loading

Személyi kölcsön kalkulátor 2021

Segítünk megtalálni a legjobb személyi kölcsönt gyorsan és egyszerűen
Ft
év
hónap
Ft

Személyi kölcsön legfőbb jellemzői

 • A hitel felvételéhez igazolt jövedelemre van szükség
 • Ingatlanfedezet nélkül felvehető hitel
 • A kölcsön összege szabadon felhasználható
 • A kamat a felvett hitel összegétől és az igazolt jövedelem nagyságától függ - használd a kalkulátorunkat
 • 2-5 munkanap alatt a számládon lehet a pénz
 • Akár teljesen online is igényelheted
 • A feltételekről és a termékek közötti különbségekről szakértőink részletes felvilágosítást adnak
Bankmonitor

Így kapod meg a személyi kölcsönt

Kalkuláció

Add meg, milyen hitelt keresel, és válaszd a számodra legkedvezőbbet.

Érdeklődés

Add le érdeklődésed a választott személyi kölcsönre, és szakértőnk visszahív.

Ügyintézés

Megválaszoljuk a kérdéseid és megtudhatod, hogy előreláthatólag mekkora hitelre számíthatsz.

Szerződéskötés

A szerződést közvetlenül a bankkal kötöd, ahonnan ezután átutalják számodra a pénzt.

További Személyi Kölcsön kalkulátorok

Mennyi kölcsönt
kaphatok?

Tudja meg, jövedelme alapján maximálisan mekkora összegű szabad felhasználású, fix kamatú személyi kölcsönt kaphat a magyarországi bankoktól.

Kalkuláció indítása

Online személyi
kölcsön

Szabad felhasználású, fix kamatú személyi kölcsön a Sberbanktól, akár online igényléssel!

Kalkuláció indítása

Autóhitel
kalkulátor

Fix kamatú személyi kölcsönök használt és új autó vásárlására, fedezet nélkül, gyors hitelbírálattal és folyósítással.

Kalkuláció indítása

Felújítási
hitel

A megfelelő személyi kölcsönt keresed felújításodhoz? Kalkulálj és spórolj akár százezreket egy jó döntéssel!

Kalkuláció indítása

Személyi Kölcsön Feltételei 2021-ben

Aktualitások
Személyi kölcsön igénylése online, személyes jelenlét nélkül

A jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos, hogy minél kevesebb személyes találkozóval tudjunk hitelt igényelni. A Bankmonitoron keresztül jelenleg a Sberbank termékei érhetők el teljesen online folyamatban.

Ezekre lesz szükséged:
 • Kell, hogy legyen számítógépes vagy mobiltelefonod, valamint stabil internetkapcsolatod.
 • Legyen valamelyik banknál folyószámlád, valamint internetbanki hozzáférésed, ugyanis innen töltheted le az utolsó három havi bankszámlakivonatot, amire szükséged lesz a hitelbírálat során.
 • Rendelkezned kell kártya formátumú személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal, valamint lakcímkártyával is.

Hogyan történik a hiteligénylés?
Keresd fel az Online Akciós Személyi Kölcsön oldalt, ahol azonnal elindíthatod az igénylési folyamatot.

Jönnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök

Az MNB a fogyasztóbarát minősítést – melyet már a lakáshiteleknél és a vagyonbiztosításoknál bevezetett – kiterjeszti 2021. januárjától a személyi kölcsönökre is. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hiteleknek (MSZH) számos speciális előírásnak kell megfelelniük.

A legfontosabb feltételek:
 • A folyósítási díj:
  • Fiókban történő igénylésnél: maximum 0,75%
  • Online igénylésnél: 0%
 • Kamatfelár:
  • 500 ezer Ft hitelösszegig: max. 15%
  • 500 ezer Ft hitelösszegtől: max. 10%
 • Maximális futamidő: 7 év
 • Bírálat maximális ideje: 3 nap (online igénylésnél 2 nap)
 • Hitelcél: szabad felhasználás, hitelkiváltás
Mitől függ, hogy mennyi személyi kölcsönt kaphatok?

