Betöltés

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

szerző: Bankmonitor
2018-06-13

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben még magasabb szintre kerülhetnek, így nagyon figyelni kell milyen hitel mellett tesszük le a voksunk. A CashMester legújabb részében a lakáshitel kamatok mozgásának okait vettük górcső alá.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

Az elmúlt időszakban nem sok változás volt a hosszabb kamatrögzítést kínáló fogyasztóbarát lakáshitelek frontján, azonban a nyár első hónapja meghozta a változást. Ezen hitelek kamata mintegy 0,02-0,65% között emelkedett a kamatperiódustól függően. Márpedig ez azt jelenti, hogy aki most indul neki a hitelfelvételnek akár 4-6%-kal drágábban kapja meg a hitel, mint a múlt hónapban, vagyis a hitelösszegtől függően több ezer forinttal drágább lehet a törlesztés.

Mit jelent ez magyarul?

Nem érhet meglepetésként minket, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek kamatai valamelyest magasabb szintre kerültek. Látni kell, hogy gyakorlatilag az év eleje óta a mindenki által vásárolható állampapírok (nem lakossági!) piacán is hozamemelkedés indult meg. A helyzetet jól mutatja hozamok az év elejéhez képest 0,17-1,47%-kal is magasabb szintre kerültek.

Márpedig a lakáshitelek szempontjából nagyon lényeges, hogy miként is alakulnak az állampapírhozamok, hiszen a rögzített kamatozású hitelek kamatát ez alapján állapítják meg.

Ugyan a fogyasztóbarát hiteleknél a kamatfelár tekintetében megvan kötve a bankok keze (3,5% lehet maximum), az állampapírpiaci helyzet viszont számukra is adottság. Ez azért fontos, mert jó közelítéssel megmutatja azt a szintet, ami mellett a pénzintézetek is kihelyezhető forrást kaphatnak, amit aztán lényegében az ügyfélnek hitelként kihelyeznek. Ezt lehet megérezni a változó kamatokon keresztül is, vagyis ezért érhetjük el az előző hónaphoz képest magasabb kamattal a hitelt.

Miért kellene engem érdekelnie?

Egy szó, mint száz fel kell készülni arra, hogy a magasabb hozamszint tartósan fent tud maradni, sőt még magasabbra fog emelkedni, így a jövőben még számíthatunk a lakáshitel kamatok emelkedésére.

Így amíg tehetjük, próbáljuk meg minél korábban megejteni a hitelfelvételt, mert a közeljövőben valószínűleg drágábban juthatunk csak hozzá a hitelhez. Ne essünk abba a csapdába sem, hogy a pillanatnyilag olcsóbb törlesztővel elérhető változó kamatozású hiteleket választjuk.

Bár eddig a hozamoknál a hosszabb, éven túli oldalon volt nagyobb emelkedés, ugyanakkor könnyen meglehet, hogy hamarosan a rövid hozamok is megindulnak. Ebben az esetben pedig a változó hitelek kamatbázisát adó BUBOR is meglódul, és nem vagyunk védve a törlesztő emelkedésével szemben.

Ebben a helyzetben inkább fix hitelt válasszunk, és akkor nem kell aggódnunk amiatt, hogy időközben merre tartanak a kamatok. Érdemes kihasználni, hogy most még nagyon kedvező feltételek mellett rögzíthetjük a hitel teljes futamidejére is a kamatot!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.