Betöltés

Valóban jó ötlet ugyanott megkötni a lakáshitelt és a lakástakarékot vagy sem?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-15

„Azt hallottuk, hogy úgy érdemes LTP-t választani, hogy azt a hitellel együtt köti meg az ember, mert akkor kaphat kamatkedvezményt, illetve az előtörlesztés ingyenes. Nem tudom, hogy ebből mi igaz, de egész máshol találtunk kedvező lakáselőtakarékossági és hitelkonstrukciót, tehát mi eredeti elképzelésünk szerint a kettőt két külön szervezetnél kötnénk meg. Vajon megéri a kettőt külön megkötni, vagy tényleg van rá mód, hogy az ember összekösse a hitelfelvételt és a lakáselőtakarékossági szerződéskötést?”

Való igaz, hogy a bankok szeretik magukhoz csábítani az ügyfelet, ezért gyakran kedvezményt adnak a lakástakarékkal kombinált hitelnél. De ez mára inkább a lakástakarék induló díj kedvezményénél mutatkozik meg, lakástakarékra ma már nem adnak kamatkedvezményt a lakáshitelre. Az előtörlesztés a kombinált esetben valóban igaz tud lenni, de csak ezért nem éri meg ezt választani.

A legnagyobb probléma a kombinált esettel, hogy az LTP megtakarítási időszak alatt a hitelbe csak kamatot fizet az ember, tőkét nem (vagyis türelmi időt kapunk), így nem is lehet akkora előnye egy betörlesztésnek, mint ha egyébként a lakáshitel mellé külön kötünk egy vagy több lakástakarékot. Sokkal többet nyerhetünk, ha fizetjük rendesen (kamatot és tőkét) a hitelt, mellé pedig kötünk LTP-t és azt betörlesztés után újrakötjük, egészen addig, amíg el nem fogy a hitelünk.

A kérdésfeltevő a lehető legjobb utat találta meg. Minden további nélkül működik az a megoldás, hogy két külön intézménynél kötik meg a szerződéseket. Látni fogják, hogy valóban nagyon jó párosítás lesz ez így. Mintha csak egy svédasztalos étteremben összeválogatnák a kedvenc ételeiket és nem kell egy adott fixen összeállított menüből választaniuk.

Egy korábbi írásban számokkal alátámasztva mutattuk be a valódi pénzügyi előnyt. Akkor az jött ki, hogy a kombinált hitellel nagyjából ugyanannyit fizetünk vissza, mint csak a lakáshitel felvételével. Míg a külön kötött lakáshitelt + LTP verzió 1,5 millió forint megtakarítást jelentett.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket. Szakértőink készséggel válaszolnak neked, sőt alkalmasint meg is mutatják, hogy számodra melyik a legjobb választás!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. K. Zoltán

  Az én kérdésem inkább korábbi ltp-s konstrukcióra vonatkozik: arra van mód, hogy pl. Otp-nél kötöttem ltp-t és az ingatlan vásárláskor, amikor már egyébként lejárt az ltp-m akkor nem az otp-től, hanem másik banktól vegyek fel hitelt és az ltp-ben összegyűlt pénz az önerőm egy része? Ill, ehhez kapcsolódóan: az ltp-s megtakarítással ingyenes előtörlesztést bármelyik hitelt nyújtó intézetnél bevethetem, vagy csak olyannál, ami forgalmaz ltp/fundamentát is?

 2. Rácz Milósné

  Nekem szabadfelhasználásu devizahitelem volt amit forintositottak .Hamarosan nagyobb összeghez fogok jutni és nem tudom eldönteni hogy érdemes e előtörlesztésbe be fizetni . 6 mill. körüli a tartozàsom és olyan 3-4 mill. körül kapok .Segítségüket szeretném kérni a döntéshez. 2026 ban fog lejárni a kölcsön. Segitségüket köszönöm .Az erste bank a kölcsönző.

 3. Sz. Katalin

  Gyermekem új építésű családi házat szeretne vásárol 10+10 CSOK-kal, érdekelne, hogy a meglevő kp-jük mellé feltud e használni a családban 8 évvel ezelött kötött OTP-s, ill. Fundamentás lakáskasszát a hozzá kapcsolódó előre hozott hitellel együtt, ill. szükséges e adóstársakat bevonni a hitelekhez.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Nem mindig “fair” hitelfelvétel előtt a tájékoztatás

2018. 12. 10.

Az MNB rendszeresen ellenőrzi a bankokat, a takarékszövetkezeteket és a pénzügyi vállalkozásokat, például azért, hogy azok mennyire felelnek meg az úgynevezett "fair banki" szabályoknak. Ezeket a hibákat találták legutóbb. A...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.