A felvehető személyi kölcsön összege kizárólag az adós igazolt jövedelmének nagyágától függ. A Bankmonitor Mennyi személyi kölcsönt kaphatok? kalkulátorával bárki ellenőrizheti, hogy a jövedelme alapján különböző futamidők esetén mekkora hitelösszegre számíthat. Tudni kell azonban, hogy a koronavírus járvány miatt a bankok óvatosabban hiteleznek, így nehézséget jelenthet a készpénzes vagy éppen a külföldi jövedelem elfogadtatása. Ilyen esetekben különösen fontos olyan hitelszakértő segítségét igénybe venni, aki ismeri az egyes banki gyakorlatokat.

Személyi kölcsön a koronavírus járvány árnyékában

A koronavírus járvány, pontosabban annak káros mellékhatásai (munkahelyek megszűnése, a turizmusban és a vendéglátásban működő vállalkozások nehéz helyzetbe kerülése, a sok helyen tapasztalt átmeneti bércsökkentés stb.) miatt a bankok jelenleg óvatosabban hiteleznek, mint korábban.

 • Nem minden bank fogadja el a külföldi jövedelmet.
 • Az idegenforgalomban, a vendéglátásban és más „veszélyeztetett” szektorban dolgozókat nehezebben hitelezik.
 • Nehezebben hitelezik azokat, akik a jövedelmüket készpénzben kapják.
 • Sok bank elutasítja a határozott munkaszerződéssel dolgozókat akkor is, ha azt korábban már többször meghosszabbították.
 • Bár a személyi kölcsönök maximális hitelösszege 10 millió Ft, a legtöbb bank jelenleg 5-8 millió Ft-ig ad csak kölcsönt.
 • A maximális futamidő általában 6-8 év, míg korábban általános volt az akár 10 éves futamidő.
 • Magasabb minimális igazolt jövedelmet várnak el a bankok.

A bankok által meghatározott szigorúbb feltételek miatt érdemes szakértőhöz fordulni, aki meg tudja mondani, hogy az igénylő a jelenlegi helyzetben hitelképes-e, és ha igen, hol kaphatja a legkedvezőbb kondíciókat.

Kaphatok személyi kölcsönt úgy, hogy más hitelemmel moratóriumban vagyok?

A bankok egy hiteligénylést kizárólag azért nem utasíthatnak el, mert az adósnak van olyan hitele, amelyre érvényes a moratórium. Minden hiteligénylést egyedileg kell megvizsgálnia a banknak, és valamennyi körülmény figyelembevételével szükséges a döntést meghoznia.

Mi az a személyi kölcsön, és mik az előnyei?

A személyi kölcsön három legnagyobb előnyei:

 • A személyi kölcsön szabad felhasználású, vagyis autóra, drága egészségügyi beavatkozásra, utazásra vagy akár ingatlanra is költhető.
 • A személyi kölcsön igényléséhez nem szükséges ingatlanfedezet.
 • A szabad felhasználású személyi kölcsön esetében akár órák alatt, de legfeljebb 5-7 napon belül számlán lehet a megigényelt összeg, amennyiben a szükséges dokumentumokat hiánytalanul sikerült beszerezni.

Milyen célokra igényelhető személyi hitel 2021-ben?

Személyi kölcsön hitelkiváltásra:A személyi kölcsön hitelkiváltásra is igényelhető, ám nem mindegy, hogy a kiváltandó hitel ugyanannál a banknál, vagy egy másiknál van-e. Amikor dedikáltan hitelkiváltás a cél, akkor a bank a kiváltandó hitel havi törlesztőjével már nem számol a JTM vizsgálat során. Fontos, hogy a kiváltandó hitellel nem lehetünk olyan elmaradásban, hogy amiatt már aktív KHR-esek legyünk, illetve a nemfizetés miatt felmondott hitelszerződés is kizáró ok.

