Betöltés

Odavagyok a forintért, de mi van, ha euróban akarok befektetni?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-03-02

Legtöbben, ha befektetést keresünk, akkor elsőséget élveznek a forint alapúak, azonban van egy szélesebb réteg, aki számára a történet nem ér itt véget. Bármilyen indokról is legyen szó, előfordulhat, hogy a forint mellett vagy akár helyett mi az eurónak szavazunk bizalmat. A következőkben bemutatjuk, hogy aki hasonló cipőben jár, mivel számolhat.

Lekötött betét

Mivel a forintban elérhető betétek sem kecsegtetnek magas kamattal, ezért az eurós betétektől sem várhatunk túl sokat. Az eurózónában a kamatok valójában nulla százalék körül találhatók, ami befolyásolja azt is, hogy a bankok milyen feltételekkel fizetnek kamatot az eurós betétek után.

A gyűjtésünk alapján, ha 1 millió forintnak megfelelő eurót kötnénk le, akkor a legjobb ajánlat nem nagyobb, mint 0,5 százalék, míg a legalacsonyabb 0,01%. Mindez egyben azt jelenti, hogy ha euróban kötnénk le a pénzünket, akkor az adó, a számla fenntartásának költsége és a tranzakciós költségek jó eséllyel elviszik a profitot.

Lakossági állampapír

Nyilvánvalóan a menekülési utat a lakossági állampapírok jelentik, amelyek a betétek kamatának többszörösével kecsegtetnek. A forintban elérhető kínálat bőségesebb, mint az eurós, viszont azért itt is megtalálhatjuk a számításunkat.

Az államkincstárnál jelenleg egyetlen sorozat, a 2019/X névre hallgató Prémium Euró Magyar Államkötvény érhető el. Hivatalosan március végén zárul le az értékesítés, vagyis még egy hónapig megvehetjük ezeket a kötvényeket is. Más papíroknál előfordult, hogy idő előtt abbahagyták a forgalmazást, viszont amikor ez történt, akkor néhány napon belül meg is jelent az új sorozat.

A prémium euró kötvény sajátossága, hogy félévente fizet kamatot, méghozzá márciusban és szeptemberben. A kamatbázis az Európai Unió inflációja, mégpedig a kamat megállapítása előtt három hónappal az év/év alapú infláció.

Aktuális kamatozása 2,1% éves szinten, viszont a március 20-i kamatfizetés után átvált a kamatozása (1,2% + 2% =) 3,2%-ra. Azért emelkedik meg a kamat, mert az Európai Unióban is nőtt az infláció, tavaly decemberben 1,2%-ot láthattunk. Mondani sem kell, hogy kivételes jó lehetőség egy ilyen kötvényt megvásárolni, tudva, hogy állami garancia vonatkozik rá.

Ha befektetést keresel, add le érdeklődésed és szakértő kollégánktól hathatós segítséget kapsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Befektetési alapok

Annak, aki valamiért nem elégszik meg a hamarosan 3% fölötti kamatot fizető prémium állampapírral, annak egyedüli út a magasabb hozamok felé egy befektetési alap lehet. Arra ügyeljünk, hogy a bankok és befektetési szolgáltatók kínálata a befektetett vagyon méretétől függően lényegesen eltérhet.

A hagyományos és mindenki számára elérhető kínálatot a forintos alapok alkotják, esetleg néhány kiegészítéssel devizás alapokat is találunk, de csak mutatóban. A legtöbb esetben több millió forintos megtakarítás, és prémium banki kiszolgálás mellett kaphatunk egy szélesebb alaplistát, ahol már megtalálhatók szép számmal az eurós változatok is.

A forintos alapokkal ellentétben az eurós alapoknál akár már a kötvényalapokkal is meg lehet próbálkozni, különösen olyannal, amely nem egy országban, hanem többen vagy akár az egész világon befektethet.

A legtöbben az alapkínálatból a vegyes alapokkal és a részvényalapokkal fognak találkozni, viszont ezek magasabb kockázat mellett teszik elérhetővé az éves 5-6%-os vagy annál magasabb hozamokat. A magasabb kockázat egyenlő a nagyobb árfolyam-ingadozással, így csak akkor vásároljunk ilyen alapokat, ha elviseljük a rövid távon több százalékra rúgó veszteséget is.

Különösen nagy figyelmet fordítsunk a költségekre, mert egy eurós alap vétele és/vagy eladása is a megszokottakhoz képest nagyobb kiadásba kerülhet, nem beszélve arról, hogy milyen díjakkal érhetjük el az átlagnál szélesebb alapokból álló felhozatalt.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.