A legforróbb témák egy helyen: CSOK, nyugdíj, bankszámla

A legforróbb témák egy helyen: CSOK, nyugdíj, bankszámla
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-11 Frissítve: 2021-08-06
 

Hétről-hétre a legváltozatosabb pénzügyi témákkal foglalkozunk a Bankmonitornál. Aktuálisan olvasói érdeklődés alapján terítékre került, hogy mi lehet a jövőre tartandó választások után a CSOK-kal, illetve körüljártuk az önkéntes nyugdíjpénztárnál a portfólióváltás lehetőségeit. De összeszedtük azt is, hogy mire figyelj, ha az ingyenes számlacsomagnál meg szeretnéd úszni a nem várt költségeket.

Mi lesz a CSOK-kal a választások után?

Egyik érdeklődőnk aggódva kérdezte tőlünk, hogy mi várható a CSOK kérdésében, mivel élnének a támogatással, de az új építésű lakás megvásárlásából csak jövőre lehet valami. Meglátásunk szerint nem várhatunk nagy fordulatot, már csak azért sem a közvélemény-kutatások alapján 2018-ban kormányváltásra nem lehet számítani. A mostani kormány pedig nyilvánvalóan elkötelezett a CSOK mellett, sőt még annak az egyszerűsítésén és a támogatási összeg növelésén is gondolkoznak.

Hirdetés

Hirdetés

Így válthatsz, ha elégedetlen vagy a nyugdíjpénztáraddal

Az év végéhez közeledve sokan a pénzügyeiket is rendezik, többek között megnézik hogyan teljesített a nyugdíjpénztáruk. Mindenképp célszerű összehasonlítani az egyes pénztárakat jegybank összehasonlító hozamadatai alapján, ahol a hosszú távú hozamokra kell figyelnünk. Alapesetben minél kockázatosabb egy portfólió annál magasabb hozamot várhatunk tőle, így a pénztáraknál a növekedési portfóliók hozhatják a legtöbbet hosszú távon. Azt viszont mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mekkora rizikó fér bele. Úgy érdemes számolni, hogy minél hosszabb idő van hátra, annál inkább megéri a legkockázatosabb portfóliót választani.

Mire figyelj, hogy tényleg ingyenes legyen a bankszámlád?

Ma már kifoghatsz olyan ajánlatot, ahol a bank teljesen ingyenesen biztosítja számodra a számlavezetést. Ugyanakkor mégsem árt néhány dologra figyelned, hogy a nem várt kiadásokat elkerüld. Egyrészről tartsd szem előtt az egyes akciók lejáratát, hiszen ezek szabják meg, hogy meddig él a kedvezmény. Emellett figyelj a bankkártya díjára is, ugyanis ennek az első éves díját általában elengedik a bankok, de a második évtől már számolni kell vele. Ráadásul a kedvezményhez elvárt jóváírásnak mindig pontosan meg kell érkeznie, különben drága mulatság lehet a 0 Ft-os számla is.

Nézd meg a Bankmonitor ingyenes bankszámla ajánlatát, ahol 5 ezer Ft jóváírást is kapsz a banktól!

Hirdetés
Hirdetés