MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Szocpol feltételei használt lakásra – 2016

 • 2015.02.27.
 • szerző: bankmonitor

Szocpol feltételei használt lakásra – 2016

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), közismert nevén Szocpol, 2015 július elsejétől már használt lakásra is igénybe vehető. A szocpol feltételei, felhasználása azonban sokak számára nem világos, ahogy az sem, hogy milyen esetekben lehet használt lakásra igénybe venni. Ebben a cikkben igyekszünk minden szocpolt érintő kérdésre választ adni.

Először is tisztázásra szorul a szocpol fogalma, ugyanis a helyes megnevezése már a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, röviden CSOK. Ennek ellenére a szocpol kifejezést használják a legtöbben, illetve a „félszocpol” és „új szocpol” kifejezések is elterjedtek a mindennapi használatban. Ennek megfelelően a cikkben bár szocpol néven hivatkozunk a támogatásra, valójában a Családi Otthontermési Kedvezményről van szó.

A Szocpol (CSOK) feltételei használt lakásra

A szocpol alapvető célja, hogy támogassa a gyermekes családokat az otthonteremtésben. 2015 július 1-től az új szocpol már 1 gyermekes családok által is felhasználható, és a családok használt lakásra is tudják igényelni. Gyermektelen házaspároknak is jár a támogatás, ha vállalják, hogy 4 éven belül 1, vagy 8 éven belül 2, vagy 10 éven belül 3 gyermekük fog születni.

Ezen felül a következő táblázatban láthatod, hogy milyen feltételek teljesülése mellett milyen mértékű szocpol igényelhető a 2016-os szabályok szerint:

Kik, és hol igényelhetek a szocpolt (CSOK) használt lakásra 2016-tól?

Az új szocpolt is a pénzintézeteknél kell igényelni. Célszerű olyan helyen érdeklődni, ahol egyébként a lakáshitelt is szeretnénk felvenni, mivel így a CSOK ügyintézése ingyenes. Ehhez azonban először össze kell hasonlítani a különböző banki ajánlatokat.

Kezdd az összehasonlítást lakáshitel kalkulátorunkkal, és kérd ingyenes tanácsadói segítségünket.

A szocpolt a pénzintézetek vásárlásnál a vételár részeként egyösszegben, építésnél/bővítésnél viszont utólag fogják folyósítani, a készültségi foknak megfelelően, részletekben.

Több esetben is jogosultak lehetünk a használt lakásra is igényelhető szocpolra, és nem feltétlenül kell már most szülőnek lennünk. A következő esetben lehet igényelni a támogatást:

 1. Szülők, akiknek legalább 1 eltartott gyermekük van, aki nem töltötte be a 20 évet, vagy maximum 25 éves, de nappali tagozaton tanul. (Szocpol feltételei engedélyezik az örökbefogadott gyermekek, és a 24 hetes magzat utáni támogatás igénybevételét is.)
 2. Szocpolra jogosultak továbbá azok a fiatal házaspárok, akik közül legalább az egyik fél a 40. életévét még be nem töltötte be, és akik 4 éven belül 1, 8 éven belül 2, vagy 10 éven belül 3 gyermeket vállalnak, és ezt írásban rögzítik.

Mire használható a szocpol? (és fontos határidők)

 • Új építésű, vagy használt ingatlan vásárlása, amelynek adásvételi szerződése max. 120 nappal előzi meg a szocpol igénylését
 • Lakás vagy családi ház bővítéséhez is jár a támogatás, ha az ingatlan bővítése a támogatás igénylését követően kezdődik el
 • A jelenlegi szocpolhoz hasonlóan az új szocpol (CSOK) is igénybe vehető új lakások építéséhez a használatbavételi engedély kiadása előtt.

Kötelező-e a szocpol mellé lakáshitelt felvenni?

Nem kötelező, de amennyiben szükségünk van lakáshitelre, próbáljuk meg azt ugyanannál a banknál intézni, mert így elengedik az elbírálás díját. Ha nem kérünk hitelt, akkor ezt a díjat (max. 30.000 forintot) meg kell fizetnünk.

Azonban az is előfordulhat, hogy nem a legjobb lakáshitelt nyújtó banktól akarjuk/ tudjuk igényelni a szocpolt, ekkor megérheti inkább megfizetni a 30.000 forintos díjat. A lakáshitelek közötti különbségek többnyire százezres nagyságrendűek, ha a teljes visszafizetést nézzük. Először válaszd ki tehát a legjobb lakáshitelt ezzel a lakáshitel kalkulátorral, utána add meg az adataid, és érdeklődj szakértőinktől a szocpol legkényelmesebb és legolcsóbb ügyintézése felől.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 120 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Amennyiben a témához kapcsolódó információkról a jövőben szeretnél tájékoztatást kapni, add meg az email címedet!

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Mi az a befektetési alap?

Miért kell megtakarítani?

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata