Tulajdonosváltás után céges hitel? Erre mindenképp figyelj!

Tulajdonosváltás után céges hitel? Erre mindenképp figyelj!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-06
 

Azzal a legtöbb induló vállalkozás tisztában van már – vagy ha még nem, akkor gyorsan képbe kerül ezzel kapcsolatban –, hogy ők bizony nehezen juthatnak banki finanszírozáshoz. Az ok egyszerű: még nincs múltjuk, nem bizonyítottak. Már lényegesen kevesebben gondolnak azonban arra, hogy egy tulajdonosváltás is lenullázhatja a hitelhez jutási esélyeket.

Bár a cikkünk témája a tulajdonosváltás – és itt most a többségi tulajdonos vagy tulajdonosok cseréjére gondolunk –, pontosabban ennek a hitelképességre gyakorolt negatív hatása, érdemes az újsütetű vállalkozásokról is néhány szót ejteni. Az ilyen cégek azért nehezen – vagy egyáltalán nem – hitelezhetők, mert még nincs múltjuk, így aztán sem a menedzsment, sem az üzleti modell nem bizonyított, mint ahogy a korábbi bevételek sem adnak kapaszkodót a banki hitelbírálók számára. Számukra szinte az egyetlen járható út a faktorálás, ami nem más, mint a vevőkövetelések előfinanszírozása.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    A faktorálás azért működik, mert itt a bankok számára nem a hiteligénylő, hanem a vevő pénzügyi helyzete érdekes, ennek alapján adnak vagy nem hitelt.  A dolog a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a vevőknek kiállított és teljesítésigazolással alátámasztott bruttó számlát 70-90%-ban előfinanszírozzák, vagyis a cég már a fizetési határidő előtt a pénzéhez juthat, ami most, amikor egyre nagyobb a csúszások, óriási segítséget jelent a likviditás fenntartásában. Mivel a bankok itt a vevőket minősítik, kulcsfontosságú, hogy stabil és megbízható partnereket sikerüljön találni, mert akkor a bankok rábólintanak majd az igénylésre. A faktorálás előnyeiről itt olvashatsz részletesen.

    De mi köze a tulajdonosváltásnak egy újsütetű cég nehézségeihez, hiszen itt akár több évtizedes múlt is állhat egy vállalkozás mögött? Valóban, ám a probléma az, hogy a bankok pontosan tudják, hogy nagyon sok múlik a tulajdonos agilitásán, hozzáértésén és nem utolsó sorban a megbízhatóságán.

    Ezt nézik a bankok a tulajdonosokkal és az ügyvezetőkkel kapcsolatban:

    • A tulajdonosi körben van-e esetleg felszámolás alatt álló cég, amit egy tulajdonosváltással nem lehet csak úgy semmissé tenni.
    • A hitelbe kötelezően bevont tulajdonosnak vagy ügyvezetőnek nincs-e olyan magánjellegű hitele, amellyel elmaradása van. Ez is oka lehet azonban egy céges hiteligénylés elutasításának.
    • A tulajdonosi vagy ügyvezetői körben van-e a cégvezetéstől eltiltott személy.

    Jól látható, hogy a bankok számára fontos a tulajdonos „pedigréje”, éppen ezért, ha 50%-nál nagyobb arányú tulajdonosváltás történik egy cégben, akkor legalább 6 hónapnak el kell telnie ahhoz, hogy a legtöbb bank ismét hitelezze. Ennyi idő alatt az új tulajdonosi kör bizonyíthat azzal, hogy jönnek a bevételek, a működés a váltást követően is folyamatos.

    Éppen ezért, ha egy vállalkozásnak gyorsan forrásra van szüksége, akkor érdemes a tulajdonosváltást akár megvárni a hiteligényléssel, hiszen az új Széchenyi hitelprogram és az NHP Hajrá remek lehetőség jelenleg a finanszírozásra.

    Hirdetés
    Hirdetés