loading

Könnyebben átvészelték a visszaesést az NHP-t igénylő cégek

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Az MNB márciusban és júniusban felmérést készített arról, hogyan hatott a vállalatokra a járványhelyzet és a gazdasági visszaesés. A válaszok alapján a legtöbb cég már jobb helyzetben van, mint a márciusban: növekedett az árbevételük márciushoz képest, kevesebben tervezik alkalmazottaik elbocsátását és még a beruházási kedv is jelentősen megemelkedett. Ráadásul Növekedési Hitelprogramban (NHP) részt vevő cégek könnyebben átvészelték a nehézségeket.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a vállalati hitel kalkulátorunk.

Sokat javult júniusra a vállalatok helyzete márciushoz képest

Legalábbis az MNB felmérése alapján, amelyben márciusban 4 900, míg júniusban 1 100 vállalat vett részt. A vállalatok árbevétele természetesen csökkent a vészhelyzet alatt, ugyanakkor a márciusi visszaeséshez képest júniusra már megindult a visszarendeződés: márciusban az árbevétel a válság előtti szint 66 százaléka volt csupán, amely a válaszadók adatai alapján júniusra elérte a korábbi állapot 77%-át.

A vállalatok árbevételi szintje 2020. júniusában a válság előtti szinthez viszonyítva

A beszállítókkal kapcsolatos problémák is jelentősen csökkentek: míg márciusban a cégek 69 százaléka érzékelt fennakadást, addig júniusban ez az arány már csak 19 százalék volt. Az elbocsátást tervező vállalatok száma is jelentősen visszaesett: míg a cégek 30 százaléka tervezett leépítést márciusban, addig júniusban már csak minden huszadik vállalat gondolt alkalmazottai elbocsátására. Sőt, közel megtízszereződött azon cégek aránya, amely létszámbővítést tervez a jövőben.

Az NHP hitellel rendelkező cégek könnyebben reagáltak a válságra

A cégek 14%-a tervezi elhalasztani beruházásaikat a júniusban adott válaszok alapján, ez az arány jóval magasabb 33% volt márciusban. Az NHP hitellel rendelkező cégek közül többen szeretnék megvalósítani tervezett beruházásaikat – kisebb összegben, az eredeti terveknek megfelelően, vagy épp még megemelt összeggel -, így elmondható, hogy ezek a cégek ritkábban adják fel növekedési terveiket.

A hitelből tervezett beruházások összegének változása a járvány előtti szinthez képest Alapvetően is jobban viselték a válsághelyzetet az NHP hitellel rendelkező cégek: az ilyen vállalatoknak csupán az 55%-a tapasztalta árbevételének visszaesését, ez az arány a kitöltők egészére nézve 66% volt. Az NHP hitellel rendelkezők 52%-a nyilatkozta azt, hogy 1 hónapnál tovább fent tudnák tartani fizetőképességüket amennyiben megszűnne árbevételük – például a járvány második hulláma miatt -, ez az arány csupán 41% volt ha a kérdőívet kitöltők egészét nézve.

Az Növekedési Hitelprogram megújult, “NHP Hajrá” néven érhető el az új még kedvezőbb konstrukció. Az alábbi kalkulátorral meg lehet nézni, hogy céged megkaphatja-e az új konstrukciót.

NHP HAJRÁ Kalkulátor
Nhp Hajára, nézed meg, hogy céged megkaphatja-e!
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Jó hírünk van, a tervezett beruházási célra (az eddig megadott adatok alapján) növekedési hitel igényelhető!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
A megjelölt hitelcélra bizonyos feltételek teljesülése esetén érhető el a Növekedési Hitel.

A megjelölt hitelcélhoz tartozó feltételek részletes leírását megküldjük számodra e-mailben!

NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Szakértői cikkek