Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?

Melyik a biztonságosabb, az állampapír vagy az ingatlan?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Egy friss felmérés alapján az emberek szerint az ingatlanbefektetés biztonságosabb lehet, mint a lakossági állampapír. Habár az ingatlanpiac jól ment az elmúlt években, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy megvannak ennek a műfajnak is a maga kockázatai. Az állampapír egészen más biztonságot tud adni, amit a CashMester legújabb részében ki is fejtünk.

Mi történt pontosan?

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a magyar lakosság a biztosabb, rövidebb lejáratú megtakarításokat preferálja. Ugyanakkor egy közelmúltbeli kutatás eredményei szerint az emberek számára az ingatlan biztonságosabb befektetési formának számít, mint a lakossági állampapír. Nem szabad azonban a két megtakarítást összekeverni, hiszen teljesen más paraméterekkel rendelkeznek és más célokat is szolgálnak.

Mit jelent ez magyarul?

Az ingatlantulajdon történelmi okoknak köszönhetően is nagy megbecsülésnek örvend hazánkban, ráadásul az elmúlt évek során tapasztalt alacsony kamatok jelentősen megnövelték az ingatlanbefektetések szerepét. Míg régebben elsősorban alternatív lehetőség volt az ingatlan, addigra azt lehet mondani, hogy ma elsődleges befektetésként gondolnak rá az emberek.

Azt viszont sokan elfelejtik, hogy az ingatlanbefektetésnek is megvan a maga kockázata. Kezdjük azzal, hogy nem feltétlenül könnyű túladni rajta (ez nyilván lokációtól és a keresleti helyzettől is függ), ráadásul azt sem lehet kiszámolni, hogy évek múltán hol lesznek az ingatlanárak (gondoljunk bele, 2010 tájékán hol állt az ingatlanpiac). Ha kiadásban gondolkozunk, akkor is van rizikó, hiszen elképzelhető, hogy hosszabb ideig megüresedik a lakás, vagy a bérlőnk nem fizet, ugyanakkor az állagromlással számolni kell, így az időnkénti felújításokkal is.

A lakossági állampapír ehhez képest lényegesen más kategóriát jelent. Ezt elsősorban a bankbetét helyettesítőjeként foghatjuk fel, azzal a különbséggel, hogy itt az államnak adjuk kölcsön a pénzünk. A lakossági állampapír könnyen pénzzé is tehető, ráadásul a rövid, közép és hosszú távú pénzügyi célokhoz is illeszkedik.

Azt is érdemes tudni, hogy ha a Magyar Államkincstárnál vásárolunk állampapírt, akkor arra korlátlan visszafizetési garancia vonatkozik (ha valamelyik banknál befektetési szolgáltatónál, akkor Beva védelmet élvezünk). Látni kell, hogy az állam áll az értékpapír mögött, ami természetesen fizetőképesebb hitelezőnek bizonyul, mint egy bank. Ezért szokás azt mondani, hogy a lakossági állampapír lényegében kockázatmentes befektetési lehetőség.

Hirdetés

Hirdetés

Miért kellene engem érdekelnie?

A hosszú távú bérleti hozam, amivel reálisan számolni lehet körülbelül 4-5% lehet évente, az ingatlanárak mozgásától függően persze az értéknövekedés is lényeges lehet (az elmúlt években kétszámjegyű hozammal is lehetett ingatlant értékesíteni). Azt is hozzá kell tenni, hogy a lakossági állampapírok ma már nemcsak a bankbetét, hanem bizonyos befektetési alapok számára is komoly versenytársat jelentenek. Az elérhető kamat, 1,5-3,8%-ig terjed, attól függően, hogy milyen időtávra mondunk le a pénzről.

Azt lehet mondani, hogy törekedni kell arra, hogy a megtakarításokat a lehetőségek osszuk meg, ne egy eszközben tartsuk a pénzünk. Összességében az ingatlanbefektetést kifejezetten hosszú távú befektetésként lehet felfogni, aminek felvázoltuk a kockázatait is. A lakossági állampapír ezzel szemben rövid távon is jól kezelhető, likvid megtakarítást jelent (akár vésztartalékként, általános megtakarításként).

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés