Leesik az állad, olyan drága a bankszámlád? Mutatjuk, hogyan spórolj tízezreket!

Leesik az állad, olyan drága a bankszámlád? Mutatjuk, hogyan spórolj tízezreket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-18 Frissítve: 2020-05-05
 

Már megint több száz, vagy több ezer forintot vontak le a számlavezetésért, és nem tudod, hogy mire? Egy készpénzfelvétel rosszkor rossz helyen, de felesleges szolgáltatások is megdrágítják a bankolást, és ezeken egy jó döntéssel évente tízezreket spórolhatsz. Akár bankot váltanál, akár a jelenlegi számládon módosítanál, segítünk, hogy olcsóbb megoldást találj!

A bankszámla kapcsán felmerülő költségek közül az SMS szolgáltatás díja, és a bankkártya éves költsége teszik ki a legtöbbet. A két szolgáltatás együttesen évente tízezer forintra is rúghat még az 5 legolcsóbb bankszámla esetén is, így érdemes időről időre ellenőrizni, felülvizsgálni a számlakivonatunkat!

A legolcsóbb bankszámla ajánlatokat a cikk végén találod!

SMS szolgáltatás: legyen, vagy ne legyen?

Az SMS szolgáltatás esetén a bankok jellemzően felszámítanak egy havi fix költséget, valamint üzenetenkénti darab díjat is. Mivel egyre többet használjuk a bankkártyánkat, a havi tranzakciók darabszáma könnyen elérheti akár a havi 30-at is. Bele sem gondolunk, de egy átlagos 25 Ft-os SMS díjat feltételezve a számla havi költsége máris 750 Ft-nál jár, és akkor még nem is beszéltünk az egyéb díjakról.

A kártyás tranzakciókon kívül persze kérhetünk SMS értesítés a fizetés megérkezéséről, illetve a rendszeres megbízásokról is (pl. víz-, villany-, telefonszámla), amelyek tovább drágítják a számlavezetést. Mivel ma már szinte kivétel nélkül intézhetjük a pénzügyeinket netbankon vagy mobilbankon keresztül, ezeket az üzeneteket érdemes lemondani, és inkább rászánni alkalmanként azt az 5 percet, amíg ellenőrizzük, hogy a megbízások teljesültek-e.

Természetesen a bankkártyás tranzakciókhoz tartozó SMS üzenetekről is le lehet mondani, azonban biztonsági funkciója miatt érdemes ezt kétszer is átgondolni! Sokkal kedvezőbb megoldás, ha az SMS-eket ingyenes okosértesítésekre cseréljük, amelyhez okostelefonra letöltött banki mobilalkalmazás, és aktív internetkapcsolat szükséges. Egyelőre még csak 4 bank kínál ilyen ingyenes okosértesítést.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen bankkártya legyen?

Mára sokat vesztett jelentőségéből az, hogy a bankszámlához elektronikus (vésett) vagy dombornyomott kártyát választunk. Korábban szinte csak ez utóbbit fogadták el a külföldi vásárlások során, és ezzel párhuzamosan az éves kártyadíj magában foglalt valamiféle külföldre szóló baleset-, utas-, poggyászbiztosítást is.

Ma már sok esetben az elektronikus kártyákkal is el lehet boldogulni külföldön is, illetve a korábbi biztosítások már nem feltétlen járnak automatikusan a dombornyomott kártya mellé sem, hanem felár ellenében megvásárolhatók.

Aki nem szeretne kockáztatni, vagy nem volt még tapasztalata az adott típusú elektronikus kártyával külföldön, annak továbbra is érdemes dombornyomott kártyát választani, azonban arra is készülnie kell, hogy ezek éves díja átlagosan 3 000 forinttal magasabb még akkor is, ha biztosítás nincs hozzá!

Maradjunk az ingyenes készpénzfelvételnél!

Szerencsére havi 150 000 Ft-ig a hónapban az első két készpénzfelvétel bármelyik bank automatájánál ingyenes, függetlenül attól, hogy melyik a számlavezető pénzintézet. Ezen felül az egyes számlacsomag ajánlatok tartalmazhatnak további ingyenes készpénzfelvételeket a bank saját ATM-jeinél. Mindenképpen érdemes e keretek között maradni, ugyanis egy kártyás készpénzfelvételi tranzakció díja még akkor is 1 000 Ft környékén van, ha a bank saját automatáját használjuk.

Érdemes már hó elején előre átgondolni, hogy melyek azok a tételek, amelyeket mindenképpen készpénzben kell fizetni, és csak a szükséges összeget felvenni. Ahol lehet, részesítsük előnyben a bankkártyás fizetést, mert az ingyenes! Ha netán elszámolnánk magunkat, akkor tervezzük újra az összeget, és a hónap hátralévő részére szükséges készpénzt felvehetjük a második ingyenes tranzakció keretében.

Ezekre a szokásokra kiemelt figyelmet fordítsunk, mert a meggondolatlan számlahasználat súlyos tízezrekkel rövidíthet meg!

Ha ezek sem segítenek, jöhet a bankszámlaváltás!

Amennyiben optimális számlahasználati szokások mellett is túl soknak találod a bankköltségeket, fontolóra veheted a bankváltást. Az év végéig futó akcióink keretében jelenleg 2 helyen is lehet 0 Ft-os bankszámlád:

  1. CIB ECO bankszámla a Bankmonitor ügyfeleinek 5 000 Ft jóváírással

A havi számlavezetési díj 0 Ft, amennyiben legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő – jelenleg 84 788 Ft – összeg érkezik a számlára. Ezen felül a díjköteles SMS-ek helyett ingyenes okostértesítéseket kérhetsz a telefonodra, valamint a kedvezményes bankkártya-, és tranzakciós díjakat is élvezheted. Ezen felül kapnak a Bankmonitor ügyfelei a számlanyitást követő hónapban 5 000 Ft-ot a bankszámlára, amellyel akár az első két éves teljes számlaköltséget nullázhatják!

  1. Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomag

Havi 400 000 Ft számlára érkező jóváírás és a feltételeknek megfelelő rendszeres bankkártyás vásárlás esetén ingyenes számlavezetés, ingyenes utalások netbankon keresztül, ingyenes csoportos beszedési megbízások, valamint ingyenes bankkártya nem csak az első évben!

Hirdetés
Hirdetés