Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette

Nyugdíj: az nyerte a legtöbbet, aki a legkevesebbet vesztette
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-17 Frissítve: 2021-08-06
 

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai jobb, ha felkészülnek: a tavalyi bődületes 10% feletti teljesítmény után, idén sokkal szerényebb teljesítménnyel kell majd beérniük. Sőt, ha minden így marad, akkor veszteséget fognak elkönyvelni az év végén. Megnéztük, hogyan áll most az portfóliók teljesítménye, és mi állhat a visszaesés hátterében!

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítményével a pénztártagok mindig az év elején szembesülnek. Az önkéntes pénztárak életében eddig eltelt időben a legtöbbször pozitív számot láthattak az értesítőben a takarékoskodók (leszámítva például a 2008-as válságot). Ám a 2018-as év teljesítménye  az év eleje óta elért teljesítményekből kiindulva negatív lesz. Természetesen annak kell legkevésbé aggódnia, akik most, vagy nem olyan régen nyitott számlát. Egyrészt, amennyiben igénybe tudták venni a 20%-os adójóváírást, akkor valószínűleg még így is nagyobb összeget látnak a számlájukon, mint amit befizettek. De mi van a többiekkel?

Hirdetés

Hirdetés

Régi, daliás idők

Kezdjük a jó hírrel, a pénztáraknak a tavalyi évi teljesítménye igen figyelemreméltó volt: akár 12%-os hozamot is el lehetett érni. De a hosszú távú teljesítmények is bizalomra adnak okot. Az elmúlt 15 évben a nagy pénztárak növekedési portfóliói átlagosan 7,6%-ot hoztak. Nézzük részletesebben!

Látható, hogy az átlagos növekedési portfólió teljesítménye ugyan nagyobb, mint a kiegyensúlyozott portfóliók teljesítménye (7,6% vs. 7,3%), de a mezőny szinte összeér. A legjobban teljesítő kiegyensúlyozott portfóliók teljesítménye magasabb, mint kevésbé jól teljesítő növekedési portfólióké. És a klasszikus portfóliók átlagos 6,4%-os teljesítményére sem lehet panasz. Viszont mi a helyzet az idei évvel?

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Szinre lép a negatív hozam

A nagy pénztárak portfólióinak zöme negatív teljesítményt ért el. Találtunk olyan portfóliót a nagyobb pénztárak között, amelyek az év eddigi részében 2%-nál nagyobb visszaesést könyvelhettek el.

A visszaesés hátterében mindenképpen az emelkedő kötvényhozamok állnak. Az erre figyelmeztető írásunk már 2016 év végén megjelent az oldalunkon. Anélkül, hogy belemennénk a pontos matematikába, ha a kötvények (akár állampapírok) hozama emelkedik, akkor a már kibocsátott (és a pénztárok által tartott) papírok árfolyama csökken. Ez a hatás annál erősebb, minél hosszabb az adott papír (hátralévő) futamideje.

De természetesen az önkéntes pénztárak nem csak állampapírba fektetnek, és szabadon választhatják meg, éppen milyen befektetést tartanak adott kockázati szinten, tehát az is elképzelhető, hogy rövidebb lejáratú kötvényekbe helyezték át a vagyont a hozamemelkedésre készülve. Érdekesség, hogy a Pannónia és az Erste pozitív hozamot is el tudott érni.

Ráadásul ez mindössze az első félév teljesítménye, várjuk meg, mit hoz a jövő.

Jövőbe tekinve

Nem véletlenül kezdtük a cikket a hosszú távú teljesítményekkel. A nyugdíjcélú-megtakarításoknál kevésbé fontosak az évről évre elért hozamok. Sokkal lényegesebb, hogy konzekvens, hosszú távú hozamokat tudjanak nyújtani a befektetőknek a pénztárak. És ugyan könnyen elképzelhetőnek tartunk további hozamemelkedést (némi tőzsdei korrekcióval is megfűszerezve akár), de amennyiben 10-20-30 éves távlatokban gondolkodunk, akkor mindenképpen pozitívak vagyunk. A mai befektetésünk értéke nyugdíjba vonulásunkkor szinte biztosan magasabb lesz, mint a mai értéke.

Viszont azt egészen biztosra vesszük, hogy a három kockázati kategória (klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési) hozamai között nőni fognak az eltérések. A klasszikus portfóliókkal nagy valószínűséggel infláció feletti, úgynevezett reálhozamot már nem lehet majd elérni. A kiegyensúlyozott portfóliók is inkább a reálértelemben vett vagyonmegóvásra lesznek hívatottak (esetleg kismértékű reálhozammal), míg az infláció feletti teljesítményeket a növekedési portfólióktól remélhetünk majd a jövőben.

Hirdetés
Hirdetés