Praktikus tanácsok a befektetési alapokhoz – Hogy válassz okosan?

Praktikus tanácsok a befektetési alapokhoz – Hogy válassz okosan?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-03-18 Frissítve: 2021-08-06
 

A vonzó múltbeli teljesítmény láttán sokan dönthettek úgy az elmúlt időszakban, hogy a kockázatmentes lehetőségek helyett valamilyen befektetési alapba helyezik el a pénzüket. Ugyanakkor a számodra megfelelő alapot korántsem egyszerű kiválasztani, számos dolgot figyelembe kell venned a múltban elért hozamon kívül. Éppen ezért össze is szedtük a legfőbb szempontokat, amit érdemes átgondolnod, mielőtt bármelyik befektetési alapból is vásárolnál.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Ugyan a lakossági állampapír, mint kockázatmentes befektetés még az alacsony kamatkörnyezetben is vonzó ajánlatnak számít, sokan nem elégednek meg az 5 éves időtávon nyújtott legmagasabb 3,8%-os kamattal. Inkább valamilyen befektetési alap képében remélik azt, hogy a hozamuk magasabb lesz és ezért számukra ismeretlen területen is hajlandóak bepróbálkozni. Igen ám, de sok kezdő befektető kellő háttértudás nélkül ugrik fejest a legelső, jónak tűnő ajánlatba.

Nagyon fontos, hogy az igényeidnek megfelelő alapkategóriát, és alapot tudd kiválasztani a palettáról, ami azonban kemény diónak tűnik. Ezért is gyűjtöttük össze, hogy mire érdemes figyelned ahhoz, hogy lehetőleg a számodra legmegfelelőbb alapba kerüljenek a megtakarításaid.

Hirdetés

Hirdetés

A magas hozam láttán ne ragadjon el a hév

Természetesen mindenkit az érdekel, hogy mekkora hozamot érhet el az alappal, ugyanakkor kizárólag ez alapján nem szabad megítélni a kínálkozó lehetőséget. Különösen fontos, hogy egy viszonylag rövid időszak alapján (fél, egy év) ne hozz döntést, hiszen egy jobb alapnak is lehet rossz időszaka és ez fordítva is igaz. Ezért biztosabb, ha a hosszabb távú (3-5 év) teljesítményt veszed górcső alá, bár a jövőre nézve ez sem jelent sokat, mindösszesen annyit, hogy a múltban tartani tudta magát az alap.

Ráadásul a befektetési alapok körében is trendek érvényesülnek, amiről a lakossági befektetők sokszor későn értesülnek. Néhány éve még a kötvényalapok voltak agyonsztárolva az akár kétszámjegyű hozamoknak köszönhetően, tavaly pedig az ingatlanalapok örvendtek nagy népszerűségnek. Ne feledd, ami a múltban bejött, az nem biztos, hogy a jövőben is működni fog.

A kockázatot tényleg komolyan kell venni

Sokan csak akkor érzékelik, hogy a kockázatot nem lehet félvállról venni, ha a tőkéjük egy részét már elvesztették (kockázati játékunkkal akár próbára is teheted magad). Az állampapírnál magasabb hozamot csak lényegesen magasabb rizikó vállalásával haladhatod meg (abszolút hozamú, vegyes, részvényalap), azonban itt el kell tudnod viselni, hogy a befektetés értéke 5-20%-os is ingadozhat. Az ajánlott tartási időtávot is vedd komolyan, 1-2 évre soha ne vállalj nagy kockázatot.

A kockázattal kapcsolatban két fogalmat célszerű megjegyezni, mégpedig a szórást és a Sharpe-mutatót. Az előbbi érték azt mutatja meg, hogy az átlagos hozamhoz képest pozitív és negatív irányban mennyi volt az ingadozás a múltban, például az 1%-os szórású alap jóval biztonságosabb, mint a 10%-os értékkel rendelkező. A Sharpe-mutató ennél többet árul el, az egységnyi szórásra jutó extra hozamot mutatja. Ez viszont annál jobb, minél nagyobb a mutató értéke, hiszen ebben az esetben kevesebb rizikóval érhetünk el nagyobb nyereséget.

Befektetési alap keresőnk is segít a számodra legmegfelelőbb lehetőséget megtalálni!

Mit mutat az összkép az alapról?

Érdemes azzal indítanod, hogy megnézed, hogy a kinézett alap, melyik alapkezelő céghez tartozik, mennyi vagyont kezel, hol vásárolható meg. Bizonyos alapok teljesítménye mögött egy kiemelkedő szakember, vagy csapat állhat, így célszerű lehet azokat keresni, akik már bizonyítottak. Ha egy alapban pedig sok pénz parkol, akkor jó okunk lehet azt feltételezni, hogy az alap kiérdemelte a befektetők bizalmát (hacsaknem nagy „hype” áll mögötte).

Az alapot érintő fontos információkról bővebben az alapkezelő honlapján elérhető kiemelt befektetői információk nevű dokumentumból tudsz értesülni. Ebben utánanézhetsz a pontos kockázati besorolásnak, az ajánlott időtávnak, a költségeknek és bepillanthatsz abba is, hogy milyen befektetésekkel rendelkezik az alap. Egy-egy különösen jó, vagy rossz év után külön megéri az alap éves jelentését átfutni, vagy éppen a havi portfólió-kimutatást rendszeresen megnézni.

Most mégis milyen alapot keressek?

A pénzpiaci és kötvényalapok már gyakorlatilag képbe sem jönnek. Különösen a kötvényalapok érzékenyek a folytatódó hozamemelkedésre, ami kifejezetten káros a teljesítményükre. Ráadásul a tőkevédett alapok vonzereje is sokat csökkent az alacsony hozamok miatt. Az ingatlanalapok az ingatlanpiac felfelé ívelésével kerültek fókuszba, ugyanakkor a külső környezet változására érzékenyen reagálhatnak. Ezekkel a befektetésekkel adott esetben a lakossági állampapír is felveszi a versenyt, úgyhogy nagyon érdemes elgondolni, hogy felvállalod-e a bennük rejlő többlet kockázatot.

Az is tagadhatatlan, hogy a részvényalapok hozták a legjobb teljesítményt a közelmúltban, azonban senki sem tudja, meddig tart a kedvező széljárás a tőzsdéken. Viszont az abszolút hozamú alapokat érdemes szem előtt tartani, hiszen ezek még tartós piaci visszaesés esetén is pozitív hozamot érhetnek el.

Hirdetés
Hirdetés