nem éri meg azt a kor mikorra ebből lakás lesz. A másik bökkenő,hogy addig is lakni kell valahol. Ha nincs szülő akinek a lakásában el lehet éldegélni mire összejön a pénz / akár csak a 20%-os beugróra / akkor még ki kell/lene/ köhögni havi 60-100.000-et albérletre. Meg persze a rezsi.

 3. Horváth Éva

  Kedves Matus László, rosszul számolsz!

  Ha az albérletre szánt 60-100000 Forintot nem másnak fizeted ki, hanem a megvásárolandó lakásodra költöd, akkor mindjárt beljebb vagy.

  Két db 10 éves megtakarítással és 2 év múlva felvett kölcsönnel már a sajátodban fizetnéd a részleteket.

 4. Jocó

  …ha a 4 év lejárta után szerződést nem módosítunk, hanem csak fizetjük tovább a szokásos havi összegeket, akkor nem kell semmit fizetni – viszont az állami támogatás ugyanúgy jár….

 5. Matus László

  Kedves Horváth Éva! És addig hol laksz?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drága lehet idő előtt kifizetni a hitelünket!

2018. 12. 06.

Általános igazság, hogy amennyiben képesek vagyunk elő- vagy végtörleszteni a hitelünket, az tegyük meg, hiszen ezzel megtakaríthatjuk a hátralévő futamidőre fizetendő kamatok összegét. Persze a megspórolható kamat nagysága függ attól...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.