Személyi kölcsön, mint önerő egy lakáshitelhez: Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) iránymutatása szerint személyi kölcsön nem használható fel önerőként lakáshitelhez, ugyanis ez növelné a lakáshitelezés kockázatát. Ezért a lakáshitellel párhuzamosan, vagy az azt megelőző 3 hónapon belül igényelt személyi kölcsönök, fedezetlen hitelek felhasználását ellenőriznie kell a bankoknak. Legalábbis azt, hogy ezen összegek nem képezik-e részét a lakásvásárlás önerejének. Amennyiben a vásárlásra szánt saját megtakarítás kiegészítésére használná az igénylő a személyi hitelt, akkor meghiúsulhat a szerződéskötés.

Személyi kölcsön esküvőre: Egy esküvő gyakran több millió forintos kiadással jár, ami nem feltétlenül áll rendelkezésére a szülőknek, az ifjú párnak. Ilyen esetben a személyi kölcsön megoldást jelenthet, hiszen a végig fix konstrukciók esetében is találni 7% alatti kamatot. A hitelt később, akár a futamidő előtt vissza lehet fizetni, ennek a költsége (előtörlesztési díj) jellemzően 1%, de ha egy évnél rövidebb idő van már csak hátra a futamidőből, akkor 0-0,5% közötti költséggel számolhatunk.

Mekkora összeg, milyen futamidő mellett vehető fel személyi kölcsönként?

A személyi kölcsönök esetében a hitelösszeg legfeljebb 10 millió forint, a futamidő pedig maximálisan 10 év lehet, ám a bankok egyedileg ettől lefelé eltérhetnek.

Miért hasznos a személyi kölcsön kalkulátor?

Több mint egy tucat magyarországi bank és hitelintézet kínál személyi kölcsönt ma Magyarországon, ezek feltételeiben és árazásában jelentős eltérések vannak. Egy 3 millió forintos (5 éves futamidejű és végig fix kamatú) személyi kölcsön havi törlesztője például 59 ezer Ft és 78 ezer forint egyaránt lehet, attól függően, hogy melyik bank személyi kölcsönét választjuk.

Személyi kölcsön online igénylése

A személyi kölcsönök egyik fontos termékelőnye a gyorsaság, hogy néhány óra, de legfeljebb pár nap alatt pénzhez juthat az igénylő. Egyes bankok elindították a maguk online igénylési folyamatait, de ezek általában csak a bank saját ügyfelei számára teszik lehetővé az online szerződéskötést.

A Bankmonitor szolgáltatása annyiban újdonság, hogy a magyar pénzügyi közvetítők közül elsőként digitalizálta a hiteligénylés teljes folyamatát. Ráadásul a hitelhez elég beszerezni az elmúlt három hónap bankszámlakivonatait elektronikus formában, vagyis nincs szükség munkáltatói igazolásra vagy éppen nyugdíjszelvényre, sem más nyomtatványra. Első körben a Sberbank online személyi kölcsönei érhetőek el, de folyamatosan bővül a csatlakozó bankok köre.

Mennyi idő alatt kapjuk meg a személyi kölcsönt?

A személyi kölcsönök esetében akár néhány óra alatt megérkezhet számlánkra a pénz, de az átlagos átfutási idő 3-7 nap, amennyiben minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll.

A szükséges dokumentumok köre:

 • személyes okmányok (személyi igazolvány/ jogosítvány/ útlevél és lakcímkártya
 • legalább 3 havi bankszámlakivonat,
 • jövedelemigazoláshoz szükséges dokumentumok,
 • hitelkérelmi adatlap,
 • magyarországi telefonos elérhetőség,
 • közüzemi számlák.

Személyi kölcsön feltételei 2021-ben

 • Jövedelem: A személyi kölcsön fedezet nélküli hitelfajta, vagyis a bank a hitelbírálat során kizárólag az igénylő jövedelmét vizsgálja.
 • JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály: A havi törlesztő maximális összege 500 ezer Ft alatti nettó jövedelem esetén annak legfeljebb 50%-a lehet, míg félmilliós jövedelemnél ez az arány 60%.
 • Adóstárs:A bankok ragaszkodhatnak a házastársak és élettársak adóstársként való bevonásához, ebben az esetben azonban az ő jövedelmükkel is számolnak.
 • Munkaviszony: A személyi kölcsön felvételéhez elvárás a minimum 3-12 hónapos határozatlan idejű munkaviszony.
 • Életkor: Általános feltétel, hogy az igénylőnek legalább 18 évesnek kell lennie, és a hitel futamideje alatt az adós nem töltheti be a 70 éves kort. A minimális életkor meghatározásában ugyanakkor eltérő banki gyakorlattal találkozhatunk, ezért jól jöhet egy hitelszakértő, aki ismeri a bankok feltételeit. A bankok többsége 20-23 éves alsó korhatárt köt ki.
 • Számlakivonat: A hitelbírálathoz legalább 3 havi számlakivonatot is bekér tőlünk a bank, amelyen megvizsgálják az utalásokat valamint a beérkező munkabért.
 • Magyarországi lakcím: A legtöbb esetben kötelező állandó magyar lakcímet is felmutatnunk.

Nem lehet negatív KHR státusz: A KHR (BAR) listán szereplő aktív státuszú „rossz adósok” igénylése azonnal elutasításra kerül.

Amennyiben az elsődleges jövedelmekből összejön az elvárt minimum, akkor ehhez hozzá számítják még az úgynevezett másodlagos jövedelmeket, amelyek megnövelik a maximálisan felvehető hitel összegét.

Másodlagos jövedelemnek számítanak: GYES, GYED, GYET, családi pótlék, házastársi tartásdíj, bármilyen családtámogatási ellátás, bónusz, bérleti díj, cafetéria, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem (amennyiben bankszámlára érkezik).

Vannak olyan bevételek, amelyeket a bankok nem fogadnak el: a nem véglegesített ellátások és nyugdíjak, segélyek, rehabilitációs ellátás, közfoglalkoztatási bér (magyarul: közmunkából származó jövedelem).

Fix kamatozású személyi kölcsön

Ma már szinte kizárólag futamidő végéig rögzített, fix kamatozású személyi kölcsönt vesznek fel az emberek. Ezeknél nincs kamatkockázat, így a kamat és a havi törlesztő a futamidő végéig kiszámítható.

Személyi kölcsön folyósítása

A bank a személyi kölcsön sikeres hitelbírálatát követően az ügyfél bankszámlájára folyósítja a hitelösszeget. A folyósításnak költsége van, a folyósítási díj általában a hitelösszeg 1 százaléka.

A személyi kölcsön igénylés elutasítása

A személyi kölcsönök esetében a leggyakoribb elutasítási ok a nem elegendő nagyságú igazolt jövedelem, valamint az, hogy az igénylő aktív KHR listás.

Személyi kölcsön előtörlesztés és végtörlesztés

A személyi kölcsön a futamidő előtt elő- vagy végtörleszthető. Ennek a költsége (előtörlesztési díj) jellemzően 1%, de ha egy évnél rövidebb idő van már csak hátra a futamidőből, akkor 0-0,5% között van ennek a költsége.

Személyi kölcsön részmunkaidős munkavállalóknak

Akár részmunkaidős munkaviszonnyal is igényelhető személyi kölcsön, amennyiben a nettó jövedelem összege eléri a szükséges mértéket. A bankok többségénél az elvárt legalacsonyabb jövedelem megegyezik az aktuális minimálbér összegével.

Személyi kölcsönök összehasonlítása 2021-ben

Nagyobb értékű fogyasztási cikk megvásárlása előtt ma már mindennapos dolog az interneten tájékozódni, ahol számos árösszehasonlító oldal elérhető. Nincs ez másképpen a személyi kölcsönök esetében sem, amelyeknél a személyi kölcsön kalkulátor rangsorolja a banki ajánlatokat kamat, havi törlesztő és teljes visszafizetés alapján.

Tb jogviszony személyi kölcsönhöz

A személyi kölcsönök esetében alapvető elvárás a legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony megléte. Fontos, hogy az igénylő nem állhat próbaidő alatt. A munkaviszony lehet határozatlan vagy határozott idejű, de utóbbinál a lejáratnak a hitel futamideje utánra kell esnie.

