A következő trükkel 280 ezret akaszthatsz le az államról!

A következő trükkel 280 ezret akaszthatsz le az államról!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-01-29 Frissítve: 2021-11-09
 

150 ezer forintos adójóváírásra szert tenni felettébb egyszerű: kell hozzá elegendő fizetendő személyi jövedelemadó és legalább 750 ezer forintos éves befizetés egy önkéntes pénztárba (mindegy, hogy nyugdíj-, egészség- vagy önsegélyező pénztárról beszélünk). De mit tehetsz, ha ezt a 20%-os adójóváírást már igénybe vetted? Még megtoldhatod 136 ezer forinttal!

Gondolkozz időben

Adóoptimalizációval főként az év végén szokás foglalkozni. Egyrészt akkor szoros a határidő, másrészt akkor van az embereknek is ideje a pénzügyeikkel foglalkozni. Viszont amennyiben korábban ébredünk (még az év elején, azaz most), akkor az év vége lehet a családé, a pihenésé és nem a pénzügyeké.

Ráadásul amennyiben már az év elején áttekinted a megtakarítási, befektetési lehetőségeid, akkor egy egész éved lesz arra, hogy kihasználd az adójóváírást, vagy csak befizess egy adómentes számlára.

A lehetőségek

A példánkban szereplő 150 ezer forintos adójóváírás az önkéntes pénztárak közös maximális korlátja.

A három önkéntes pénztár közül a nyugdíjpénztár az, ami leginkább értelmezhető pénzügyileg. Egyrészt nyugdíj után szabadon elkölthető az itt felhalmozott vagyon (egészségpénztárban főként egészséggel kapcsolatos kiadásokra fordítható, míg az önsegélyező pénztár jövedelem-kiesés vagy akár hitelek törlesztésére használható). Másrészt a nyugdíjpénztáraknál találhatóak lekötésen kívüli más befektetések, kedvező hozampotenciállal (a másik két pénztárban maximum lekötéseket lehet indítani).

Kíváncsi vagy, hogy mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

De a példánknál maradva hogyan tudsz még több adójóváírást szerezni, ha az önkéntes pénztárak által biztosított 150 ezer forintot már mind igénybe vetted? Úgy, hogy más, szintén adójóváírással rendelkező megtakarítást választasz.

Hirdetés

Hirdetés

Megtakarítások adójóváírással

Amennyiben nyugdíjra teszel félre, akkor az önkéntes nyugdíjpénztáron kívül választhatsz még a nyugdíj-előtakarékossági számla (röviden NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás közül is. Ezekre ugyanúgy 20% adójóváírás jár, melynek maximuma rendre 100 illetve 130 ezer forint.

Ahogy a táblázatból kitűnik, nem tudunk 380 ezer forintot visszaigényelni a személyi jövedelemadónkból, mert ha mindet igénybe vesszük, akkor sem kaphatunk 280 ezer forintnál nagyobb adójóváírást.

Viszont fontos megemlíteni, hogy a nyugdíj-megtakarításoknál az adójóváírás csak hab a tortán. Amennyiben nem támogatná az állam 20%-kal, akkor is megérné a nyugdíjunkra félretenni. Tehát ha esetleg még a közös korlátba is beleütköznél, akkor sem feltétlenül kell más típusú befektetés után nézned. Nyugodtan fizethetsz be nagyobb összeget, ami után ugyan nem jár rá adójóváírás, de nyugdíjasként a te élvezheted megtakarításaid adómentes gyümölcseit.

Mindentől független állami támogatás

Amennyiben kihasználod a teljes adójóváírást, akkor sem kell lemondanod az állami támogatásokról. Két olyan megtakarítás is létezik, amiket az állam kiegészít 10 illetve 30%-kal. Ez a Babakötvény illetve a lakástakarék-pénztár. Bár előbbi aprópénz (éves szinten 60 ezer forint után jár 6 ezer forint), az utóbbira 72 ezer forint jár évente, amit ráadásul több szerződéssel növelhetsz is.

Viszont érdemes róla tudni, hogy a Babakötvényt csak a gyermeked használhatja fel 18 éves kora után, és akkor is csak meghatározott célokra (pl.: tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtése).

A Lakástakarék-pénztár pedig csak lakáscélra költhető. Igaz azon belül mindegy, hogy hitelt törlesztesz belőle, felújításra, korszerűsítésre költöd, vagy pedig új lakást veszel belőle.

Ha már mindent kihasználtál

Ha már minden támogatást bezsebeltél, és még mindig tudsz félre tenni, akkor érdemes a tartós befektetési számlát (TBSZ-t) választani. Ez után ugyan nem jár se adójóváírás, sem állami támogatás, de amennyiben meg tudod tartani a nyitás évét követő három évig, akkor csak 10%-os árfolyamnyereség és kamatadót kell fizetned, míg ha 5 évig is kibírod, hogy ne nyúlj az itt elhelyezett pénzhez, akkor kamatadó mentesen fel tudod venni az itt fialtatott forintjaidat.

Hirdetés
Hirdetés