Betöltés

Befektetnél? 5 jó tanács hogyan kezdj hozzá!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-18

Ha még csak most kezdesz elszakadni a bankbetétektől és elmerülnél a befektetések világában, vagy már régóta csinálod, de eddig nem voltál tudatos befektető, akkor segítünk! Összeállítottuk az 5 legfontosabb tanácsot, amit érdemes megfogadnod!

1. Döntsd el, mennyi pénzt szeretnél megforgatni és mennyi időre tudod azt a pénzt nélkülözni!

A bankoknál és a befektetési szolgáltatóknál már néhány ezer forint megforgatására is van lehetőség, de mégsem tanácsos így kezdeni befektetői pályafutásunkat. Első lépésként tegyünk félre 3-6 havi jövedelmünknek megfelelő pénzt, hogyha bármilyen váratlan kiadásunk van, akkor legyen mihez nyúlni. Ezt a „vésztartalékot” könnyen hozzáférhető befektetésbe, például 3-6 havi bankbetétbe, pénzpiaci alapba, vagy állampapírba helyezzük el. 

Befektetni a vésztartalék feletti összeget célszerű. Mielőtt azonban döntenénk arról, hova is tegyük a pénzünket, gondoljuk végig alaposan, mennyi ideig nem lesz szükségünk a pénzre. Minden befektetésnek van ugyanis egy „kifutási ideje”, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy hozamot termeljen a kockázatot jelentő negatív teljesítményt hozó időszakok korrigálásával együtt is. Egy részvénybefektetés termőre fordulásához például 3-5 évre lehet szükség, míg egy pénzpiaci alap már 3-6 hónap alatt is fialhat.

2. Mérd fel, tudsz-e, akarsz-e kockáztatni?

A befektetés egyik alapszabálya, hogy nagy hozamot, csak nagy kockázattal lehet elérni. Aki mindenképpen szeretné visszakapni a befektetett összeget, annak bizony be kell érnie alacsony hozammal. Mielőtt arról döntesz, milyen befektetést választasz, alaposan gondold végig, vajon mit szólnál ahhoz, ha a pénzed egy részét (10%-ot, 20%-ot, vagy akár 30%-ot) elveszítenéd? Ha ez komoly gondokat jelentene számodra, akkor ne légy mohó, ne kockáztass, mindenképpen maradj a biztonságos befektetéseknél (
bankbetét,
állampapír,
lakástakarék pénztár,
kis kockázatú befektetési alapok), mert így nem kerülhetsz komoly bajba! A tőzsdén és a devizapiacon ellenben gyorsan nagy haszonra tehetsz szert, de ugyanilyen gyorsan el is veszítheted a pénzed.

3. Ne légy túl mohó!

Mindenki szeretne kis pénzzel kockázatmentesen gyorsan nagyon sokat keresni! Ez azonban lehetetlen vállalkozás. Hiába rebesgetik, hogy valamivel nagyot lehet kaszálni, nézőpont kérdése, hogy mi számít nagynak. Mondjuk az 5 százalékos nettó hozam a jelenlegi kamatok mellett igen szép teljesítménynek számít, ám ugyanez az 5 százalék részvénybefektetésnél nevetségesen kevésnek tűnik. A biztonságos befektetési formák (bankbetét, állampapír) jelenleg 3 százalék körüli hozamra képes. A lakástakarék pénztár az állami támogatásnak köszönhetően 10 százalékot tud. A közepes kockázatú eszközökbe fektető befektetési alapok hozama pedig reálisan 7-10 százalék körül lehet. Ha ennél többet szeretnénk zsebre tenni, nincs mese, kockáztatnunk kell!

4. Ebbe is egy keveset, abba is egy keveset!

Rosszul járhat az a befektető, aki mindent egy lapra tesz fel! Nem csak azért, mert esetleg veszíthet, hanem azért is, mert így lemaradhat jópár gyümölcsöző lehetőségről. Mivel a jövőbe senki sem lát, biztosan senki sem tudja megmondani, milyen befektetési forma lehet nyerő az elkövetkező hónapokban. Akkor járunk el körültekintően, ha kockázatvállaló képességünknek megfelelően „szétosztjuk”, idegen szóval diverzifikáljuk a befektetésre szánt pénzünket. Ha például biztonságra törekszünk, akkor a lekötött bankbetét mellett érdemes állampapírban vagy pénzpiaci alapban is pénzt tartani. De ha bírjuk a kockázatot, akkor sem mindig jó megoldás mondjuk egyetlen részvényt vásárolni.

5. Csak szépen fokozatosan

Szép összegű tanulópénzt fizethetünk befektetésre szánt pénzünkből, ha túlzottan magabiztosak vagyunk ismeretlen terepen. Ha például azt halljuk, hogy az abszolút hozamú alapok slágertermékek voltak az elmúlt esztendőben, akkor ne tegyük be ész nélkül az összes megtakarított pénzünket egy ilyen alapba. Célszerű előbb megismerni, pontosan miről van szó, mire számíthatunk. Nem elég a termékismertetők alapos áttanulmányozása! Sokkal többet tanulhatunk, ha gyakorlati tapasztalatot szerzünk. Éppen ezért ha van valami tuti tippünk, viszonylag kis összeggel játsszuk meg. Aztán figyeljünk, mikor, hogyan viselkedik a befektetésünk. Ha pár hónap alatt kiismertük az adott befektetési eszköz működését, akkor már bátran vásárolhatunk belőle többet is.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ha nem akarsz bukni a pénzeden, akkor ezt tedd!

2018. 07. 19.

Az árszínvonal nagyobb megemelkedése ellenére továbbra is nagyon sokan tartják a pénzüket lekötetlenül, szimplán készpénzben vagy bankszámlán. Sokkal jobb helyet is lehetne találni a megtakarításunknak, ezt mutatja be friss videónk...

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.