Személyi kölcsön jövedelem átutalás nélkül

A személyi kölcsönnek nem feltétele a banknál vezetett bankszámlára történő jövedelemérkeztetés, ám ezt a legtöbb bank kamatkedvezménnyel jutalmazza. Előfordulhat ugyanakkor, hogy az igénylőnek van már lakáshitele, amelynél ugyancsak kamatkedvezményt ér a jövedelemérkeztetés, így ilyenkor mérlegelni kell, mi jelent nagyobb pénzügyi előnyt.

Személyi kölcsön fiataloknak

Általános feltétel, hogy az igénylőnek legalább 18 évesnek kell lennie, de a bankok egy része 20-23 éves kor alatt nem hitelez. A fiatalok személyi kölcsön felvételi lehetőségeiről itt olvashatsz részletesen.

Személyi kölcsönnél elfogadott jövedelmek

Vannak úgynevezett elsődleges jövedelmek, amelyekből legalább a minimálbér összegét fel kell tudnia mutatni az igénylőnek: munkabér, öregségi, vagy korkedvezményes nyugdíj, véglegesített rokkantsági ellátás/nyugdíj, bányászjáradék, életjáradék, megbízási díj. Elsődleges jövedelemnek számít még a vállalkozói jövedelem, például a katás jövedelem is. A katás vállalkozók esetében a NAV által kiállított jövedelemigazoláson az adott év bevételeinek 60%-a szerepel jövedelemként. A katás bevétel hitelezhetőségéről itt olvashatsz részletesen.

Amennyiben az elsődleges jövedelmekből összejön az elvárt minimum, akkor ehhez hozzá számítják még az úgynevezett másodlagos jövedelmeket, amelyek megnövelik a maximálisan felvehető hitel összegét.

Másodlagos jövedelemnek számítanak: GYES, GYED, GYET, családi pótlék, házastársi tartásdíj, bármilyen családtámogatási ellátás, bónusz, bérleti díj, cafetéria, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem (amennyiben bankszámlára érkezik).

Vannak olyan bevételek, amelyeket a bankok nem fogadnak el: a nem véglegesített ellátások és nyugdíjak, segélyek, rehabilitációs ellátás, közfoglalkoztatási bér (magyarul: közmunkából származó jövedelem).

Személyi kölcsön készpénzes jövedelemmel

Készpénzes jövedelem esetén NAV jövedelemigazolásra lesz szükség, amiből a bank láthatja, hogy az igénylőnek lesz miből fizetnie a törlesztőket. Ezen kívül kell még egy munkáltatói igazolás, ami mutatja, hogy van legalább 3 hónap munkaviszony, illetve letelt a 3-6 hónap próbaidő.

Személyi kölcsön hitelkiváltásra

A személyi kölcsön hitelkiváltásra is igényelhető, ám nem mindegy, hogy a kiváltandó hitel ugyanannál a banknál, vagy egy másiknál van-e. Amikor dedikáltan hitelkiváltás a cél, akkor a bank a kiváltandó hitel havi törlesztőjével már nem számol a JTM vizsgálat során. Fontos, hogy a kiváltandó hitellel nem lehetünk olyan elmaradásban, hogy amiatt már aktív KHR-esek legyünk, illetve a nemfizetés miatt felmondott hitelszerződés is kizáró ok.

Személyi kölcsön, mint önerő

Az MNB (Magyar Nemzeti Bank) iránymutatása szerint személyi kölcsön nem használható fel önerőként lakáshitelhez, ugyanis ez növelné a lakáshitelezés kockázatát. Ezért a lakáshitellel párhuzamosan, vagy az azt megelőző 3 hónapon belül igényelt személyi kölcsönök, fedezetlen hitelek felhasználását ellenőriznie kell a bankoknak. Legalábbis azt, hogy ezen összegek nem képezik-e részét a lakásvásárlás önerejének. Amennyiben a vásárlásra szánt saját megtakarítás kiegészítésére használná az igénylő a személyi hitelt, akkor meghiúsulhat a szerződéskötés.

Személyi kölcsön jelzálogfedezettel?

A személyi kölcsön igényléséhez nincs szükség jelzálogfedezetre. Amennyiben az igénylő rendelkezik megfelelő ingatlanfedezettel, a szükséges hitelösszeg pedig magas (akár meghaladja a 10 millió forintot is), akkor számára egy szabad felhasználású jelzáloghitel jelenthet optimális finanszírozási megoldást. A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök összehasonlításáról itt találni részletes információkat.

Személyi kölcsön jövedelemigazolás nélkül

A személyi kölcsön igénylésének feltétele a megfelelő összegű jövedelem igazolása.

Személyi kölcsön lakásra

Mivel a személyi kölcsön egy szabad felhasználású konstrukció, ezért akár ingatlanvásárlásra is fordítható.

A legkedvezőbb személyi kölcsön

A 12 bank (CIB Bank, Erste Bank, Sberbank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, MagNet Bank, Takarékbank, UniCredit Bank, MKB Bank, Cofidis Magyarország, Budapest Bank, Cetelem Bank) ajánlatait összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor alapján egy 5 millió Ft-os személyi kölcsön (5 éves futamidővel, 300 ezer Ft igazolt nettó jövedelemmel, jövedelemérkeztetés vállalásával) a legjobb esetben jelenleg 6,47%-os kamattal érhető el, amihez 98 ezer forintos havi törlesztő tartozik.

Személyi kölcsön nyugdíjasoknak

Személyi kölcsön igénylésekor elsődleges jövedelemként fogadják el a bankok az öregségi, vagy korkedvezményes nyugdíjat, a véglegesített rokkantsági ellátást/nyugdíjat is. A legtöbb esetben kikötés még, hogy az igénylő a futamidő alatt ne töltse be a 70. életévét, de a pontos korhatár bankonként változik.

Személyi kölcsön kezes és fedezet nélkül

Amennyiben az igénylő jövedelme elégséges az igényelt hitelösszeg havi törlesztőjéhez, akkor nincs szükség adóstárs vagy kezes bevonására. Élettársak és házasok esetében azonban a bankok ragaszkodnak a másik fél adóstársként történő szerepeltetéséhez. Mivel a személyi kölcsön fedezet nélküli hiteltípus, itt nincs szükség fedezet bevonására, kizárólag az igazolt jövedelem alapján dönt a bank a hitelkérelemről.

Személyi kölcsön külföldi állampolgároknak

Külföldi állampolgár akkor kaphat személyi kölcsönt, ha rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel vagy tartózkodási engedéllyel, valamint adószámmal.

Ki igényelhet külföldi jövedelemmel személyi kölcsönt?

 • Aki alkalmazottként dolgozik külföldön
 • Határozatlan időre szóló munkaszerződése van
 • Rendelkezik magyar adószámmal
 • Van magyarországi állandó lakcíme, vagy tartózkodási helye
 • Rendelkezik saját névre szóló telefon előfizetéssel

Milyen dokumentumokra van szükség, ha külföldi jövedelemmel igényelnénk személyi kölcsönt?

 • Munkavállalói engedély (ha szükséges az adott országban)
 • Tartózkodási engedély (ha szükséges az adott országban)
 • Külföldi munkaszerződés
 • Munkáltatói igazolás
 • Utolsó 3-6 havi bankszámlakivonat
 • Az adózás helye szerinti adóhatóság által kiállított jövedelemigazolás

Személyi kölcsön vagy lízing?

Autóvásárlás előtt gyakori kérdés, hogy a személyi kölcsön, vagy a pénzügyi lízing a jobb finanszírozási forma? A lízing esetében minimálisan 20% önerő szükséges, míg a személyi kölcsönnél nincs önerőelvárás. A személyi kölcsönnél 10 millió forint az igényelhető hitelösszeg felső határa, a futamidő pedig legfeljebb 10 év lehet. Ilyen, a futamidőre és a hitelösszegre vonatkozó korlátozás a lízing esetében nincs. Amennyiben valaki közvetlenül hozna be külföldről autót, akkor kizárólag a személyi kölcsön jöhet szóba. Érdemes hozzátenni, hogy a lízingnél új autóvásárlás esetében elérhető lehet gyári finanszírozás is, amelynél akár 2-4%-os, bizonyos esetekben akár 0%-os THM is elérhető. Ez így gyakorlatilag olyan, mint egy 0%-os THM-mel elérhető áruhitel.

Kaphatok-e kölcsönt, ha KHR (BAR) listán vagyok?

A válasz határozottan NEM. Aki aktív státusszal szerepel (rendezetlen hátralékos tartozása van) a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) nem kaphat személyi kölcsönt. Magánszemély akkor kerül fel erre a listára mint „rosszul fizető adós”, ha hátraléka meghaladja a mindenkori legkisebb minimálbér összegét és ez folyamatosan (több mint kilencven napon keresztül) fennáll. Az adósság rendezését követően még egy éven keresztül passzív státusszal kezelnek ezen a listán. Személyi kölcsönt még ebben az időszakban sem lehet igényelni.

Mi alapján érdemes személyi hitelt választani?

Nem mindig a legolcsóbb a legjobb. Sok helyen találni egyszeri akciókat, de akár jelentős kamatkedvezményt is. Fontos azonban figyelni az apró betűkre is. Könnyen előfordulhat, hogy induló költséget számít fel a bank, vagy munkabért kell érkeztetni, esetleg csekken is lehet fizetni a havi törlesztőrészletet, de ezért már plusz költséget számítanak fel. Nem utolsó sorban pedig ott a bizalom. Hiszen több hasonló ajánlat esetén az érzelmek is szerepet kapnak a döntésben.

Mit jelent a THM?

A teljes hiteldíj mutató (THM) magában foglalja a kamatot, a kezelési költséget és az egyszeri és rendszeres díjakat is. Tehát a THM minden, a bank felé fizetendő költséget tartalmaz. Ez a hitel valódi ára. A THM azonban nem tartalmazza a személyi kölcsön folyósításával nem összefüggő díjakat, mint például késedelmi kamat, biztosítás díja, valamint a futamidő során felmerülő nem rendszeres költségeket, például szerződésmódosítási díjat. A THM nem tükrözi a kamatváltozás kockázatát.

Milyen futamidőre érdemes hitelt felvenni?

Az optimális futamidő megválasztása nem könnyű feladat. A legfontosabb talán, hogy futamidő helyett az ideális törlesztő részletben célszerű gondolkozni. Ha ez megvan, azzal már adott is a válasz a futamidő kérdésére is. Akkor helyes a futamidő megválasztása, ha az így fizetendő havi kötelezettség nem veszélyezteti a családi kasszát.

Mekkora a személyi kölcsön induló költsége?

A kölcsönfelvételhez kapcsolódhatnak olyan egyszeri díjak, amelyek összességében jóval megnövelhetik a hitelfelvétel költségeit. A bankok versenyeznek az ügyfelekért, ezért az induló költségeket zömében elengedik. Célszerű ezért az akciós ajánlatok között is szétnézni.

Mi történik, ha nem tudom fizetni a törlesztőt?

Alapvetően úgy kell megtervezni egy hitelfelvételt, hogy jövedelem kiesés esetén is stabilan lehessen fizetni. Azonban előfordulhat, hogy a törlesztés mégis nehezebben megy. Azt nagyon fontos szem előtt tartani, hogy késedelmes fizetés esetén büntető kamatot kell fizetni, de drágán számolják a felszólító levél díját is. A lehető leggyorsabban fel kell keresni a bankot, jelezni feléjük a nehézséget és a bankkal közösen megoldást keresni. Hitelfedezeti biztosítással ezeket a nehéz helyzeteket meg lehet előzni.

Kapcsolódó tartalmak
építkezés
Miből finanszírozhatod az emelkedő felújítási költségeket?

Az építőipari alapanyagok árának drasztikus emelkedése bizony hatással lehet rád is, ha felújításba vágnál, korszerűsítenéd otthonodat, vagy épp építkezel. A kétszeres alapanyagárak pedig a célod elérésében is meggátolhatnak, különösen akkor,...

Ez a weboldal sütiket használ
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. További részletek
Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához.