Lakástakarékkal itt van még remény lakást venni!

Lakástakarékkal itt van még remény lakást venni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-27 Frissítve: 2021-07-01
 

A magas lakásárak sem tántorítanak el sokakat a lakásvásárlástól, ezért is jön jól, ha van már olyan megtakarítás, amihez nyúlhat a vásárló. Tipikusan ilyen a lakástakarék is, ami becslések szerint egy olcsóbb megyében 5 év alatt elegendő pénzt jelent a vételhez. A következőkben bemutatásra kerül, hogy országszerte mire számíthatnak az ingatlan iránt érdeklődők.

Európán belül a magyarok az éllovasok abban a tekintetben, hogy milyen magas a saját tulajdonú ingatlanok aránya. A válságot követő szűk esztendők után az elhalasztott fogyasztás meg is látszik az ingatlanpiacon, sorra döntenek új csúcsokat a lakásárak. Egyesek már például Budapesten buborékról beszélnek, azonban ez nem tántorítja el azokat a vásárlókat, akik épp most néznek ingatlan után, akár a fővárosban, akár az ország más pontjain.

Akinek lehetősége van rá, már rendelkezik külön lakáscélra felhasználható előtakarékossági termékkel, más szóval lakástakarékkal. A befizetésekre járó 30%-os állami támogatás (maximum 72 ezer Ft/szerződés/év) elegendő indokot szolgáltat amellett, hogy kifejezetten ingatlancélra így tegyen félre sok ember. Az egy milliónál is több élő szerződés alapján teljesen jogos a kérdés, hogy mire elég a megtakarítás hitellel együtt, ha egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlása a cél.

A Duna House adatbázisa alapján jó rálátás van arra, hogy a megyékben mennyiért lehet venni egy átlagos használt ingatlant. A négyzetméterárak nagy szórást mutatnak az országban, míg Tolna megyében (Szekszárd megyeszékhellyel) az átlag 131 ezer forint, addig Győr-Moson-Sopron megyében (Győr megyeszékhellyel) a 300 ezret megközelíti a négyzetméterár. Ebben természetesen benne vannak a megye elhagyottabb településeinek árai is és a legdrágább lakások is.

Mindezek alapján egy 60 négyzetméteres használt lakás átlagos ára valahol 8 és 18 millió forint között van az országban. Valóban olcsónak tűnhet mindez például a budapesti új lakások árához képest, de lássuk be, hogy ezek átlagos árak, a nagyobb városokban ehhez képest a duplájával is szembesülhet az ember. A sorrenden azonban ez nem változtat, továbbra is találhatunk olyan megyéket, ahol a megtakarítás nagyon sokat ér.

Ehhez merhető a lakástakarékban gyűjtött összeg, valamint a hozzá opcionálisan kapcsolódó lakáshitel. A példában szereplők két lakástakarék szerződést kötöttek (két kedvezményezettel), a havi 40 ezer forint befizetésével éves szinten 144 ezer forint állami támogatásra jogosultak. 5 évre gondolkoztak előre, így a megtakarítás (befizetés+állami támogatás+betéti kamat) 3 millió forint lesz, amihez még bő 4 millió forintos hitelt vehetnek fel. Összességében 7,2 millió forintból gazdálkodhatnak.

Mint az ábrán is látszik, ha valóban sikerül a megyékre jellemző átlagos négyzetméterár mellett lakást találni, akkor a lakástakarék nagy segítséget jelent. Szekszárd megyéje esetében öt év alatt szinte a 60 négyzetméteres lakás teljes árát össze lehet gyűjteni a lakáshitelt is beleszámítva. Az olyan megyeszékhelyekben, mint Győr, Debrecen vagy éppen Veszprém, viszont nem olyan kedvező a helyzet. Itt nagyjából az ingatlan árának 40%-a jöhet össze öt év alatt a két lakástakarékból.

Gondoljunk csak bele abba az esetbe, ha mégsem sikerülne ilyen átlagáron vásárolni, csak például kétszeres áron. Ekkor az ábrán látható százalékos értékeket mindössze kettővel el kell osztani. A drága lakások esetében a példa alapján nem 40-90% gyűjthető össze, hanem 20-45%. Ne feledjük, hogy a lakástakarékból felhasználható szerződéses összeg kevesebb mint fele a megtakarítás, míg bő fele a hozzá kapcsolódó hitel.

Mindent egybevéve a lakástakarék a rendszeres megtakarításnak, az állami támogatásnak és a hozzá kapcsolt lakáshitelnek köszönhetően képes akár nagyobb mértékben is hozzájárulni a lakásvásárlási céljai eléréséhez. Korántsem mindegy viszont, hogy az országban hol és mennyiért sikerül megszerezni a lakást.

Nézd meg, hogy melyik lakástakarék illeszkedik az elképzeléseidhez!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt
    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés