Lesz támogatás lakásfelújításra, korszerűsítésre 2024-ben?

Lesz támogatás lakásfelújításra, korszerűsítésre 2024-ben?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-13 Frissítve: 2024-04-17
 

Az energiaárak fényében továbbra sem kérdés, hogy megéri-e korszerűsíteni a lakást, vagy házat: a környezettudatosság, a család komfortja mellett ugyanis az egyik legfontosabb, hogy a rezsiköltség is vállalható legyen. Mutatjuk, milyen támogatási lehetőségeid vannak akkor, ha 2024-re halasztottad a lakáskorszerűsítési, -felújítási munkálatokat, kiegészítve az új otthonfelújítási támogatással.

FRISSÍTÉS: Megjelentek a várva-várt új otthonfelújítási program első részletei, olvasd el az információkat a Bankmonitor kapcsolódó oldalán!

A 2022-es rezsiváltozások hatására sokan vágtak már bele otthonuk korszerűsítésébe, felújításába. Ugyanakkor a drasztikus áremelkedés miatt erre javarészt azoknak volt lehetősége, akik rendelkeztek a szükséges megtakarítással, illetve ki tudták egészíteni a szükséges összeget az Otthonfelújítási támogatással vagy hitellel. Sokan tehát 2024-re halaszthatták a munkálatokat. Cikkünkben így azokat a támogatásokat vesszük sorra, amelyek segíthetnek a különböző lakáscélokban, legyen szó lakásfelújításról, energetikai korszerűsítésről, vagy bővítésről, de nem feledkezünk meg a piaci finanszírozási formákról sem.

Milyen támogatások segíthetnek a lakásfelújításban 2024-ben?

2024-től érdemben átalakult a lakástámogatási rendszer, megjelentek az otthonfelújítási támogatás első részletei, a szabad felhasználású Babaváró hitel részletei, feltételei pedig változnak. Nézzük, mely támogatások használhatók fel a munkálatokra 2024-től.

A CSOK támogatás leköszönt, maradt a CSOK hitel

A 2015-ben bevezetett, azóta több átalakuláson átment klasszikus Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2023 december végével kifutott, a korábban mellé igényelhető, kedvező, fix 3 százalékos kamatozású CSOK hitel is segíthetett kiegészíteni a lakásvásárlásra fordítható összeget. A már ismert CSOK hitel 10, illetve 15 millió forintot jelenthet a legalább 2 gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak. Ugyanakkor a kedvező lakáshitel 2024-től kizárólag Falusi CSOK-kal együtt igényelhető, így a kamattámogatott kölcsön már csak az 5 ezer főnél kisebb településeken elérhető.

Átalakult a Falusi CSOK

A Falusi CSOK támogatás ugyanakkor velünk maradt, de egyes szabályok, feltételek és a támogatási összegek módosultak.

A vidéki CSOK 2024-től vissza nem térítendő állami segítséget jelenthet a családoknak:

  • új otthon megvásárlására (kizárólag egylakásos lakóépületre) vagy építésére,
  • használt ingatlan megvásárlására és egyidejű korszerűsítésére, bővítésére,
  • meglévő lakás vagy ház korszerűsítésére, bővítésére.

Az igényelhető támogatási összeg a gyermekek számától és a tervezett lakáscéltól függ.

A Falusi CSOK összege 2024-ben.

Mivel a Falusi CSOK csak azok számára érhető el, akik a kormányrendeletben meghatározott településen élnek, vagy kívánnak letelepedni, így 2024-től vissza nem térítendő támogatás városok belterületén, illetve a támogatással érintett településeken kívül nem lesz elérhető.

A Falusi CSOK mellé a már ismert CSOK hitel továbbra is elérhető marad, amelynek maximális összege ugyan elmarad az új CSOK Plusz konstrukcióhoz képest, ugyanakkor előnye, hogy nem kell hozzá feltétlenül gyermeket vállalni, így egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők is kihasználhatják, ha legalább két gyermeket nevelnek. Viszont a CSOK Plusz előnyei közé sorolható a meglévő CSOK hitellel szemben, hogy már egy gyermek vállalása esetén is elérhető.

A Falusi CSOK mellé igényelhető CSOK Hitel maximális összege 2024-től.

Elstartolt az új CSOK Plusz

Azokon a településeken, ahol a Falusi CSOK nem kihasználható a kormány a CSOK Plusz elnevezésű konstrukciót vezette be 2024. januárjától. Nem éppen jó hír, hogy ez a támogatási forma a megszűnő CSOK-kal ellentétben nem egy vissza nem térítendő támogatás, hanem egy támogatott lakáscélú hitel, amely fix 3 százalékos kamattal érhető el. Jó hír viszont, hogy a kedvező kamatozású kölcsön a Falusi CSOK-kal együtt is elérhető, így vidéki otthonok – az előzetes nyilatkozatok szerint – korszerűsítésére és bővítésére is igénybe vehető 2024. január elsejétől.

