Betöltés

Egyszerű módon csökkentheted a lakáshitel kamatát!

szerző: Bankmonitor
2018-06-28

Sokan ismerik már a lakástakarék előnyeit és aktívan készülnek általa az eljövendő lakáscéljukhoz. Ám nemcsak azoknak érdemes élni ezzel a megtakarítással, akik tervezgetnek, hanem azoknak is, akik már lakáshitelt törlesztenek. A lakástakarék hitelbe való beforgatásával jelentős mértékben csökken a hitel tőketartozása, ráadásul az állami támogatás révén a lakáshitel THM-jét is lefaraghatjuk, végső esetben egy ingyen hitelt is kikeverhetünk magunknak. Az összetevők megvannak, mutatjuk a receptet a lakástakarék és a hitel kombinálásához!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Hogy néz ki a matek?

Amennyiben lakáshitelünk van, mindenképp érdemes mellé lakástakarék szerződést kötni, hiszen a két termék párosításával jelentős előnyt érhetünk el. Mint az közismert, a befizetéseinket a lakástakaréknál az állam 30%-os támogatással is megtoldja (maximum évi 72 ezer forinttal), ami a hitelbe forgatva jelentős hatást fejt ki a tőketartozásra.

Számításunkban meg is néztük, hogy mire számíthatunk egy konkrét esetben:

  • 10 millió forintos hitelünk van, amit 20 évre vettünk fel méghozzá a biztonságra gondolva 10 éves kamatperiódussal és 4,28%-os hitelkamattal, az induló törlesztőnk 63,7 ezer forint.
  • A hitelt már induláskor kiegészítjük egy 20 ezer forintos lakástakarék szerződéssel, amivel a 4 éves lejárat után 1,25 millió forintot tudunk a hitelbe törleszteni, a lejárat után a szerződést újrakötjük.

Az ábrán jól kivehető, hogy minden egyes betörlesztéskor a tőketartozásunk 1,25 millió forinttal csökken, amivel mi kamatot spórolunk meg a hitelen. Ráadásul a hitel 4 évvel hamarabb kifut, aminek az előnyeit nem kell sokáig magyarázni.

A számításunk alapján a 10 milliós hitelért lakástakarék szerződés nélkül összességében 14,9 millió forintot kell fizetni. Teljesen más a helyzet, ha fizetjük a megtakarítást is, hiszen ekkor 12,5 millió forintra faragható le a teljes visszafizetés.

Tehát 2,3 millió forintot spórolunk a lakástakarék nélküli variációhoz képest. A pénzügyi előny több mint fele az állami támogatásból származik, míg a maradékot a banknak fizetett kisebb kamat magyarázza. Az állami támogatásnak, valamint a rövidebb futamidőnek hála a lakáshitel kamatozását is lejjebb tudjuk faragni, méghozzá a kezdeti 4,28%-ról 3,9%-ra.

Természetesen ez a megoldás a hitel futamidejének első felében nagyobb terhet ró a családra, hiszen a lakáshitel törlesztése mellett a lakástakarék megtakarítást is fizetni kell. Ugyanakkor később az előtörlesztésnek hála a havi terhek is csökkennek és utána kevesebb összeget szükséges már a hitelre fordítani.

Azt megjegyeznénk, hogy mi egy magasabb kamat mellett elérhető hosszú kamatperiódusú lakáshitelből indultunk ki a számítás során. Elviekben még a teljesen ingyenes lakáshitel is megvalósítható, amennyiben a lehető legalacsonyabb kamatozású hitelt választjuk és több lakástakarék szerződést is kötünk egyidejűleg.

Például a piacon elérhető legolcsóbb lakáshitel most 2,4% körüli kamattal érhető el. A fenti 10 milliós hitel esetéből kiindulva havi 47 ezer forintot kellene a lakástakarékra fizetni (ehhez induláskor 52 ezer forint törlesztő társul), vagyis 3 szerződésből ki lehetne keverni a 0%-os THM-et. Ez a példa több aggályt is felvet, hiszen a változó kamatozású hitel jelentős kamatkockázatot hordoz magában, így érdemes törekedni, hogy minél hosszabb távra rögzített hitelt válasszunk. Viszont azt jól szemlélteti mindkét példa, hogy lehetőségünk van jelentős mértékben csökkenteni a hitel kamatát a lakástakarék segítségével.

Kalkulátorunkkal nézz utána, hogy a lakástakarékkal mekkora összeget törleszthetsz be a hiteledbe!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Mire figyeljek? Néhány praktikus tipp

Arra nagyon figyelni kell, hogy minden esetben csak olyan terhet vállaljunk be, amennyit a büdzsénk is megenged. Ez vonatkozik természetesen a lakástakarékra is, ahol a 20 ezer forintos korláton úgy lendülhetünk túl, ha valamely családtag részére is nyitunk megtakarítást, aki a mi célunkra felajánlja azt.

A lakástakarék betörlesztése akkor fejti ki a legnagyobb hatást, ha lejárat után azt újrakötjük, mint azt a példánkban is bemutattuk. Az előtörlesztéssel spórolhatunk a havi kiadáson, és adott esetben azt is megfontolhatjuk, hogy ezt a lakástakarékra költjük. Ezáltal további költséget spórolunk a hitelen és rövidíthetjük a futamidőt is.

Az előtörlesztésnek jellemzően 1,5%-os díja van, ami például 1,25 millió forint esetében 18,7 ezer forintra jön ki. Ezt a költséget azonban a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél megússzuk, hiszen ott az LTP-ből ingyenes az előtörlesztés.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hitelkártya

Szabadulj meg ezektől a hitelektől!

2019. 02. 22.

Sokan szeretnének könnyebben megbirkózni a hiteleik törlesztésével. Ha Te is köztük vagy, írásunk Neked is szól! Megmutatjuk, hogy milyen hiteleket érdemes most kiváltanod, hogy több pénz maradjon a zsebedben! A...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest. Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.