Van megoldás a megugró energiaszámlák csökkentésére a vállalkozásoknak

Van megoldás a megugró energiaszámlák csökkentésére a vállalkozásoknak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-02-01
 

Az idén is számíthatnak rezsitámogatásra az energiaintenzív tevékenységet folytató vállalkozások, és kedvezményes hitel is igényelhető az energiahatékonyság javítását célzó beruházásokra. Mutatjuk a feltételeket és a legfontosabb határidőket, amikre figyelni kell.

Több ponton módosult az energiaintenzív tevékenységet folytató vállalkozások számára tavaly megnyílt rezsitámogatási program. A változások mindegyike a cégek szempontjából pozitívnak értékelhető: a határidőket hosszabbították és bővítették az érintett kört is. Ezek már a program elnevezésében változásában is tetten érhetőek: a tavaly elindult Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022. című pályázat új elnevezése KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023.

Mire, mely cégek, mennyi támogatást kérhetnek?

A program keretében – ahogy arról korábban részletesen írtunk – az energiaköltségek növekményéhez, illetve az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó önerőhöz lehet vissza nem térítendő támogatáshoz jutni. A forrásokra energiaintenzív tevékenységet folytató feldolgozóipari vállalkozások, és a program bővítését követően a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kis- és középvállalatok (kkv-k) pályázhatnak abban az esetben, ha energiaköltségük eléri az éves nettó árbevétel 2 százalékát.

A vissza nem térítendő támogatás az energiaköltségének különbözetének felére, illetve a megvalósítandó energiahatékonyság-javítási beruházás önerejére (15 százalék) kérhető.

Nézzük mit jelent ez konkrétan, egy szemléletes példán! Abban az esetben, ha egy vállalkozásnak tavaly az árbevétele 500 millió forint volt, energiaköltsége pedig elérte a 10 millió forintot, akkor jogosult a támogatásra (feltéve, ha az egyéb feltételeknek – kkv, feldolgozóipari vagy turisztikai tevékenység, stb. – megfelel). Ha ennek a cégnek az energiaköltsége tavaly az első negyedévben 5 millió forint volt, de ez az összeg most az első negyedévben 15 millió forintra nőtt, akkor a különbözet (10 millió forint) felét (5 millió forintot) kérheti vissza nem térítendő támogatásként.

A támogatás folyósításának feltétele ugyanakkor, hogy a foglalkoztatotti létszám nem csökkenhet érdemben (10 százalékot meghaladó mértékben), illetve energiahatékonyság-javítási fejlesztést kell indítani. Ez utóbbi beruházáshoz is kérhető támogatás az önerőhöz, a fejlesztés költségének 15 százaléka erejéig. Ha tehát ez a cég 200 millió forintból olyan beruházást hajt végre, amellyel érdemben javítja az energiahatékonyságot önerőtámogatást is kérhet. A támogatás maximuma a beruházás 15 százaléka, a példánál ez 30 millió forint, amit abban az esetben, ha a vállalkozás a fejlesztést hitelből finanszírozza, önerőként vesznek figyelembe a bankok. (A példa természetszerűen számottevően leegyszerűsített, ezért célszerű a pályázati dokumentációt alaposan áttekinteni.)

Ez eddig a pályázati rész, amely révén vissza nem térítendő támogatáshoz juthat a vállalkozás. Ezen túlmenően az erergiahatékonyság-javítási beruházáshoz kérhető kedvezményes hitel a Széchenyi Kártya Program keretében pedig kedvezményes hitel is igényelhető.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételekkel kérhető kedvezményes hitel?

Az új Széchenyi program alkonstrukciói között található egy speciális kifejezetten a “KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023”  mindenkor hatályos felhívása feltételeinek megfelelő hitel: ez a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ GEKKO. Ezt kizárólag azok a cégek igényelhetik, amelyek önerőtámogatást kapnak és energiahatékonyság javítására és technológiai fejlesztésre irányuló beruházáshoz kérnek hitelt.

Az igényelhető hitel összege 1-500 millió forint között lehet. A futamidő maximum 10 év. A minimálisan elvárt önerő 10 százalék. A kamat fix évi 5 százalék

Fontos
A Széchenyi Kártya Program új alkonstrukcióira vonatkozó kérelmek befogadását már több bank megkezdte. A keretfeltételek egységesek, ám a bankok gyakorlata igen eltérő. A gyors és zökkenőmentes ügyintézésben segíthetnek a Bankmonitor szakértői.
Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Fontos határidők!

    A pályázati feltételek kialakításánál a kiírok figyelmet fordítottak arra, hogy az eljárás egyszerű, pályázati tanácsadó igénybe vétele nélkül is lebonyolítható legyen a vállalkozások számára. Számos olyan határidő van ugyanakkor, amelyre érdemes figyelni.

    A támogatás elnyerésének folyamatában az első lépés a regisztráció. Ennek határideje 2023. április 30. 19:00 óra. A kérelmek benyújtásának végső határideje az energiaköltség-különbözetre vonatkozóan (A komponens) 2023. június 30., a beruházáshoz kapcsolódó önrész esetén (B komponens) 2023. december 15.

    Hirdetés
    Hirdetés