Az igényelhető összeg és a kedvezmények köre a vállalt gyermekek számától függ, így az új városi CSOK Plusz esetében az igénylőknek házasoknak kell lenniük és (akkor is, amennyiben van meglévő gyermekük) legalább egy babát vállalniuk kell, ha igénybe szeretnék venni a támogatott kölcsönt. A vállalt gyerekek számától függően további kedvezmények is elérhetők, melyről részletesen kapcsolódó cikkünkben olvashatsz részletesen.

Mire igényelhető a CSOK Plusz és mennyi az összege?

A CSOK Plusz a Falusi CSOK kapcsán meghatározott településeken az eddig ismert részletek alapján új ingatlan vásárlására, építkezésre, használt lakás vagy ház megvásárlására és korszerűsítésére, bővítésére, valamint meglévő épület korszerűsítésére és bővítésére is elérhető lesz. Összege 1 gyermekkel 15, két gyermekkel legfeljebb 30, három vagy több gyermekkel akár 50 millió forint lehet. 

Az 5 ezer főnél nagyobb településeken, illetve városokban a CSOK Plusz újépítésű ingatlan megvásárlására, építkezésre, használt lakás vagy ház megvásárlására és bővítésre lesz felhasználható.

A CSOK Plusz maximális összege városokban 2024-től.

Hamarosan itt az új otthonfelújítási támogatás

2024. április elején napvilágot látott néhány fontos részlet az új lakásfelújítási támogatásról, amely a tervek szerint idén nyáron debütálhat. A legfontosabb tudnivalók alapján csak energetikai korszerűsítésre lehet pályázni, mégpedig kizárólag azoknak, akiknek 1990 előtt épült családi házuk van, mely rá van csatlakoztatva a vezetékes gázhálózatra. A támogatási összeg legfeljebb 6 millió forint, mely részben vissza nem térítendő támogatás, részben kamatmentes hitel lehet. Arról, hogy lakóhelye szerint ki mekkora arányú támogatást és hitelt kaphat ebben a cikkünkben írtunk tételesen.

Az első bejelentések hallatán egyelőre fenntartásokkal kezeljük az új támogatási lehetőséget, hiszen jóval több érintett ingatlan van, mint amennyi korszerűsítés a karcsú keretösszegből megvalósítható. Emiatt pedig sokan kiszorulhatnak az igénylők köréből, ami azért is problémás, mert utólag fog csak kiderülni, hogy ki kaphat pénzt a terveire.

A Babaváró hitel is változott, de 2024-ben is velünk marad

A Babaváró támogatás szabad felhasználású, így remekül kihasználható lakásfelújításra, korszerűsítésre, vagy például a ház bővítésére egy új szobával, de még a bútorok, berendezési tárgyak megvásárlása is finanszírozható a kamatmentes kölcsönből. 

A Babaváró hitel maximális összege 11 millió forintra emelkedett 2024-től, ugyanakkor több ponton a feltételek szigorodtak, ami miatt sokan kieshettek az igénylők köréből. Az egyik ilyen kardinális pont a feleség életkorával kapcsolatos felső határ drasztikus csökkentése, mely alapján 2024-től csak 30 év alatt igényelhető a támogatott hitel.

Változik továbbá a kamattámogatás összege és a feltételek meghiúsulása miatti büntetés mértéke is. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk a részleteket, érdemes megismerned a változásokat, hogy el tudd dönteni, hogy mikor járnál jobban az igényléssel. Ha sürgős, és még idén igénybe vennéd a támogatást, esetleg már úton a baba, élhetsz a kizárólag a Bankmonitoron keresztül elérhető, gyorsított igényléssel.

Jó tudni
Életkori megkötés a CSOK Plusz esetén is van, ráadásul eltérő a Babaváróhoz képest, így ha mindkét kedvezményt igénybe vennétek, van egy trükk, amivel a 30 és 40 év közöttiek is élhetnek a támogatások előnyeivel.

Milyen hitel érhető el felújításra, korszerűsítésre?

Ha a támogatás nem lenne elég, vagy éppen nem érhető el számodra, akkor a különböző piaci hitelek is segíthetnek. A szükséges hitelösszeg alapvetően meghatározhatja, hogy melyik kölcsöntípus lenne az ideális az adott munkálat megfinanszírozásra:

  • Személyi kölcsönnel párszázezer forinttól akár 12 millióig nyújtózkodhatunk;
  • szabad felhasználású, vagy célhoz kötött (lakásfelújítási-, korszerűsítési-, bővítési) jelzáloghitellel pedig a teljes körű korszerűsítési, bővítési munkálatok is bőven beleférhetnek, hiszen az igényelhető összeg akár százmilliós nagyságrendű is lehet.

Az, hogy mennyi hitelt kaphatsz, számos dolog befolyásolja, személyi kölcsönnél jellemzően a jövedelem mértéke, jelzáloghitelnél többek között az ingatlan paraméterei is. Mivel mindegyik konstrukció más és más élethelyzetben lehet ideális, érdemes a hiteltípusokat alaposan megismerni, vagy átbeszélni a lehetőségeket a Bankmonitor pénzügyi szakértőjével. 

Kalkulálj
Használd a Bankmonitor hitelkalkulátorait, hasonlítsd össze a bankok ajánlatát és kérd szakértőink díjmentes segítségét!

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés