Valóban jó ötlet ugyanott megkötni a lakáshitelt és a lakástakarékot vagy sem?

szerző: Szabics Zsolt
2017. 08. 15.

„Azt hallottuk, hogy úgy érdemes LTP-t választani, hogy azt a hitellel együtt köti meg az ember, mert akkor kaphat kamatkedvezményt, illetve az előtörlesztés ingyenes. Nem tudom, hogy ebből mi igaz, de egész máshol találtunk kedvező lakáselőtakarékossági és hitelkonstrukciót, tehát mi eredeti elképzelésünk szerint a kettőt két külön szervezetnél kötnénk meg. Vajon megéri a kettőt külön megkötni, vagy tényleg van rá mód, hogy az ember összekösse a hitelfelvételt és a lakáselőtakarékossági szerződéskötést?”

Való igaz, hogy a bankok szeretik magukhoz csábítani az ügyfelet, ezért gyakran kedvezményt adnak a lakástakarékkal kombinált hitelnél. De ez mára inkább a lakástakarék induló díj kedvezményénél mutatkozik meg, lakástakarékra ma már nem adnak kamatkedvezményt a lakáshitelre. Az előtörlesztés a kombinált esetben valóban igaz tud lenni, de csak ezért nem éri meg ezt választani.

A legnagyobb probléma a kombinált esettel, hogy az LTP megtakarítási időszak alatt a hitelbe csak kamatot fizet az ember, tőkét nem (vagyis türelmi időt kapunk), így nem is lehet akkora előnye egy betörlesztésnek, mint ha egyébként a lakáshitel mellé külön kötünk egy vagy több lakástakarékot. Sokkal többet nyerhetünk, ha fizetjük rendesen (kamatot és tőkét) a hitelt, mellé pedig kötünk LTP-t és azt betörlesztés után újrakötjük, egészen addig, amíg el nem fogy a hitelünk.

A kérdésfeltevő a lehető legjobb utat találta meg. Minden további nélkül működik az a megoldás, hogy két külön intézménynél kötik meg a szerződéseket. Látni fogják, hogy valóban nagyon jó párosítás lesz ez így. Mintha csak egy svédasztalos étteremben összeválogatnák a kedvenc ételeiket és nem kell egy adott fixen összeállított menüből választaniuk.

Egy korábbi írásban számokkal alátámasztva mutattuk be a valódi pénzügyi előnyt. Akkor az jött ki, hogy a kombinált hitellel nagyjából ugyanannyit fizetünk vissza, mint csak a lakáshitel felvételével. Míg a külön kötött lakáshitelt + LTP verzió 1,5 millió forint megtakarítást jelentett.

Ha neked is van hasonló kérdésed vagy problémád, keress meg nyugodtan bennünket. Szakértőink készséggel válaszolnak neked, sőt alkalmasint meg is mutatják, hogy számodra melyik a legjobb választás!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. K. Zoltán

  Az én kérdésem inkább korábbi ltp-s konstrukcióra vonatkozik: arra van mód, hogy pl. Otp-nél kötöttem ltp-t és az ingatlan vásárláskor, amikor már egyébként lejárt az ltp-m akkor nem az otp-től, hanem másik banktól vegyek fel hitelt és az ltp-ben összegyűlt pénz az önerőm egy része? Ill, ehhez kapcsolódóan: az ltp-s megtakarítással ingyenes előtörlesztést bármelyik hitelt nyújtó intézetnél bevethetem, vagy csak olyannál, ami forgalmaz ltp/fundamentát is?

  2017.08.15.15:24

 2. Rácz Milósné

  Nekem szabadfelhasználásu devizahitelem volt amit forintositottak .Hamarosan nagyobb összeghez fogok jutni és nem tudom eldönteni hogy érdemes e előtörlesztésbe be fizetni . 6 mill. körüli a tartozàsom és olyan 3-4 mill. körül kapok .Segítségüket szeretném kérni a döntéshez. 2026 ban fog lejárni a kölcsön. Segitségüket köszönöm .Az erste bank a kölcsönző.

  2017.08.22.13:23

 3. Sz. Katalin

  Gyermekem új építésű családi házat szeretne vásárol 10+10 CSOK-kal, érdekelne, hogy a meglevő kp-jük mellé feltud e használni a családban 8 évvel ezelött kötött OTP-s, ill. Fundamentás lakáskasszát a hozzá kapcsolódó előre hozott hitellel együtt, ill. szükséges e adóstársakat bevonni a hitelekhez.

  2017.08.28.19:49

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

2018. 06. 21.

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.